פרשת העלמת המס ב-HSBC: האחים מנחמנוב הם שעוכבו לחקירה
נתוניהם של ארבעת האחים היהלומנים מנחמוב הגיעו לרשות באמצעות רשימת 8,000 הישראלים שהחזיקו בחשבונות בבנק בהיקף כולל של כ-10 מיליארד דולר; לפי החשד הם החזיקו כל אחד ב- 20 - 26 מיליון שקל במספר חשבונות בבעלות אישית ומשותפת
רשות המסים עיכבה אתמול (ג') לחקירה את ארבעת האחים היהלומנים מנחמנוב בהעלמת מס בהיקפים גדולים באמצעות אחזקת חשבון בנק בשלוחות של HSBC בז'נבה ובציריך. רשות המסים הגיעה אל האחים באמצעות רשימת הישראלים שהתקבלה אצלה בחודשים האחרונים, לאחר שנים בהם לא הצליחה לעשות זאת.
שלושה מהאחים, גד יורם ומישאל, נחקרו במהלך היום והובאו לביהמ"ש בעוד שהרביעי, חנן, נמצא מאתמול בבוקר בבית החולים. על פי החשד של רשות המסים החזיקו האחים במספר חשבונות בנק כל אחד בסכומים של 20-26 מיליון שקל יחד ולחוד. הם שוחררו בתנאים מגבילים בהם 50 אלף שקל ערבות לכל אחד והפקדת דרכונים למשך 180 יום.
הדיסק שהגיע לרשות המסים עמוס בנתונים על כ-8,000 ישראלים, בעוד שעל פי הפרסומים של ארגון העיתונאים נספרו כ-6,500 ישראלים. על פי ההערכות, החשבונות של הישראלים המופיעים ברשימה החזיקו בסך הכל בכ-10 מיליארד דולר. דו"ח שעסק ברשימה הכוללת המכילה את פרטיהם של 24 אלף בעלי חשבונות מכל העולם פורסם בפברואר שנה שעברה על ידי ארגון העיתונאים הבינלאומי ICIJ והאיץ את המרדף אחר הנתונים.
החשודים נחקרו אתמול במהלך היום חקירה ראשונית, בלילה שוחררו לביתם ללא תנאים מגבילים למעט אזהרה לא לשוחח עם איש לגבי החקירה. בבוקר שבו לחקירה ונחקרו במהלך היום עד שהובאו כאמור לביהמ"ש. אתמול נחקרו 9 חשודים - ארבעת האחים וילדיהם - אולם היום הרשות המשיכה את החקירה רק מול ארבעת האחים.
על פי החשד, חנן מנחמוב החזיק בחשבונות בבנק HSBC השוויצרי סכום של למעלה מ-26 מיליון שקל, חלקם בבעלותו וחלקם בבעלות משותפת עם אחיו. על פי המידע שהתקבל ברשות המסים, אחיו של חנן, גד מנחמוב, החזיק בחשבונות בבנק HSBC סכום של למעלה מ-25 מיליון שקל חלקם בבעלותו וחלקם בבעלות משותפת עם אחיו. אחיהם של השניים, יורם מנחמוב, החזיק על פי החשד בחשבון בבנק HSBC סכום של למעלה מ-20 מיליון שקל, חלקם בבעלותו וחלקם בבעלות משותפת עם אחיו. האח הרביעי, מישאל מנחמוב, החזיק על פי החשד בחשבון בבנק HSBC סכום של למעלה מ-27 מיליון שקל, חלקם בבעלותו וחלקם בבעלות משותפת עם אחיו. כאמור, אף אחד מהחשודים לא דיווח לרשויות המס בישראל.
במהלך הדיון הודיעו עורכי הדין של האחים אודי ברזילי ועופר רחמני כי מרשיהם כופרים לחלוטין בהאשמות. עוד עלה בדיון כי החשודים ביצעו בעבר גילוי מרצון מול רשויות המס. עוד טענו עורכי הדין כי אין נסיבה להגיע עם בקשה כזו לבית המשפט וכי ניתן היה לשחרר אותם ביחידה (ברשות המסים) מבלי לפרסם את שמם.
מדובר במידע שנלקח ב־2009 על ידי עובד HSBC, ארווה פאלצ'יאני. העובד מכר את המידע לממשלת צרפת, שפתחה בחקירת מס על בסיסו נגד כ־3,000 מאזרחיה, בהם מאות יהודים צרפתים, בחשד להעלמת מס.
לא רק הצרפתים נהנו מהרשימה, פאלצ'יאני מכר את הדיסק גם לשלטונות המס בגרמניה, באנגליה ובארה"ב. כחלק משיתופי פעולה בינלאומיים והעברות מידע בין רשויות מס, צרפת העבירה את הרשימה גם לרשויות המס יוון, ספרד, אנגליה וארגנטינה בעבר, ישראל שקיבלה יחסית באיחור את הרשימה, לא שילמה עבורה אלא השיגה אותה לאחר משא ומתן ממושך עם הרשויות הצרפתיות.
מעורכי דינם של הארבעה, אודי ברזילי נמסר כי "רשות המסים כידוע קיבלה לידיה את הרשימות הגנובות של בנק HSBC שעברו ככל הנראה מספר ידיים עד שהגיעו לישראל. כבר נפסק במקומות אחרים בעולם שהמהימנות של הרשימות מאד נמוכה ובעיני ספק אם ניתן להשתמש בהן בכלל כראייה. טוב הייתה עושה רשות המסים, כפי שעשו רשויות אחרות, שבמקום לזמן עכשיו 8000 איש לחדרי חקירות, היו מרחיבים את הליך הגילוי מרצון ופונים לאנשים בצורה יזומה, ללא רעש וצלצולים."