חבר ועדת שטרום קורא להפריד את כרטיסי האשראי משלושת הבנקים הגדולים
פרופ׳ אבי בן בסט קרא לוועדה ״ללכת עד הסוף״, במסגרת דיון במסקנות לקראת אישורם הסופי בקריאה שנייה ושלישית: "אני חושב שצריך להפריד את 3 חברות כרטיסי האשראי, ולא רק 2". המפקחת על הבנקים התנגדה: "מי שמבין את מבנה מערכת הבנקאות מבין שיש שניים גדולים ויש את כל השאר"
ועדת הרפורמות החלה הבוקר להכין את מסקנות שטרום לקראת אישורם הסופי בקריאה שנייה ושלישית. בדיון השתתפו ראש הוועדה שגיבשה את המסקנות דרור שטרום, נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, מנכ״ל משרד האוצר שי באב"ד, המפקחת על הבנקים חדוה בר ואחרים.
- הממשלה אישרה את ההמלצות המרוככות להגברת התחרותיות בין הבנקים
- הבנקים יוגבלו בתחרות מול חברות כרטיסי האשראי
- "חברות כרטיסי האשראי יהפכו לבנקים? ועדת שטרום הסתכלה מתחת לפנס"
פרופ׳ אבי בן בסט, אחד מחברי ועדת שטרום, קרא לוועדה ״ללכת עד הסוף״ בכל הנוגע להפרדת כרטיסי אשראי מהבנקים ולקבוע כי גם בנק דיסקונט יופרד מחברת כרטיסי האשראי שלו. על פי הצעת הוועדה שהתקבלה, יופרדו חברות כרטיסי האשראי רק משני הבנקים הגדולים לאומי ופועלים, השולטים ב-60% מהשוק. ואולם בן בסט פנה לנוכחים ואמר: "אני חושב שצריך להפריד את 3 חברות כרטיסי האשראי, ולא רק 2. בהמלצות הוועדה אמנם יצרנו הורדת חסמים ואנחנו יכולים לפתוח את כל הדלתות בעולם בשביל שחקנים חדשים אבל אלו יכולים לבסוף לא להגיע, זה לא ידוע. ואילו ההמלצה על הפרדת כרטיסי האשראי מהבנקים היא מהלך ודאי וזמין. בכל מקרה גם אם נפריד את שלושת החברות, הבנקים עדיין ימשיכו להיות השחקנים העיקריים לספק אשראי למשקי הבית. אם נפריד רק שתי חברות משני בנקים אנחנו מראש מצמצים מהלך שהוא קטן אבל ודאי״.
בן בסט הוסיף ואמר כי החלטה להפריד רק את לאומי ופועלים יוצרת אפליה לטובת דיסקונט: ״אם החלטנו להפריד יש להפריד את כולם. דיסקונט הוא אחד הבנקים הפחות יעילים במערכת, והפרדה כזו תיצור לו תמריץ להתייעלות״, אמר וקרא לחברי הוועדה לאמץ את הצעד בשלמותו.
מיד אחריו ביקשה לדבר המפקחת על הבנקים חדוה בר ואמרה כי היא ״מתנגדת נחרצות להפרדה של חברת כ״א מהבנק השלישי. מי שמבין את מבנה מערכת הבנקאות מבין שיש שניים גדולים ויש את כל השאר. הגדלת התחרות היא חיזוק של הבנקים הבינוניים. הגדולים מקצוענים אמנם אבל הם 60% , ואנחנו רוצים לחזק בנקים בינוניים כמו דיסקונט ואחרים. הבענו את עמדתנו מול הוועדה ואנחנו חושבים שהפתרון שהתגבש הוא נכון״.
קודם לכן בפתיחת הדיון פתח יו״ר הוועדה אלי כהן בחגיגיות את הדיון ואמר כי ״זה אחד החוקים החשובים שהונחו בוועדה, וניתן לקרוא לה חקיקה בעלת חשיבות ההיסטורית לשוק הפיננסי ולבנקאות בישראל. כשיש עסקים טובים נפתחים מהם עוד, אבל בבנקים למרות שזה תחום יציב ורווחי, לא ראינו פתיחה של אף בנק חדש 47 שנה. אין חולק שאנחנו נמצאים בשוק ריכוזי שבו 3 בנקים מחזיקים למעלה 70 אחוז מהשוק. החשיבות של הרפורמה לא באה לידי ביטוי רק בהוזלת ריביות ועמלות אלא חשוב מכך, בהגדלת מקורות האשראי בעיקר בתחומים בהם רמת התחרויות נמוכה בעיקר עסקים קטנים ובינוניים״, אמר כהן.
עו״ד שטרום שעמד בראש הוועדה, הציג את עיקרי המלצות הוועדה כפי שהן מובאות לחקיקה, ובהן כאמור הפרדת כרטיסי האשראי מהבנקים, הגדלת מתחרים חוץ בנקאיים, ושימוש בטכנולוגיה שתעצים את יכולת הבחירה של הצרכנים. שטרום הציג את הפערים בתנאים להם זוכים משקי הבית למול המגזר העסקי ודיבר על ״סימני השאלה המתעוררים״ כאשר רואים את הפערים הגדולים בריביות שעומדים על כ - 5% לרעת משקי הבית והעסקים הקטנים שאין להם אלטרנטיבות מימון והם נסמכים רק על הבנקים.
הוועדה תקיים דיונים אינטנסיביים בהצעת החוק גם במהלך פגרת הכנסת ובמהלך מושב החורף של הכנסת לקראת אישור חוק ההסדרים ותקציב המדינה בסוף דצמבר.