$
בארץ

ישראל וארה"ב סיכמו על העברת כספי הסיוע, מחר צפויה החתימה הרשמית בארה"ב

על פי הסיכום, יעבירו האמריקאים על פני עשר שנים סיוע בהיקף של 3.8 מיליארד דולר בשנה. ככל הנראה הושגה הבנה על המשך השימוש בכספי הסיוע לטובת פעילות הייצור בתעשיות הביטחוניות בישראל למשך תקופה של 8 שנים

רוני זינגר 23:3713.09.16

ישראל וארצות הברית סיכמו ביניהן על העברת כספי הסיוע האמריקאי, שיעמוד על 3.8 מיליארד דולר לשנה, על פני עשר שנים. החתימה על מזכר ההבנות החדש בנושא תיעשה מחר, ומצד ישראל יחתום על ההסכם ראש המל״ל בפועל והיועץ לביטחון לאומי, תא״ל (במיל') יעקב נגל שהמריא לארה״ב.

 

ככל צוות ישראלים בראשות נגל סיכמו בימים האחרונים את הפרטים האחרונים של ההסכם, כולל גודלה של חבילות הסיוע, עם עמיתיהם האמריקאיים בבית הלבן בראשות היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס.

 

הבית הלבן בוושינגטון הבית הלבן בוושינגטון צילום: שאטרסטוק

 

השאלה המרכזית שעמדה במרכז המשא ומתן עם האמריקאים היתה שאלת הייצור בתעשיות הביטחוניות בישראל, זאת לאחר שהאמריקאים הודיעו כי בכוונתם להפסיק את הייצור הביטחוני מכספי הסיוע בתעשיות בישראל. ככל הידוע, הושגה הבנה להמשך פעילות התעשיות הביטחוניות (תוך שימוש בכספי הסיוע) בטווח של שמונה השנים הקרובות.

 

ישראל ביקשה להאריך את טווח הפעילות בישראל לכעשר שנים, ואילו האמריקאים מתחו את הקו לכחמש שנים ולבסוף הגיעו הצדדים להבנה באמצע הדרך. כ-26% מהייצור הביטחוני בישראל נעשה מכספי הסיוע האמריקאי ואילו כל יתר הייצור מגיע מארצות הברית, אך הממשל האמריקאי מעוניין להסיט את הייצור חזרה אל התעשיות האמריקאיות. כלומר, מדובר על אובדן של כמיליארד דולר בשנה לתעשיות הביטחוניות בישראל, שחוזר אל ארצות הברית. שאלה נוספת שנידונה בדיונים היא השאלה אם ישראל תוכל לבקש מהקונגרס תוספת תקציב להגנה מטילים ועל פי הידוע סוכם כי ישראל לא תוכל לעשות כן וכי חבילת הסיוע כוללת גם סיוע של כחצי מיליארד דולר עבור פיתוח מערכות הגנה מטילים בישראל.

 

משמעות ההסכם הזו היא דרמטית עבור התעשיות הביטחוניות בישראל, שכן בתום התקופה המוסכמת לשימוש בכסף האמריקאי לייצור בישראל, ייפגעו התעשיות ומשמעות הדבר תהיה צמצום היקפי עבודה ופיטורים. החשש העיקרי מקנן בחברות הביטחוניות הקטנות שעלולות לקרוס לחלוטין כתוצאה מהמהלך.

 

ח"כ שלי יחימוביץ', חברת ועדת חו"ב וועדת תקציב הבטחון הגיבה הערב על הסכם הסיוע עם ארה"ב: ״נאום נתניהו בקונגרס עלה למדינת ישראל שבעה מיליארד דולר, כסף שמערכת הביטחון בנתה עליו ונערכה על בסיסו ונמוג כעשן בגלל התנהלותו הברוטלית של נתניהו כלפי הממשל האמריקאי. נזקיו של נאומו בקונגרס, על אפו ועל חמתו של הבית הלבן, מהדהדים עד היום. ארה"ב הציעה לישראל סיוע נדיב הרבה יותר, אך התנהלותו הכוחנית, היהירה וחסרת האחריות של נתניהו הדירה את ישראל מכל השפעה או אפילו ידיעה על ההסכם עם איראן, ופגעה בנו כלכלית. אחת התוצאות החמורות של ההסכם החדש היא ירידה עתידית ודאית בהזמנות מהתעשיות הצבאיות, עד שבעוד עשור יגיעו לאפס. מדובר בפיטורים המוניים ובפגיעה חמורה בצמיחה״.

 

אלוף משנה (מיל) ח"כ מוטי יוגב החבר בועדת החוץ והביטחון הגיב על הסיכום לסיוע הביטחוני של ארה"ב לישראל: "צריך להודות לארצות הברית ולנשיא אובמה על סיכום הסכם הסיוע הביטחוני לישראל. מהיכרותי את מערכת הביטחון סכום זה של 3.8 מיליארד שקל לשנה למשך 10 שנים יאפשר למערכת הביטחון תכנון רב שנתי של פיתוח, ייצור והצטיידות באמצעים שיסייעו למדינת ישראל להגן על אזרחיה ולהציל חיים."

בטל שלח
    לכל התגובות
    x