ניתוח כלכליסט
איזה חוק יקריב כחלון בשביל מס על דירה שלישית
אתמול הגיש יו"ר הקואליציה דוד ביטן הצעת חוק לסגירת תאגיד השידור החדש שבהקמתו תומך שר האוצר. בעקבות זאת, גוברים הקולות במערכת הפוליטית שמעריכים כי כחלון יסכים לחיסול התאגיד או לסיכול חוק בזק בתמורה לתמיכה בחוק למיסוי דירה שלישית ומעלה
יו"ר הקואליציה דוד ביטן הניח אתמול על שולחן הכנסת את הצעת החוק שלו לחיסול תאגיד השידור הציבורי החדש "כאן", שקם בימים אלו — הצעה שאותה לא היה מגיש ללא גיבוי מראש הממשלה בנימין נתניהו.
לפי הצעת החוק, "ב־2014 נחקק חוק השידור הציבורי מתוך כוונה לשפר את השידור הציבורי בישראל. הרעיון היה לפרק את רשות השידור הקיימת ולהקים תחתיה תאגיד שידור חדש. כעבר שנתיים מתברר כי החוק אינו ישים ואינו כלכלי, משום שהנטל הכספי שכרוך בפיטורי עובדי רשות השידור יעמוד על יותר ממיליארד שקל".
לטענת ביטן, הצעתו "תחסוך כ־1.8 מיליארד שקל לקופת המדינה בתקציב 2017". ביטן מציע לבטל את החוק ולחוקק במקומו מחדש את חוק רשות השידור מ־1965, עם שינויים נדרשים.
- דוד ביטן הגיש את הצעת החוק לחיסול תאגיד השידור, גורלה נתון בידי כחלון
- משרד המשפטים: נתניהו יכול להצביע על מיסוי דירה שלישית
- כחלון: "חברי הקואליציה יבחרו אם להצטרף ללפיד שמגן על האלפיון העליון"
כעת במערכת הפוליטית מעלים את האפשרות כי שר האוצר משה כחלון, שתומך בהקמת התאגיד, יסכים לתת יד לחיסולו בתמורה לכך שהחוק שלו שמטיל מס חדש על בעלי דירה שלישית ומעלה יעבור. כחלון מעוניין מאוד להעביר את חוק מיסוי דירה שלישית, שכלול בחוק ההסדרים הנלווה לתקציב המדינה ל־2017–2018, ושמשווק על ידיו לציבור כנדבך הכרחי בתוכנית שלו לפתרון משבר הדיור. לחוק ישנם מתנגדים רבים בכנסת, שלא נמנים רק עם הליכוד, ולכן תפירת דיל להעברתו עשויה להתרחש, הגם שהיא תהיה מלאכה סבוכה, משום שדיל כזה יצטרך לספק גם את רצונותיהם של ח"כים מיהדות התורה ומהבית היהודי שמתנגדים לחוק.
כרגע מסתמן שאם נתניהו ירצה לחסל את התאגיד, שהקמתו לא עוגנה בחוק ההסדרים, הוא ימצא את הרוב הדרוש לכך אך גם מולו ימצא כמתנגד את כחלון. המצב הזה הוא שהופך את הדיל לריאלי.
אך ישנו גם סעיף אחר שכלול בחוק ההסדרים, שגם סביבו יכולה להירקם עסקה של קח ותן עם כחלון: חוק בזק (הרפורמה בשוק התקשורת הקווית) שמעגן בחקיקה את התקנה של משרד התקשורת שמחייבת את בזק להשכיר למתחרותיה את התשתית שלה. עבור נתניהו ואנשיו חשוב לסכל את החוק הזה יותר משחשוב לסכל את תאגיד השידור הציבורי. ראש הממשלה פעל כבר לא מעט כדי לעשות כן. לכן כחלון עשוי לאפשר את סיכולו, אולי בתמורה להעברת המס על דירה שלישית.
החוקים האלו מפעילים מארג סבוך של אינטרסים בקרב הח"כים והשרים. "כלכליסט" עושה סדר בסעיפים מעוררי המחלוקת וממפה מי בדיוק נגד מי.
חוק מיסוי דירה שלישית
החוק, שמבקש להטיל על בעלי שלוש דירות ומעלה מס של 1% על כל אחת מהדירות החל מהדירה השלישית, מעורר מחלוקות בקואליציה ובכנסת; מדובר במס שיוטל על הדירות הזולות מביניהן. להערכת רבים, החוק לא ישיג את המטרה — העלאת היצע הדירות — ורק יביא לעלייה בדמי השכירות.
המתנגדים הבולטים לחוק שהוא הבייבי של כחלון הם יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, יו"ר ועדת הכנסת יואב קיש, יו"ר הקואליציה דוד ביטן ויו"ר ועדת הכספים משה גפני — כל אחד בתורו הודיע כי בכוונתו לסכל את קידום החוק במתכונתו הנוכחית. למעשה, הצעות שמבקשות לשנות את החוק ולרככו כבר הוגשו. ביטן, למשל, הציע שהמס יוטל רק על מי שבבעלותו שלוש דירות או יותר וששוויו האישי עומד על 25 מיליון שקל ומעלה, ובמקביל הציע להעלות את המס על השכרת דירות. ביטן וח"כ מיקי זוהר הציעו גם לתת הנחה או לבטל את מס השבח לבעלי דירה שלישית שיבקשו למכור אותה בטווח סביר מכניסת החוק לתוקף. באוצר לא מתלהבים מההצעות האלו.
כחלון נחוש להעביר את החוק. יו"ר סיעת כולנו רועי פולקמן אמר ל"כלכליסט" כי החוק יעבור, אולם לכולם ברור שייערכו בו שינויים, אלא אם כחלון יסכים לסגור את תאגיד השידור הציבורי או יאפשר לסכל את חוק בזק.
חוק בזק
החוק, שמעגן בחקיקה את התקנה של משרד התקשורת שמחייבת את בזק להחכיר את התשתית שלה למתחרותיה — תקנה שבזק תוקעת מקלות בגלגליה כבר זמן רב - מעורר מחלוקת בקואליציה לא מהיום. השר שקיבל את האחריות על בזק משום שנתניהו מנוע מכך (בשל קשריו עם בעל השליטה שאול אלוביץ'), צחי הנגבי, הודיע שלא יתמוך בתקציב אם חוק בזק לא יושמט ממנו. בכנסת התייצבו לצד הנגבי גם אדלשטיין, ביטן וקיש — שטענו כי מדובר בחוק סבוך שלא ראוי כי יקודם במסלול המזורז שנקרא חוק ההסדרים. גם מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר מתנגד.
היחידים שתומכים בחוק כרגע הם אנשי אגף תקציבים באוצר שמקבלים גיבוי מכחלון. נכון להיום, החוק כבר עבר ריכוך וסוכם כי צוותים של משרד האוצר והתקשורת יפעלו בתיאום לקידומו. לא מן הנמנע שבמסגרת הקידום המשותף כחלון יסכים לוותר על הסעיף הזה בתמורה לקבלת תמיכה מנתניהו בסעיפים אחרים — כלומר, מס על דירה שלישית ומעלה.
חוק התאגיד
החוק להקמת תאגיד השידור הציבורי החדש חוקק לפני שנתיים ועלה שוב על השולחן הודות לנתניהו שדחה את עליית התאגיד לאוויר שתוכננה לחודש יולי האחרון. לאחר שהחליט כך, נתניהו אף הודה כי הוא מצטער על הקמת התאגיד. לאחר שנתניהו השמיע את הדברים האלו, ביטן הודיע כי יפעל לסגירתו.
כחלון אמר שהוא ואנשיו "יעשו הכל כדי שהתאגיד יקום בינואר 2017". מולו עומדים כל שרי הממשלה שתומכים בסגירתו. שר החינוך נפתלי בנט אמר אתמול כי הוא לא יילחם על חייו של התאגיד, על אף שהוא תומך עקרונית בקיומו. בראיון רדיופוני שנתן אמר כי האו תומך ב"שידור ציבורי מגוון, ובמקביל מגבה את שר האוצר בכל יוזמה שתהיה לו בתחום הדיור". כלומר, בנט כרך בין תאגיד השידור למיסוי דירה שלישית. כעת נשאלת השאלה אם כחלון יתאבד פוליטית על הנושא, או שיסכים לוותר על כינון התאגיד בתמורה לקידום הבייבי שלו.
פולקמן מסר בתגובה כי "כרגע אין שיח או הסכמות על סגירת התאגיד". קיש מסר כי "אני לא מכיר שום דיל ולא ראוי לקשור בין הדברים. ההחלטה תתקבל בוועדה שלי ועד שלא מדברים איתי על זה הדברים לא רלבנטיים". ביטן מסר כי "מדובר בהמצאה. אין דבר כזה. לגבי דירה שלישית — אני אסתדר עם כחלון כשהתקציב יוגש".