פרשת השחיתות בתאגיד המים מי אביבים: כתב אישום נגד הבכיר לשעבר שהוסגר מפנמה
יוסף ליבוביץ', לשעבר בכיר בתאגיד המים של ת"א, מואשם בקבלת שוחד של כ-5 מיליון שקל מקבלנים שזכו במכרזים למתן שירותים ציבוריים
פרשת השחיתות בתאגיד המים מי אביבים בת"א: הפרקליטות הגישה היום (ב') לבית המשפט המחוזי בת"א כתב אישום נגד יוסף ליבוביץ', בכיר לשעבר בחברה, על על קבלת שוחד של כ-5 מיליון שקל מקבלנים. ליבוביץ' הוסגר בראשית החודש לישראל, לאחר שנמלט לפנמה במהלך החקירה שנוהלה נגדו.
על פי כתב האישום, ביו השנים 2010-2013 ליבוביץ' ניהל את מרכז השליטה והבקרה במי אביבים. במסגרת תפקידו היה אחראי, בין היתר, על חלוקת העבודה בין קבלני משנה שזכו במכרזים למתן שירותים ציבוריים. כתב האישום מייחס לו בקשה וקבלה של שוחד מקבלני משנה שזכו באותם מכרזים. בתמורה לשוחד הוא פעל בין היתר לאישור מהיר של ריכוזי החשבונות שהגישו הזוכים במכרז למי אביבים לצורך קבלת תשלום; להגדיל את היקף החיובים שהגישו הזוכים באמצעות חיובים פיקטיביים; נמנע מלדווח על החריגות מתנאי המכרז; ואף סייע לזוכים לשמר את כוחם בתחום תשתיות המים והביוב בת"א.
"מדובר במערכת מושחתת ומסואבת, במסגרתה שורה ארוכה של עובדי ציבור במי-אביבים, לרבות עובדים בכירים, ביקשו וקיבלו שוחד בהיקף של מיליוני שקלים מהזוכות", נטען בכתב האישום שהגישה פרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה), המייחס לליבוביץ' עבירות שוחד, הלבנת הון, גניבה, מרמה והפרת אמונים. על פי כתב האישום, ליבוביץ' תיווך שוחד לעובדי ציבור נוספים בסכום של כ-600 אלף שקל. בנוסף נטען שביצע בצוותא עם אחרים עבירות גניבה בהיקף של כ-19 מיליון שקל.
על פי כתב האישום, ליבוביץ' קיבל את תשלומי השוחד במזומן, ופעל בדרכים שונות להסוות את מקור הכסף. בין השאר, הוא המיר למעלה מ-900 אלף שקל למט"ח והעביר אותם לאחיו, כדי שזה ישמור לו אותם בכספת על שמו. בנוסף ליבוביץ' ביצע רכישות של יצירות אמנות, שעוני יד ובולים בשווי כולל של 1.95 מיליון שקל.
בבקשת החילוט של הנכסים שצבר לכאורה מתשלומי השוחד, מציינת הפרקליטות 130 ציורי אמנות בשווי 1.6 מיליון שקל ושעוני יד יוקרתיים הנאמדים בסך של כ-160 אלף שקל. עוד עולה מהבקשה, כי בתקופה הרלוונטית ליבוביץ' קנה שתי דירות בת"א בשווי של 2.2 מיליון שקל, ורשם אותן על שם אשתו כדי להסתיר את בעלותו בנכסים. בנוסף, ליבוביץ' רכש בכספי השוחד שני רכבים בסכום של 415 אלף שקלים. על פי בקשת החילוט מדובר בשני רכבי אלפא רומיאו.
עורכי דינו של לייבוביץ, דרור מתתיהו ודנה שול, ממשרד "פישר, בכר, חן", מסרו בתגובה: "שתי ערכאות בתי המשפט קבעו במפורש, כי מרשנו יצא מן הארץ ושהה מחוצה לה כדין, לאחר פקיעת תוקפם של כל הערבויות והתנאים המגבילים שהוטלו עליו. יתרה מזו, קבעו, כי בעת יציאתו לא היה דרוש לחקירה וכי מאוחר יותר, עת נדרש לחקירה, לא חלה עליו כל חובה חוקית להתייצב. הגעתו של מרשנו לישראל התאפשרה בעקבות הסכמתו לעשות כן ובשום אופן לא כתוצאה מהחלטה שיפוטית שנכפתה עליו. באמתחתנו טענות עובדתיות ומשפטיות כבדות משקל שיש בהן כדי לשמוט את הבסיס שעליו הושתת כתב האישום. אלה תובאנה בפני בית המשפט בעת המתאימה לכך".