$
הוועידה הכלכלית הלאומית 2016

נשיא התאחדות בוני הארץ: "המדינה היא ספסרית הקרקע העיקרית והגדולה מכולן"

רוני בריק בוועידה הכלכלית הלאומית: "מעולם לא היה כישלון כלכלי מהדהד יותר, מתמשך יותר, מזעזע יותר של המדינה כמו הכישלון שלה בשוק הדיור". על יבוא חברות בנייה זרות אמר: "אם היו מביאים 100,000 עובדים זרים ולא חברות בנייה, הכול היה נראה אחרת הן מבחינת האיכות, והן בתחומי הבטיחות ולוחות הזמנים"

אביב גוטר 11:4114.09.16
"אני שומע לאחרונה את הקולות הציניים המתגברים מכיוונה של קריית הממשלה בירושלים, שמזלזלים כמעט בכל מה שאנחנו עושים. הם במשרד האוצר קוראים לנו "ספסרי קרקע"; הם אומרים שכל מה שמעניין אותנו זה להרוויח כסף על חשבון הזוגות הצעירים" – כך התייחס רוני בריק, נשיא התאחדות בוני הארץ בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט, להתבטאויותיהם של קובעי המדיניות, אך סייג: " יש שרים וקובעי מדיניות שיכולים ורוצים לעשות, השר יואב גלנט נמצא בראש הרשימה הזו ואנחנו מודים לו על העשייה הרבה שלו ונסייע לו ככל שנידרש לטובת הענף וציבור רוכשי הדירות, הזוגות הצעירים וחסרי הדיור".

 


 

בהמשך בריק התייחס ליחס השלילי שמקבלים הקבלנים והפעילים בענף: "מי שעושים ציונות אמיתית, הלכה למעשה, בלי סיסמאות, מצאת החמה עד צאת הנשמה. יש לנו ענף מהמובילים בעולם עם ים של יכולות. דור אחרי דור אנחנו בונים וסוללים את מדינת ישראל. לא באנו לקדנציה וחצי והלכנו הביתה. תביטו על הכבישים, על הגשרים, על מסילות הרכבת, המנהרות, הפארקים, מגדלי המגורים, מגדלי המשרדים, על המרכזים המסחריים אנחנו בנינו את כולם והכול תוך התמודדות עם קשיים של חוסר בעובדים, חוסר באשראי ומחסור בקרקע".

 

"אנחנו, בהתאחדות בוני הארץ, לא נשתוק עוד מול הבליסטראות הנזרקות אלינו מכיוונם של פוליטיקאים המחפשים שעיר לעזאזל לתלות בו את כישלונם המחפיר בתחום הדיור בעשרות השנים האחרונות. אני אומר זאת באחריות מלאה: מעולם לא היה כישלון כלכלי מהדהד יותר, מתמשך יותר, מזעזע יותר של המדינה כמו הכישלון שלה בשוק הדיור.

 

זאת משום העובדה הפשוטה והברורה לכל: אין עוד ענף כלכלי הנשלט על ידי המדינה מתחילתו ועד כמעט לסופו כמו השוק שלנו, שוק הדיור. ואני רוצה להסביר למה אני מתכוון".

רוני בריק נשיא התאחדות בוני הארץ
רוני בריק נשיא התאחדות בוני הארץ צילום: צביקה טישלר

  

בריק ציין כי הסיבה המרכזית למשבר הדיור נובעת מכך שהמדינה שולטת ב-93% מהקרקעות בישראל ובקצב שיווק הקרקעות לקבלנים. היא גם זו ששולטת בקצב התכנון האסטרטגי ומספקת אישורים והיתרים לכל פרויקט. "אם מדברים על ספסרי קרקע בישראל, הרי שהמדינה היא ספסרית הקרקע העיקרית והגדולה מכולן. רק מי שמחזיק ברוב הקרקע, הוא זה שיכול לאורך השנים לספסר בה ולקבוע את מחירה המופקע לכלל השוק"

 

"החוליה היחידה בשרשרת הערך הארוכה לעייפה הזו של תחום הדיור, שבה אין שום מונופול, ולא דואופול היא החוליה של קבלני הבניין והתשתית". בריק הוסיף, "החוליה היחידה שבה מתחוללת תחרות אגרסיבית ובלתי נגמרת על המחיר, על השירות ועל האיכות היא החוליה של קבלני הבניין.

 

 

"מעל 9,000 קבלנים רשומים יש בישראל, כולם נלחמים על כל עבודה ועל כל מכרז, מקטן ועד גדול, ממטולה ועד אילת, רק כדי לשרוד את התחרות ולהחזיק את החברות שלהם מעל לפני המים. ועל זה אנחנו לא מתלוננים. התחרות היא נשמת אפה של הכלכלה המודרנית. תחרות עושה אותנו טובים יותר, יעילים יותר, וכן, גם ריווחים יותר.

 

"הבעיה היא שלא ייתכן שהחוליה הכי יעילה בשרשרת הערך של שוק הדיור תספוג את האחריות לכישלון המהדהד הזה. אכן, יש קבלני בניין שמרוויחים, ויש, כמו שראינו, גם כאלה שמפסידים ואפילו פושטים רגל. אבל, וזה מה שחשוב וזה מה שקובע: בניגוד לענפי משק אחרים. אנחנו לא נהנים מרווח מונופוליסטי, אצלנו כל הרווח מקורו בתחרות אגרסיבית וקשה ובתהליכי התייעלות שאותם אנחנו נוקטים לאורך השנים. בניגוד לענפי משק אחרים, אצלנו אין חסמי כניסה בלתי אפשריים למתחרים חדשים".

 

בריק התייחס גם לתוכנית של משרד הבינוי והשיכון לייבא חברות בנייה זרות על מנת שייבנו בשיטות טכנולוגיות מתקדמות: האם קבלן בניין מסין יפתור את בעיית המונופול בקרקע של המדינה?

 

"אחרי שהמדינה נכשלה כמעט בכל מהלך, שלא לומר גימיק, שניסתה ליזום בשוק, שמענו עכשיו על הקשקוש החדש: להביא חברות בנייה זרות לישראל. אם היו פותחים את השמיים ומביאים 100,000 עובדים זרים ולא חברות בנייה, הכול היה נראה אחרת הן מבחינת האיכות, והן בתחומי הבטיחות ולוחות הזמנים".

 

בדבריו התייחס בריק גם לאסון קריסת החניון ברמת החייל והביע תנחומים למשפחות ששכלו את יקיריהן והחלמה מהירה לכל הפצועים: "עוד לפני שאנחנו יודעים מה בדיוק ארע שם, אני חושב שבכל מקרה זה מחייב אותנו למשנה זהירות ולמחשבה רבה ומסודרת בטרם כל מעשה. אני בטוח שיש בנו את היכולת כפרטיים וכקבוצה, ללמוד ולהפנים ולהיות טובים יותר בעתיד. אסור שתהיה לנו סובלנות לאסונות מסוג זה. פשוט אסור. קרה אסון שלא היה צריך לקרות. אבל לא צריך להשליך את זה על כל הענף".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x