$
100 המשפיעים 2016

100 המשפיעים 2016: דמוקרטיה מתפוררת

שבטית ומפולגת בחסות השלטון, זו דמותה של החברה הישראלית ב־2016, ולא נראה שהיא צועדת למקום טוב יותר. אלה האנשים שמשפיעים עליה

כתבי כלכליסט 08:3314.09.16

רובי ריבלין, נשיא המדינה

שנה לאחר "נאום השבטים" שבו הזהיר מהתפוררות החברה הישראלית, חזר ריבלין לכנס הרצליה ושב והציב בו מראה צלולה שאינה מייפייפת את המציאות: "האקדמיה ושוק העבודה הם השער להגשמת החלום הישראלי, הם כרטיס הכניסה למוקדי ההשפעה, שם מתעצבים תחושת השייכות והמעמד החברתי", אמר ריבלין, "נכונות לפתוח את שערי מועדון החברים לא תספיק: השינוי יגיע רק בהינתן מאמץ פרואקטיבי לשילוב ולגיוון; רק כאשר נהיה מחויבים כולנו ליצירת אליטה מגוונת לכל אורך ההיררכיה המקצועית. ובל נשלה את עצמנו: לעולם חילופי אליטות כרוכים במחיר, כי מטבעה של אליטה שהיא רוצה להנציח את מקומה". 

נשיא המדינה ראובן רובי ריבלין נשיא המדינה ראובן רובי ריבלין צילום: אלכס קולומויבקי

 

השיח על הכורח לשלב חרדים וערבים בשוק העבודה כבר מתנהל שנים רבות. היתרונות נטחנו עד דק, מהתרומה לפריון ועד השיפור הכלכלי, והתמריצים ניתנו על ידי המדינה. ואמנם יש שיפור, אך לא מהפך. נאום הרצליה פתח סוד גלוי לגבי שילוב של כל מיעוט במרקם החברתי של ישראל: האליטה הישנה צריכה לשלם את מחיר השינוי. היא לעולם לא תשלם אותו מרצונה החופשי, ולכן השינוי הוא אולי בגדר חלום.

 

 

אבי גבאי, לשעבר השר להגנת הסביבה

 צילום: שאול גולן

 

אחד האנשים הקרובים ביותר למשה כחלון פגע בו באופן אישי השנה, כשבחר לקום וללכת. גבאי, שהגיע מהעולם העסקי, היה עוף מוזר בפוליטיקה: בעולם של פשרות הוא שמר על יושרה, וכאשר הממשלה הצביעה על מתווה הגז היה היחיד שלא התיישר עם הסכמות קואליציוניות; בהמשך אף התפטר נוכח כניסת ליברמן לממשלה. את ההערכה הרבה שזכה בה הוא עשוי למנף בגוף הפוליטי החדש שצפוי להתרקם במרכז המפה הפוליטית לקראת סוף העשור.

 

המשמר החברתי

אתר המשמר החברתי אתר המשמר החברתי

 

עמותה שקמה ב־2011 ועוסקת בקירוב הציבור אל הכנסת באמצעות דיווח ופיקוח שוטף על הנעשה בוועדות הכנסת, ופרסום דו"חות עליהן, כולל דיווחים על לחצים של קבוצות הון כאלו ואחרות. העמותה מתמקדת בעיקר בדיונים העוסקים בשוויון חברתי. היא עורכת גם את "המדד החברתי", שמדרג את חברי הכנסת לפי הצבעות בחוקים חברתיים וכלכליים.

 

 

ארז ביטון, משורר

עמד השנה בראש ועדה להעצמת מורשת יהדות ספרד והמזרח במערכת החינוך. המלצות הוועדה הוגחכו עוד בטרם יבשה הדיו, אבל אסור לזלזל ברוח המהפכנית שעוררו: גם אם יוטמעו רק בחלקן, אבל יביאו לכך שילדי ישראל ילמדו שהציונות לא היתה קיימת רק באירופה ושהכמיהה לציון היתה משותפת ליהודים מכל רחבי הגלובוס, זו התחלה.

 

  צילום: יובל חן

 

ארז ביטון/ פיגומים

עַל סַף חֲצִי בַּיִת בְּאֶרֶץ יִשְׂרָאֵל

עָמַד אָבִי

מַצְבִּיעַ לַצְּדָדִים וְאוֹמֵר:

בַּהֲרִיסוֹת הָאֵלֶּה נִבְנֶה פַּעַם מִטְבָּח

לְבַשֵּׁל בּוֹ זְנַב לִוְיָתָן

וְשׁוֹר הַבָּר,

וּבַהֲרִיסוֹת הָאֵלֶּה

נָקִים פִּנַּת תְּפִלָּה

לִמְצֹא מָקוֹם

לְמִקְדָּשׁ מְעָט.

אָבִי נִשְׁאַר בַּסַּף,

וַאֲנִי - כָּל יָמַי

מַצִּיב פִּגּוּמִים

אֶל לֵב הַשָּׁמָיִם.

(מתוך "ספר הנענע", הוצאת עקד)

 

יאיר לפיד, ראש מפלגת יש עתיד 

  צילום: עמית שאבי

 

לפיד המשיך השנה לשווק את עצמו כאלטרנטיבה לנתניהו. הוא אמנם לא הרבה להגיע לכנסת ולא ייצר סדר יום חלופי לזה שהממשלה קובעת, אבל סייר ברחבי העולם משל היה שר החוץ, בעת ששר החוץ האמיתי, נתניהו, טרוד בעניינים אחרים. הסקרים נוטים לו חסד ומסמנים את יש עתיד כמפלגה השנייה בגודלה, אם לא הראשונה, אבל בהיעדר בחירות באופק לפיד יידרש למצוא אסטרטגיה שתבסס אותו בציבור, ובעיקר להצליח לרקום בריתות עם מי שממתינים על הספסל כבוגי יעלון, גדעון סער ואולי אף גבי אשכנזי.

 

אביחי מנדלבליט, היועץ המשפטי לממשלה

 צילום: Marc Israel Sellem, Jerusalem Post

 

אחת ההחלטות התקדימיות והחשובות של היועמ"ש היתה ההחלטה לפרסם את יומנו ולוח הזמנים שלו לציבור. השנה הוא יידרש להתמודד עם אתגר עצום נוכח הצורך לקבל החלטות בתיקי החקירה של ראש הממשלה, שחתום על מינויו, ושל רעיית ראש הממשלה.

 

דורית רביניאן, סופרת 

 צילום: יובל חן

 

נכנסה לרשימה שלא בטובתה לאחר שספרה ״גדר חיה״, המתאר סיפור אהבה בין פלסטיני ליהודייה, נפסל ללימוד בנימוק של חשש מהתבוללות וצורך לשמור על מורשת (מה שהזניק אותו לרשימת רבי־המכר).  גם "חצוצרה בוואדי" המפורסם של סמי מיכאל, שמתאר סיפור אהבה יהודי־ערבי, עלה על המוקד כשוועדת ביטון הבינה לאן נושבות הרוחות במשרד החינוך והציעה חלופה תחתיו.

 

יוסף שפירא, מבקר המדינה

  צילום: עמית שאבי

 

דו"ח המבקר על הוצאות מעון ראש הממשלה התגלה כאפקטיבי, ונהפך לחקירה משטרתית שממצאיה הועברו ליועץ המשפטי. האתגר הבא של שפירא הוא לסיים את דו"ח הביקורת הנפיץ על מהלך מבצע צוק איתן, והתנהלות נתניהו ושר הביטחון יעלון במהלכו.

 

הילה גרסטל, לשעבר נציבת הביקורת על הפרקליטות; דוד רוזן, הנציב הנכנס 

הילה גרסטל הילה גרסטל צילום: עמית שעל

 

הדו"חות שפרסמה גרסטל במהלך כהונתה כנציבה עוררו עליה את זעם הפרקליטות. באחרון ביקרה את הפרקליטות על אי־עמידה בזמנים ב־91% מהתיקים שאותם היא מנהלת. המאבקים הובילו את גרסטל להחלטה לפרוש מהתפקיד לאחר שנתיים בלבד. מחליפה, דוד רוזן, נחשב שופט אקטיבי ודומיננטי, שבאמתחתו הפסיקה בפרשת הולילנד, פרשה שבה שפט והרשיע את ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בקבלת שוחד. רוזן יצטרך להתמודד כעת עם מערכת שלא אוהבת לעמוד לביקורת, ובייחוד לא להשתנות בעקבותיה – גם אם היא מוצדקת.  

 

דוד רוזן דוד רוזן צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x