נחתם הסכם עם הרשות על החוב לחברת החשמל, חלק ממנו יימחק
הרש"פ אמורה להעביר כשליש מהחוב, 600 מיליון שקל, במזומן ועוד כ-800–900 מיליון שקל בתשלומים חודשיים שווים במהלך 4–5 שנים. יתרת החוב, בין 200 ל-300 מיליון שקל לא ייגבו בכלל
שר האוצר משה כחלון חתם היום על הסכם רשמי מול הרשות הפלסטינית במסגרתו חברת החשמל תוותר על חוב של 200–300 מיליון שקל שהיא אמורה הייתה לקבל מלקוחות בגדה המערבית או ברצועת עזה.
- הרשות הפלסטינית תשלם 20 מיליון שקל לחברת החשמל כדי להימנע מניתוקים
- הכלכלה הפלסטינית: השלום הכלכלי מתקיים ומתקדם
בטקס נכחו פרט לכחלון מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, מתאם פעולות הממשלה בשטחים אלוף יואב (פולי) מרדכי והשר לעניינים אזרחיים ברשות הפלסטינית חסיין א־שייח', הוסכם שחברת החשמל תפסיק לגבות ישירות חובות מול הלקוחות השונים שלה, ואילו הרש"פ תקים גוף ייעודי שיגבה את הכסף עבור חברת החשמל ויעביר אותו מדי תקופה.
אז לכמה הגיע חוב יש לרש"פ ועל כמה המדינה מוותרת? לפי דו"חות חברת החשמל לסוף הרבעון השני של 2016 חובה של הרש"פ הגיע לכ־1.78 מיליארד שקל. לשם השוואה, מדובר בסכום ששווה לכ־35% מסך הכנסות החברה לרבעון השני של השנה (שהסתכמו בכ־5.7 מיליארד שקל). בחברת החשמל טענו במהלך היום שהם עדיין לא קיבלו נוסח חתום, אולם בסביבת מתאם הפעולות בשטחים מסבירים שהרש"פ אמורה להעביר כשליש מהחוב במזומן (עד כ־600 מיליון שקל), ועוד כ־800–900 מיליון שקל בפריסה לתשלומים חודשיים שווים במהלך 4–5 שנים. יתרת החוב, שהיא כ־200 עד 300 מיליון שקל לא יגבו בכלל.
על השאלה מדוע לא ייגבו יש כמה תשובות כמו "רצון טוב" או "הסכמה שבע"פ שנעשתה גביית יתר לאורך השנים" על סעיפים שהרש"פ לא אמורה בכלל לשלם דוגמת סבסוד קשישים או ניצולי שואה שעלות החשמל שלהם מגולמת בתעריף הכללי של כלל אשרי ישראל.
כך או כך, בחברת החשמל מרוצים שהם לפחות יראו משהו מהחוב, זאת לאחר שבשנים האחרונות כמעט וכלו כל הניסיונות לגבות את החוב לרבות הוראה פוליטית או משפטית שלא לסגור את החשמל ללקוחות הרש"פ, אפילו לא במסגרת מבצע צוק איתן. יצוין שבשנים האחרונות הפרישה חברת החשמל כ־400 מיליון שקל מדי שנה, מתוך אמונה ש"הלך הכסף".
עוד כולל ההסכם העברת כספי תחזוקת הרשת בהיקף של כ-1.14 מיליארד שקל שהצטברו בישראל. הרש"פ קיבלה על עצמה את האחריות לניהול כספים אלה בהתאם למטרות אליהם יועדו מראש.
במשרד האוצר אומרים שבהתאם להסכם, יוקמו שני צוותי עבודה לגיבוש הסכם מסחרי בין הצדדים ולצורך הגדרת אופן העברת האחריות ניהול משק החשמל, כמו גם פיתוח פרויקטים חדשים בתחום האנרגיה. יצוין שחברת החשמל אמורה להקים תחנות משנה לרש"פ ואילו מאגר לווייתן כבר החזיק בתחילת 2015 חוזה חתום מול הרשפ במיליארד דולר שבוטל חד-צדדית על ידי הפלסטינים.
שר האוצר, משה כחלון אמר הים כי "כלכלה יציבה ברשות הפלסטינית היא אינטרס ישראלי מבחינה כלכלית, מדינית וביטחונית. מי שחושב שניתן להגיע לפריצת דרך בין שני הצדדים ללא ניהול משא ומתן ישיר ללא תנאים מוקדמים פועל בניגוד לאינטרס של עמו. אם לא נתייצב לפתור את הבעיה ההיסטורית שבינינו לבין הפלסטינים אנחנו נוריש לילדנו משבר שיהיה הרבה יותר קשה לפתור אותו. ההסכם מבטיח את תשלום החובות לחברת החשמל".