$
מוסף 08.09.2016
האדר מוסף שבועי 8.9.16

הון אנושי: נשים פורצות, גברים קורסים או מתים

אירוע ההתרמה בבילינסון הדגיש את יתרונן של החכמות והמצליחות

ארי ליבסקר 09:2708.09.16
במלון הילטון בתל אביב התקיים בראשון בערב אירוע של עמותת ידידי בית חולים בילינסון, תחת הכותרת "נשים פורצות דרך בראי העתיד". יו"ר קרן נוי פיני כהן, שהוא גם יו"ר עמותת הידידים, קיבל את פני הבאים בחיבוקים ובלחיצות יד לבביות. שאלתי אותו מתי נזכה סוף־סוף לראות אשה עומדת בראש בית חולים בישראל. הוא השיב שמעולם לא חשב על הנושא ויש צדק בדבריי, אבל מה שעומד כיום בראש מעייניו הוא חיזוק הרפואה הציבורית. "ללא רפואה ציבורית, ספק אם תהיה כאן רפואה בכלל, כולל רפואה פרטית. וכרגע מסתמנים קיצוצים בחוק ההסדרים שמשמעותם הגדלת הלחץ על הרפואה הציבורית עוד יותר".

 

את סגניתו בעמותת הידידים, אביבית פלג, פעילה ותיקה בשוק ההון, שאלתי על עודד קובו, שרוצה להנפיק חברה ללא רווח לפי שווי של 700 מיליון שקל. "אם הנפיקו בבורסה חברה כמו קופיקס, אני יכולה להאמין שאפשר להנפיק כל דבר. זה ממש לא מפתיע", ענתה.

 

 

פיני כהן. התקציב עושה אותי חולה פיני כהן. התקציב עושה אותי חולה צילום: נמרוד גליקמן

 

פרט למינגלינג ולשמוזינג המסורתיים, הפעם יצקו לאירוע גם תוכן מרתק: חמש רופאות מצטיינות, מומחיות בתחומן, הרצו כל אחת על טכנולוגיה פורצת דרך. אליהן הצטרפה דנה עזריאלי, בעלת השליטה בקבוצת עזריאלי, שכותרת הרצאתה היתה "נשים פורצות דרך בעולם העסקים". לפני שעלתה לדבר שאלתי אותה אם היא לא חוששת לבנות כל כך הרבה מרכזי קניות חדשים, בזמן שבעלי רשתות כבר מדברים על עודף מרכזי קניות. "הנתונים והשמועות לא ממש מדויקים", ענתה עזריאלי, "התחום היחיד במשק שאין בו קיפאון הוא הקניות, זה אחד התחומים הצומחים בארץ". אחר כך סיפרה שהמהלך העסקי החדש של הקבוצה הוא תחום הדיור המוגן. "זה הפתרון שלנו להזדקנות האוכלוסייה, והעסקים האלה רק ילכו ויגדלו".

 

מימין: נעמי וחיים הורביץ, נאוה ברק ושלום זינגר. עזריאלי תחכה לנו כשנזדקן מימין: נעמי וחיים הורביץ, נאוה ברק ושלום זינגר. עזריאלי תחכה לנו כשנזדקן צילום: נמרוד גליקמן

 

מי שנראה היה כי הגיע במיוחד כדי לפרגן לעזריאלי היה יאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים, שצעד אל האולם בחברת עו"ד פיני רובין. רובין מייצג את הבנק בעניינו של אליעזר פישמן, שהדיון בבקשת כינוס נכסיו היה עתיד להתרחש למחרת. שאלתי את רובין מדוע הוא, כנציג הבנק, מתעקש להיות הכונס של פישמן, ואם זה נועד להסתיר פשלות של הבנק. "לחלוטין לא", ענה רובין, "אני פשוט מכיר את המטריה טוב מכולם". אז איך הגענו למצב שבו הבנק ויתר על חוב כה גדול? שאלתי. "מה פתאום ויתר, פישמן שילם הרבה מאוד כסף לבנק". אז לא לחצתם להחזרת החוב העצום כי חשבתם שיש סיכוי שיתאושש? "הפעם אני חושב שהוא לא יתאושש, זה כנראה הסוף. אבל הוא בחור טוב", ענה רובין בצער.

 

סרוסי מצדו היה מוטרד מכך ש"היום יש מגמה להאשים את הבנקים בכל הצרות של המדינה". במקום לנחם שפכתי שמן למדורה ושאלתי אם נכונות ההאשמות של כחלון, שלפיהן הבנקים אחראים לכך שמחירי הדירות לא ירדו. "אין לנו כל השפעה", ענה סרוסי, "אנחנו לא חוששים מירידה כי אנחנו מגובים במשכנתאות, וגם אם המחירים ירדו, אנשים עדיין יצטרכו לשלם לנו את המשכנתאות שלהם. גם עליית ריביות המשכנתא אינה רלבנטית לעליות המחירים".

 

לאליאס טנוס, בעלי חברת הקבלנות בסט, שבונה את רוב הפרויקטים של עזריאלי, היה פתרון אחר למשבר הדיור: "אני לא מעסיק ערבים מהשטחים ולא ערבים בכלל, אלא רק סינים ומולדבים, כי לעובדים הערבים אין מוסר עבודה. מה שיפתור את בעיית מחירי הדירות זה רק כוח אדם. סינים שיודעים לעבוד והמשבר פתור".

 

לפני שעזבתי פגשתי את יצחק מנור, בעלי קבוצת לובינסקי ובנק אגוד. "אני רוצה להגיד משהו במדור שלך", אמר לי, והמשיך: "אני רוצה להגיד מילה טובה על מוזי ורטהיים, שהלך לעולמו והיה אחד מאנשי העסקים היותר הגונים ומהימנים שהיו כאן. איש מרשים ובעל יושרה נדירה. יהי זכרו ברוך".

 

יצחק מנור. מתגעגע למוזי יצחק מנור. מתגעגע למוזי צילום: נמרוד גליקמן

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x