$
בארץ

מכרז הביטוח הרכב חסך לעובדי המדינה 11 מיליון שקל על חשבון הציבור

החשכ"לית הקדימה ביום את תחילת ביטוח הרכב לעובדי המדינה, כדי לעקוף רפורמה חדשה להגבלת ההנחות שניתנות לציי רכב על חשבון מבוטחים פרטיים

רחלי בינדמן 08:0720.09.16

חברות הביטוח מגדל, איילון והראל הן הזוכות במכרז שהוציא אגף החשבת הכללית במשרד האוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו לביטוח 72 אלף כלי הרכב של עובדי המדינה בתמורה לפרמיה מוערכת של 321 מיליון שקל בשנה. בכך חסך האגף לקופת המדינה כ־11 מיליון שקל בזכות תרגיל קטן שביצע כדי לחמוק ממגבלה שהציבה המפקחת על הביטוח באוצר דורית סלינגר על הנחות בביטוחי חובה.

 

באופן לא שגרתי, נקבע בתנאי המכרז כי הפוליסה לביטוח הרכב תיכנס לתוקף ב־31 בדצמבר 2016 במקום ב־1 בינואר 2017 כפי שנהוג בדרך כלל. הסיבה לכך נעוצה ברפורמה בביטוחי הרכב שתיכנס לתוקף בתחילת 2017 ותשלב הוזלה של תעריפי ביטוחי החובה למבוטחים פרטיים לצד הגבלת ההנחות שניתן לתת בעת ביטוח ציי רכב. סלינגר קבעה כי ההנחה שניתן יהיה להעניק בעת ביטוחי חובה לציי רכב תוגבל ל־16.25% מהתעריף הרשמי של הביטוח המוגש לאישור המפקחת ומפורסם במחשבון ביטוח החובה של האוצר. מגבלת ההנחה נועדה לצמצם את הסבסוד הצולב בין ההנחות מהן נהנות קבוצות כוח דוגמת עובדי המדינה שממומנות הלכה למעשה מכיס המבוטחים הפרטיים שסופגים עלות גבוהה יותר על הביטוח.

 

 

בית מגדל (ארכיון) בית מגדל (ארכיון)

 

לא פשוט לכמת את גובה ההטבה לה זכתה המדינה בזכות הטריק הקטן שביצעה כיוון שהמכרז כלל תמחור משולב הן של ביטוח חובה והן של ביטוח מקיף. בנוסף, המתמודדים במכרז תמחרו כבר באופן חלקי את ההפחתה הצפויה בתעריפי ביטוחי החובה ללקוחות הפרטיים בעת תמחור המכרז, שנסגר בשל כך במחיר הגבוה בכ־15 מיליון שקל יותר מהפרמיה שנגבתה בשנים קודמות. בכיר בענף הביטוח מעריך עם זאת כי ההנחה שהשיגה המדינה על ביטוחי החובה נאמדת בכ־150 שקל לפוליסה לשנה ומכיוון שמדובר בכ־72 אלף רכבים מבוטחים, המדינה בעצם "חסכה" כ־10.8 מיליון שקל. בתחילת 2017 אמורה להיכנס לתוקף רפורמה שמטרתה להוזיל את עלות ביטוחי החובה למבוטחים הפרטיים ולמנוע מחברות הביטוח לגלגל עליהם את ההנחה שהן מעניקות לציי הרכב.

 

במרץ האחרון יצאה לדרך הפעימה הראשונה של הרפורמה של סלינגר שחתכה את תעריפי חברת הביטוח הפול, שהוקמה על ידי

המדינה ונמצאת בבעלות כל חברות הביטוח וביטחה עד כה רק בעלי רכבים שהתקשו להשיג ביטוח בחברות המסורתיות כמו נהגי אופנועים. סלינגר הפכה את הפול למתחרה מול חברות הביטוח כשהגדירה לה תעריפי ביטוח חובה נמוכים עד 40% מהתעריפים בשוק על בסיס התאמת העלות לזהות המבוטח כמו מינו, מערכת ניטור נהיגה שמצויה ברכבו וגיל הנהג. בשלב שני ביקשה סלינגר להחיל את תעריפי הפול המופחתים על כלל חברות הביטוח החל מינואר 2017, בד בבד עם הגבלת ההנחה על הביטוחים של ציי רכב.

 

איגוד חברות הביטוח יצאו למאבק נגד הרפורמה, שלא תם עד עצם היום הזה, והגיש בג"ץ בנושא בטענה כי התעריפים החדשים שהוגדרו אינם כלכליים. בג"ץ הכריע כי סלינגר לא תוכל לחייב את כל חברות הביטוח ליישר קו עם תעריף הפול החדש וכי כל תעריף של חברת ביטוח יאושר באופן פרטני. אלא שסלינגר התחכמה ובאוגוסט האחרון שלחה לכל חברות הביטוח מכתב בו היא מודיעה להן כי תעריפי הביטוח שהגישו לה לאישור ואמורים היו להיכנס לתוקף בנובמבר הקרוב אינם מקובלים עליה. חברות הביטוח מצידן גייסו את האיגוד שלהן ושלחו לסלינגר בסוף החודש מכתב, עליו טרם השיבה, התוקף את חוקיות הדרישה שלה.

 

ממשרד החשכ"לית נמסר בתגובה: "המכרז לעובדי המדינה בתחום ביטוחי רכב חובה הוא הגדול ביותר במדינה ומקיף מעל ל- 70,000 כלי רכב. המשמעות התפעולית של החלת הרפורמה בביטוח החובה לרכב על מכרז ביטוח רכב לעובדי מדינה היא פיתוח מערכות טכנולוגיות חדשות ואיסוף נתוני מבוטחים רבים שלא היו נדרשים עד היום לצורך הפקת פוליסות ביטוח החובה. מאחר ובית המשפט העליון הסיר את החסם האחרון לכניסת הרפורמה לתוקף באפריל 2016 לא ניתן היה לפתח את המערכות הייעודיות הנדרשות בלוחות הזמנים של המכרז. על מנת למנוע פגיעה בעובדי המדינה וגמלאיה הוחלט, בהתאם לחוק, כי ביטוח הרכב לעובדי המדינה לשנת 2017 יחל טרם כניסת הרפורמה לתוקף. נדגיש כי מצטרפים חדשים או עובדים שיחדשו את ביטוח רכב החל מתאריך 1.1.17 יבוטחו בהתאם לרפורמה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x