$
משפט

נגישות אתרים: התקנות החדשות

מהי מטרת חוק הנגשת אתרים? האם הוא חל על כל אתרי האינטרנט באשר הם, ומהי הסנקציה לאי ציות

עו"ד עופר פרידמן 13:5525.09.16

בונים אתר אינטרנט? יש לכם אתר קיים? שימו לב כי תקנות הנגישות לאתרים, קובעות כי כל אתר אינטרנט המעניק שירות לציבור, צריך להיות נגיש לאנשים עם מוגבלויות (ע"פ הנחיות משרד המשפטים, בהתאם לתקן הישראלי 5568). אתרים חדשים, מחויבים להיות נגישים מידית בעת עלייתם לאוויר ואילו אתרים קיימים, נדרשים לבצע התאמות עד אוקטובר 2017 על מנת למלא אחר דרישות הנגישות. 

מהי מטרת החוק?

השימוש באינטרנט חוסך לכולנו זמן יקר: ניתן לבצע פעולות ברשת ללא צורך בהגעה פיזית לנותן השירות, ניתן לקבל מידע בקלות, ישנה זמינות מסביב לשעון של שירותים ומידע, ללא תלות בשעות הפעילות של נותן השירות והרשימה עוד ארוכה. עד היום, משאבים אינטרנטיים אלה, לא היו זמינים לאנשים עם מוגבלויות והתקנות החדשות מבקשות לשנות מצב זה ולהנגיש את השימוש באינטרנט גם עבור אוכלוסייה זו.

 

שינוי זה מתבקש, בראש וראשונה, מן הבחינה המוסרית וזאת על מנת לקדם את ערך השוויון ולאפשר לאנשים עם מוגבלויות להשתלב בחברה באופן האופטימאלי ביותר. מלבד זאת, יש בתקנות החדשות כדי לייצר פוטנציאל עסקי חדש עבור נותני השירותים, אשר יזכו לחשיפה גדולה יותר של האתר, על ידי אוכלוסייה שלמה אשר לא הייתה לה גישה אליו בעבר.

 

על מי חלה חובת הנגישות?

חובת הנגישות חלה על כל אתר אינטרנט, אפליקציה, דפים או מסמכים הניתנים באמצעות האינטרנט ומספקים שירות לציבור או מידע אודות שירות. החובה חלה על כל סוגי הגופים, בין אם מדובר ברשות ציבורית ובין אם בגוף פרטי. המונח שירות לציבור הוא רחב מאוד וכולל מגוון רחב של שירותים, לרבות: שירותי מסחר, שירותי בנקאות וביטוח, פנסיה, שירותי תיירות, תרבות ובידור, פנאי וספורט, שירותי דת ועוד. האחריות להנגשת אתר האינטרנט היא על בעליו, המחזיק או המפעיל של האתר ועליהם להורות למי שבונה עבורם את האתר למלא אחר דרישות ההנגשה.

 

עו"ד עופר פרידמן עו"ד עופר פרידמן צילום: יהונתן בורק

 

אמנם, מטרת תקנות הנגישות היא מטרה נעלה, אך הנגשת אתרים כרוכה בעלות כספית לא מבוטלת. מה קורה במצב שבו משאביו של אתר אינטרנט אינם מאפשרים לו לממן את עלויות ההנגשה? התקנות מאפשרות מדרג לקבלת פטור מצורך בהנגשת האתר. לשם כך יש להגיש בקשה פרטנית לנציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ואם בית העסק אשר הגיש את הבקשה, עומד בתנאים (למשל, היקף הכנסות מתחת לרף מסוים, קושי להנגיש את האתר מסיבות טכנולוגיות וכיו"ב) יוכל לקבל פטור מחובת ההנגשה. בנוסף, מי שאינו יכול טכנולוגית לבצע את ההתאמה, יוכל להגיש בקשה אף הוא, ויוכל לקבל פטור לאחר חוות דעת מקצועית של אדם הבקיא בתחום הנגישות.

 

מהי הסנקציה לאי ציות לתקנות?

תקנות הנגישות חלות כאמור על אתרי אינטרנט רבים, לרבות אפליקציות, דפים ומסמכים. לוח הזמנים לביצוע ההתאמות הוא כדלקמן: החל מ25/10/16 כל אתר חדש העולה לאוויר חייב להיות מונגש במועד עלייתו. אתר קיים או חלק ממנו אשר עלו לפני מועד תחילת התקנות צריך להיות מונגש עד ה25/10/17. הסנקציות בגין אי ציות לתקנות הן כדלקמן:

 

1. קנס מנהלי: נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות רשאית להוציא לבעל אתר צו נגישות, המורה לו להנגיש את אתר האינטרנט תוך פרק זמן מסוים. לא עשה כן, הוא צפוי לקנס של 75,300 שקל. על תאגיד יוטל כפי קנס, כלומר 150,600 שקל כמו כן, עבור כל יום שהאתר אינו נגיש, לאחר פרק הזמן שנקבע בצו, יתווסף סכום נוסף לקנס.

 

2. תביעה אזרחית פרטנית: כל אדם עם מוגבלות, או ארגון המייצג אנשים עם מוגבלויות, רשאים לתבוע אתר אינטרנט ולקבל פיצוי ללא הוכחת נזק עד 50,000 ₪ וישנה גם אפשרות של הגשת תביעה ייצוגית.

 

המסקנה היא כי אם אתם בעלי אתר אינטרנט, (אפילו כאלו המאוחסנים על גבי שרתים בחו"ל) כדאי לפנות לעורך דין העוסק בענף זה ולקבל ייעוץ משפטי. כך תדעו אם חובת ההנגשה חלה עליכם וכיצד למלא את הוראות החוק והתקנות. כמו כן, תוכלו לבחון האם באפשרותכם לקבל פטור מחובת ההנגשה.

 

עו"ד עופר פרידמן עוסק בתחום דיני האינטרנט והטכנולוגיה ומומחה בתחום הסייבר

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x