פרשת השחיתות בעיריית נתניה: מעצרה של פיירברג הוארך עד יום ב'
ראשת העיר נתניה חשודה בקבלת שוחד מקבלנים בתמורה לסיוע בפרויקטים נדל"ניים במסגרת חקירת פרשת השחיתות בעיר. המשטרה: "החקירה מתמשכת והחשדות מתעבים"; השופט: "פוטנציאל השיבוש גבוה"; פיירברג: "אני מוכנה להתייצב בכל שעה ולענות על כל שאלה"
שופט בית משפט השלום בראשל"צ, עמית מיכלס, האריך היום (ד') את מעצרה של ראשת העיר נתניה, מרים פיירברג, בשישה ימים (עד ליום שני הקרוב). פיירברג חשודה בקבלת שוחד מקבלנים בתמורה לסיוע בפרויקטים נדל"נים במסגרת חקירת פרשת השחיתות בעיר. בנוסף האריך השופט את מעצרם של אלי פיירברג, בעלה לשעבר של ראש העיר, ואת מעצרו של הרב שמעון שר, יו"ר ועדת המשנה לתכנון ובנייה. עד ליום שני.
- ראשת עיריית נתניה נחקרת במשטרה; "אשתף פעולה כדי להביא לחקר האמת"
- הותר לפרסום: אברהם תשובה ובנה של פיירברג חשודים בפרשת השוחד בעיריית נתניה
- השחיתות בעיריית נתניה: מעצר החשודים הוארך - "טובות הנאה במיליונים"
"איני חושב שניתן לשחרר את החשודים לחלופת מעצר", הקריא השופט את החלטתו. "קיים חשד סביר הקושר את כל החשודים לעבירות המיוחסות להם. עולה תמונה לא פשוטה לפיה מספר גורמים בכירים בעירייה חברו לבעלי הון כדי לקדם פרויקטים. טובות ההנאה נאמדות במיליוני שקלים. מטבע הדברים כשמדובר בעבירות שוחד ומרמה אלה עבירות שנעשות בחשאי, ולכן פוטנציאל השיבוש גבוה. בנוסף בחומר שלפני עולות פעולות ממשיות שבוצעו שמטרתן הייתה להסתיר ולא לדווח".
פיירברג זומנה הבוקר למשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) של המשטרה בלוד ונחקרה באזהרה בחשד לעבירות של קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים והלבנת הון. במהלך החקירה החליטה המשטרה לבקש מבית המשפט להאריך את מעצרה בעשרה ימים.
כאמור החשד הוא שפיירברג קיבלה טובות הנאה שונות, לעיתים דרך מקורבים אליה, כדי לסייע ולקדם אינטרסים של קבלנים שונים בעיר. כך למשל פיירברג רכשה דירה בפרויקט קורל היוקרתי של הקבלן אברהם תשובה, שנעצר אתמול, והמשטרה טוענת כי היה מדובר בתמורה מופחתת.
פיירברג רכשה לפני עשר שנים מיוסי תשובה, אחיו של אברהם, את הזכויות בקרקע בכמה עשרות אלפי דולרים. מדובר בקרקע שנמצאת על מצוק בסמוך לחוף נתניה, המשקפות זכאות לדירה אחת. אלא שהדירה שנרכשה נרשמה בנאמנות על שם עורך דינה של פיירברג, אברהם גוגיג, שנעצר אתמול במסגרת החקירה.
לימים שונה הייעוד של הקרקע ממלונאות למלונאות ומגורים. פיירברג הוסיפה תשלום של כמה מאות אלפי דולרים עבור בניית הדירה, אך במשטרה טוענים: זה היה מחיר מופחת שאינו משקף את שוויה, והתמורה המופחתת מהווה טובת הנאה. פיירברג מצדה טענה היום בבית המשפט: "לא קידמתי את הפרויקט אחרי שרכשתי דירה, רק לפני".
מהלך הדיון היום בבית המשפט:
18:16 - השופט: "מטבע הדברים כשמדובר בעבירות שוחד ומרמה אלה עבירות שנעשות בחשאי, ולכן פוטנציאל השיבוש גבוה. בנוסף בחומר שלפני עולות פעולות ממשיות שבוצעו שמטרתן הייתה להסתיר ולא לדווח".
18:07 - השופט מיכלס: "קיים חשד סביר הקושר את כל החשודים לעבירות המיוחסות להם. עולה תמונה לא פשוטה לפיה מספר גורמים בכירים בעירייה חברו לבעלי הון כדי לקדם פרויקטים. טובות ההנאה נאמדות במיליוני שקלים".
18:00 - "אם לא עושים עבודות ברכבת בשבת, גם לא חוקרים בשבת", אמר עו"ד עמית חדד שמייצג את הבכיר בעייריה לנציג המשטרה. זאת לאחר שרפ"ק קוגן אמר שיאח"ה תעבוד גם בסוף השבוע לסיים את החקירה, אם בית המשפט יאשר לעצור את הבכיר.
17:45 - "אני מוכנה להתייצב בכל שעה ולענות על כל שאלה", אמרה פיירברג לשופט. "אין לי מה להסתיר, כל החשדות מצוצים מהאצבע. שני שלישים מהמגרש זה של המדינה. פחות משליש קורל. התב"ע קודמה על ידי מינהל מקרקעי ישראל. בלי שום סטייה".
17:40 - "העסקה בפרויקט קורל דווחה למס הכנסה, למבקר המדינה ולגורמים בעירייה", אמר עו"ד שמחוני. "בפרונט היה עו"ד גוגיג כדי שתשובה לא ידע. היא חתמה על ההיתר לפרויקט כי מי שהיה צריך לחתום, סגן יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, היה בחופש. היא לא ידעה על מה חותמת כי אפילו שם לא היה על ההיתר".
17:35 - עוברים לשלב הסיכומים. "הבן שלה עצור, מבקשים לעצור עוד מקורב אליה וכעת גם אותה", אמר עו"ד שמחוני המייצג את פיירברג. "כדי לעצור אותה צריך שיהיה נטל קשה מנשוא לבקש לשלול את חירותה לעשרה ימים כשאין שום חשד לשיבוש. פורסמה כתבה ב'הארץ' לפני חודש וחצי. החקירה פרצה בתחילת השבוע".
"הבאתי את כל המסמכים לחקירה", התפרצה פיירברג. "הם אמרו לי כבר בבוקר שהם הולכים לעצור אותי".
17:22 - סנגורו של הבכיר בעירייה שעוכב הבוקר לחקירה, עו"ד עמית חדד, שאל את נציג המשטרה כיצד קיבל הלקוח שלו שוחד. "זה היה בתרומות למוסדות שונים בעיר. הוא נחקר בעבר בחקירה אחרת על נושא דומה, והתיק נסגר". עו"ד חדד הוסיף: "אתם טענתם בחקירה היום שהאדריכל גבי טטרו, שנעצר שלשום, תרם למוסדות שקשורים ללקוח שלי. הם הוא עצור, איך בדיוק הלקוח שלי ישבש חקירה?". רפ"ק קוגן השיב: "יש מעורבים רבים ונוספים חוץ מטטרו".
17:10 - סנגורו של הקבלן שנעצר, עו"ד קנת מן, אמר בדיון שהלקוח שלו נחקר לגבי פרויקט דנקנר על הים. "יש כל מיני מעורבים בפרויקט, למשל עו"ד ואדריכל. הוא קשור לפרויקט תקופה קצרה. הוא עצמו נתן כספים?", שאל את נציג המשטרה. רפ"ק קוגן השיב: "לא אמרתי כספים אמרתי שוחד בצורות שונות".
16:35 - "האם יש חשד שהאדם שנעצר היום ויושב פה (שמו עדיין אסור לפרסום, ת.ג) קיבל עבור פיירברג שוחד?", שאל עו"ד שמחוני את נציג המשטרה. "כן", אמר רפ"ק קוגן. החשוד התפרץ ואמר: "זה פשוט דמיון".
16:30 - כאשר הדיון חזר לעסוק בחשדות סביב פרויקט קורל, התפרצה שוב פיירברג ואמרה: "קידמתי את הפרויקט לפני הרכישה, לא אחריה".
16:25 - "יש עוד פרויקטים שהיא חשודה בהם", הוסיף רפ"ק אלישע כשנשאל מדוע לעצור את פיירברג. פיירברג עצמה, שבמהלך הדיון נעה בחוסר נוחות, התפרצה ואמרה: "שאלתם הכל". השופט עמית מיכלס פנה אליה ואמר: "אני יודע שהמעמד קשה, אבל תני לעורך הדין שלך הוא יודע מה הוא עושה" .
16:15 - "כבר היום בבוקר הייתה לכם החלטה לעצור אותה", אמר בדיון עו"ד נתי שמחוני, שמייצג את פיירברג. "היא נחקרה על פרויקט קורל, ועל נושאים נוספים", השיב קוגן. "זה פרויקט שהיא רכשה ב-2006. בתחקיר עיתון "הארץ" מחודש יולי היא נתנה את עמדתה בעניין. עכשיו מבקשים לעצור אדם, ראש עירייה, לעשרה ימים. היא רכשה 2.5% מיוסי תשובה ובנאמנות, כך שלא היה ידוע שזאת היא. יוסי תשובה הוא לא בין העצורים. יש כוונה לעצור אותו?". רפ"ק אלישע השיב: "לא נעצר. אני לא אכנס לפרטים, אבל החשד הוא שפיירברג קיבלה שוחד מקבלנים בפרויקט קורל".
16:05 - התחיל הדיון בבקשת המשטרה להאריך ב-10 ימים את מעצרה של ראשת עיריית נתניה, הגברת מרים פיירברג, בחשד לקבלת שוחד.
"מדובר בחקירה מסועפת ומורכבת המגלמת שחיתות ציבורית במדרג גבוה", אמר בפתח הדיון רפ"ק אלישע קוגן, נציג המשטרה. "יש פעולות חקירה רבות שמטרתן להגיע לחקר האמת. החקירה מתקדמת והחשדות מתעבים. יש חשד שנבחרי הציבור חיללו את אמון הציבור". פיירברג, ציין קוגן, נחקרה בחשד ללקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים והלבנת הון.
14:50 - המשטרה תבקש להאריך את מעצרה של ראשת עיריית נתניה מרים פיירברג ב-10 ימים, זאת לאחר שפיירברג שנחקרת משעות הבוקר באזהרה בחשד למעורבות בפרשת השחיתות בעיר. במקביל, המשטרה תביא בשעות הקרובות שלושה חשודים נוספים שעוכבו הבוקר לחקירה לבית המשפט ותבקש להאריך את מעצרם. שלושת הנוספים הם קרוב משפחה של בכיר בעירייה, קבלן ובכיר נוסף מהעירייה.
פיירברג נחקרת משעות הבוקר במשרדי יאח"ה בלוד. כאמור, היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) של המשטרה וחקירות מס הכנסה מרכז ברשות המסים, עיכבו הבוקר (ד') ארבעה חשודים נוספים - בכיר בעיריית נתניה, שני קבלנים (אחד מהם הוא קבלן מוכר באזור השרון) ואדם נוסף, המקורב לגורם בכיר בעירייה. החוקרים ערכו חיפושים בבתיהם ומשרדיהם של החשודים.
עו"ד נתי שמחוני ממשרד הרצוג פוקס נאמן המייצג את פיירברג מסר: "פיירברג הינה ראשת העיר נתניה מזה 18 שנים ושימשה בתפקידים שונים בעיריה מזה כארבעה עשורים. פיירברג פעלה נאמנה וביושרה ומעולם לא דבק כל רבב בהתנהלותה וכך היא סמוכה ובטוחה, יוברר גם הפעם. פיירברג מכבדת את רשויות אכיפת החוק והיא תשתף פעולה עם גורמי החקירה, כדי להביא לחקר האמת".
על פי החשד, פעלו בכירים בעירייה ומקורבים להם, בהם בין היתר בנה של ראש העירייה מרים פיירברג, עו"ד צפריר פיירברג, על מנת לקדם את ענייניהם של קבלנים ויזמים בעיר נתניה. בין העצורים עד עתה בפרשה נמצא גם הקבלן אברהם תשובה, אחיו של בעל השליטה בקבוצת דלק יצחק תשובה. זאת בתמורה לשוחד וטובות הנאה מסוגים שונים, תוך שגורמי העירייה ומקורביהם פועלים בניגוד עניינים מבלי לדווח על כך ותוך שכלל המעורבים מבצעים שורת עבירות שוחד, מרמה, הלבנת הון ומס