מבחינת מרקל, חילוץ "האיום הפיננסי הגדול ביותר לשלום העולם" לא בא בחשבון
בשעה שהסיכונים לעתידו של הבנק הגדול בגרמניה דויטשה בנק ממשיכים לתפוח, דיווח בגרמניה טוען כי הקנצלרית אנגלה מרקל מסרבת בכל תוקף להעניק לו סיוע אם יעמוד בפני קריסה. הסיבה: שנת הבחירות העומדת בפתח והירידה בסקרים
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל לא תעניק סיוע ממשלתי לענק הבנקאות הגרמנית דויטשה בנק אם יזדקק לכך, כך על פי דיווח השבועון הגרמני "פוקוס" שציטט בכירים בממשלה.
- הפיצויים שדורשת וושינגטון עלולים לשתק את דויטשה בנק
- משרד המשפטים האמריקאי הציע לדויטשה בנק הסדר פשרה של 14 מיליארד דולר
- מנכ"ל דויטשה בנק מכחיש: מיזוג עם קומרצבנק אינו על הפרק
עוד נאמר בדיווח כי מרקל סירבה להתערב בסכסוך של הבנק עם משרד המשפטים האמריקאי, שמבקש להטיל עליו קנס של 14 מיליארד דולר בגין עבירות במסחר באג"ח מגובות משכנתאות בעשור הקודם. מצבו הכספי של הבנק הגדול ביותר בגרמניה, שאותו הגדירה ביוני קרן המטבע הבינלאומית כ"סיכון הגדול ביותר למערכת הפיננסית העולמית" מעורר דאגה רבה גם בקרב הצמרת הפוליטית במדינה. הוא איבד חצי משווי השוק שלו בפחות משנה, והנושא אף עלה לדיון בשבוע שעבר בפגישה סגורה של חברי פרלמנט מהמפלגה הסוציאל־דמוקרטית, שותפתה של מרקל בקואליציה, כך על פי דיווח של סוכנות בלומברג.
הדלת הפתוחה אשמה
מרקל, שבבחירות הכלליות שייערכו בגרמניה בשנה הבאה תתמודד על כהונה רביעית בתפקידה, מודעת היטב למרמור שחש הציבור הגרמני על השימוש בכספם במסגרת תוכניות חילוץ לבנקים בגוש היורו. בהתחשב בירידה החדה בפופולריות שלה בגלל מדיניות הדלת הפתוחה שנקטה כלפי מהגרים ופליטים, והכשלונות החרוצים של מפלגתה בכמה מערכות בחירות מקומיות, אין כל הפתעה בעמדתה כלפי דויטשה בנק. עבור מרקל, כל חילוץ עתידי של דויטשה בנק שיכלול את כספי משלם המסים הגרמני, משמעותו אובדן הכסא.
על רקע האקלים הפיננסי הרעוע באירופה, דויטשה בנק נמצא במצב בעייתי במיוחד. בשנה שעברה הוא דיווח על הפסד נקי של 6.8 מיליארד יורו, הראשון מאז 2007. ברבעון שהסתיים ביולי האחרון, הוא דיווח על רווח נקי של 20 מיליון יורו, התרסקות של 98% לעומת התקופה המקבילה ב־2015.
מניית דויטשה בנק צנחה בחדות לאחר שב־16 בספטמבר נודע כי משרד המשפטים האמריקאי מבקש לקנוס אותו ב־14 מיליארד דולר במסגרת הסדר טיעון שיכלול כמה תביעות שהוגשו נגדו. הבנק הבהיר אז כי מדובר במחיר גבוה מדי. "לדויטשה בנק אין שום כוונה ליישב את האישומים נגדה בסכום הנקוב", נכתב בהצהרה שהוציא הבנק לאחר שנודע גובה הקנס. "המשא ומתן רק מתחיל, והבנק מצפה כי הוא יוביל לתוצאה הדומה יותר לזו של בנקים אחרים שהגיעו לפשרות בסכומים נמוכים הרבה יותר".
האפשרויות מצטמצמות
למרות הודעת הבנק, המשקיעים הביעו דאגה מההון העצמי המידלדל שלו. הרי גם אם הקנס יהיה בסופו של דבר נמוך יותר, הוא עלול להיות גבוה בהשוואה לסכום שהקצה הבנק להוצאות משפטיות לפי הדו"ח האחרון שלו – 6.2 מיליארד דולר. מנכ"ל דויטשה בנק ג'ון קריאן אמר כי הוא מתכוון ליישב את הסוגיות המשפטיות בהקדם האפשרי כחלק מתהליך הארגון מחדש של הבנק. בנוסף למחלוקת עם משרד המשפטים האמריקאי על הסחר באג"ח מגובות משכנתאות, דויטשה בנק ניצב בארה"ב בפני אישומים נוספים, בין היתר על מניפולציות במט"ח ובמסחר במתכות יקרות. בנוסף, הבנק נתבע ב־47 תביעות אזרחיות ב פרשת הליבור – תיאום ריבית בין־בנקאית – כך על פי הדו"ח לשנת התקציב 2015, שפורסם במרץ האחרון.
קריאן, שנכנס לתפקידו ביולי 2015, נחוש להבריא את הבנק באמצעות הגדלת ההון העצמי שלו וצמצום החשיפה לנכסים מסוכנים כמו נגזרים. העננה המשפטית שמרחפת מעל הבנק מצד אחד, ומה שנראה כעמד נחושה של ברלין נגד סיוע לבנק מצד שני, הופכת את המשימה של קריאן לקשה הרבה יותר.