$
בארץ

כצפוי: בנק ישראל הותיר את הריבית לאוקטובר על 0.1%

כמו כן, הועלתה תחזית הצמיחה ל-2016 מ-2.4% ל-2.8% ולשנה הבאה ל-3.1%. הסיבה להשארת הריבית היא האינפלציה הנמוכה, שעלתה מתחילת השנה בעשירית אחוז בלבד. בנוסף, העלאת ריבית תפגע במאמצים הגדולים של הבנק לשמור את השקל חלש ככל שניתן מול הדולר, היורו והליש"ט

מיקי פלד 16:0026.09.16

הריבית במשק לחודש אוקטובר לא תשתנה ותעמוד על 0.1%, כך הודיעה כצפוי הועדה המוניטרית של בנק ישראל. זוהי אותה ריבית במשק מאז מרץ בשנה שעברה והסיבה העיקרית לכך שהיא נותרה על כנה היא שפשוט אין לוועדה המוניטרית של הבנק, בראשות הנגידה קרנית פלוג, סיבה מספיק טובה לקבל החלטה אחרת.

 

בנוסף, חטיבת המחקר של בנק ישראל העלתה את תחזית הצמיחה ל-2016 מ-2.4% ל-2.8% ולשנה הבאה ל-3.1%, שתי עשיריות האחוז יותר מאשר בתחזית מלפני שלושה חודשים. כמו כן, האינפלציה שחוזה בנק ישראל לשנה הנוכחית ירדה בעשירית האחוז למינוס 0.2%. הבנק גם לא שינה באופן מהותי את תחזית עליית הריבית ובמקום שהיא תתחיל לעלות מהרבעון הרביעי של השנה הבאה הוא הקדים מעט לרבעון השלישי, בין השאר עקב כך שהריביות בארה"ב ובאירופה נותרות נמוכות.

 

צפו בשידור החי מבנק ישראל:

 

בצד שתומך בהשארת הריבית הנמוכה על כנה אפשר למנות בעיקר את האינפלציה הנמוכה בישראל, שמתחילת השנה עלתה בעשירית האחוז בלבד בעוד היעד של הבנק הוא 1%-3% בשנה. כלל האצבע הוא שריבית נמוכה מהווה תמריץ להעלאת האינפלציה עקב עידוד צריכה והשקעה והעלאת ריבית פועלת בכיוון ההפוך.

 

שיקול נוסף הוא שהעלאת ריבית תפגע במאמצים הגדולים של הבנק לשמור את השקל חלש ככל שניתן מול הדולר, היורו והליש"ט. העלאת ריבית תעודד את התחזקות השקל מול המטבעות הזרים ותפגע בייצוא, בעוד הבנק משקיע מיליארדי דולרים כל שנה כדי להחליש את השקל.

  

 

מהצד שכנגד עומד בעיקר עניין אחד בלבד והוא מחירי הדירות. לא שאין השפעות שליליות נוספות כאשר הריבית נשארת נמוכה, אך זו בוודאי הבולטת ביותר מבחינה ציבורית. העלאת ריבית תאפשר לבעלי כסף נזיל לקבל ריבית טובה יותר על הפקדונות בבנק והשקעות סולידיות אחרות וכך להוות תמריץ שלילי לקניית דירה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x