גלאון עתרה לבג"ץ: "לשים סוף להשתוללות של נתניהו על גב הנוסעים"
יו"ר מרץ הגישה עתירה נגד הוראת ראש הממשלה להפסיק את עבודות הרכבת בשבת; מוקדם יותר נודע כי האופוזיציה אספה חתימות לכינוס מליאה מיוחד בזמן הפגרה
"בית המשפט חייב לשים סוף להשתוללות משולחת הרסן של ראש הממשלה על גבם של אלפי נוסעים", כך נכתב בעתירה שהוגשה היום (שבת) על ידי יו"ר מרצ זהבה גלאון לבג"ץ בדרישה להוצאת צווים על תנאי וצו ביניים לביטול ההחלטה להפסיק את עבודות הרכבת בשבת. בעקבות ההחלטה, יושבת קו תל אביב-חיפה עד מחר בערב.
- מוצ"ש בפתח, ואלפי חיילים עדיין לא יודעים מהיכן ייצאו האוטובוסים שישרתו אותם
- מחיר שמירת השבת: קו הרכבת בין ת"א לחיפה מושבת עד מחר בערב
- הכנסת תקיים דיון מיוחד על משבר השבת ברכבת: "נתניהו הניף דגל לבן"
גלאון עתרה נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר התחבורה ישראל כ"ץ, שר העבודה חיים כץ ורכבת ישראל, וכתבה כי "נתניהו מתנהל בשתי זירות, הפוליטית הפנים-ליכודית מול ישראל כץ, ובזירה הפוליטית החוץ-ליכודית בכניעתו המבישה למפלגות החרדיות, והכל על גבם של נוסעי הרכבת, שברובם חיילים, לקויי ראייה, צעירים ואנשים שאינם בעלי רכב פרטי, ונזקקים לתחבורה ציבורית". מוקדם יותר נודע כי סיעות האופוזיציה אספו 25 חתימות הדרושות לצורך כינוס כנסת מיוחד בזמן הפגרה לצורך דיון "בנושא ביזוי השבת והפגיעה בחיילים ואזרחים סביב משבר הרכבת" - זאת ביוזמת מרצ.
את העתירה הגישה גלאון באמצעות עורכת הדין דפנה הולץ-לכנר. בטיעונים המשפטיים נכתב בין היתר כי "בכדי שחברה ממשלתית, דוגמת רכבת ישראל, תסטה מן הכלל היסודי לפיו עליה לפעול, קרי לפי השיקולים העסקיים, כפי שמבקש ראש הממשלה להורות במקרה שלפנינו, אין די במתן 'הוראה' של ראש ממשלה, על דעת עצמו, שלו בלבד, כגורם יחידי, אלא נדרשת ממשלת ישראל כולה, באישור ועדת הכספים של הכנסת, לקבוע מפורשות בשים לב ובדקדקנות מהם אותם שיקולי פעולה אחרים, שאינם עסקיים, אשר על פיהם מבקשת הממשלה כולה כי אותה חברה ממשלתית תפעל"
בהמשך נטען בעתירה כי "בכל הנוגע למתן היתרי העבודה בשעות המנוחה השבועית, כפי שפורט לעיל, לאור העובדה שסמכות זו ניתנה בידי שר העבודה והוא שנתן את היתרי העבודה כמתחייב לחוק שעות עבודה ומנוחה, ומשלא צלח ראש הממשלה לשכנע את שר העבודה לבטל את ההיתרים שניתנו על ידו כדין, הרי שהיתרים אלו שרירים וקיימים ולפיכך מתבקש בית המשפט הנכבד להצהיר על תקפותם כדין, באופן שהעבודות תוכלנה להמשך ולהתבצע במהלך שעות המנוחה השבועית".
עוד נטען בעתירה כי "על פי עקרון שלטון החוק אין בידי ראש הממשלה לעשות כל אשר חפצה נפשו בכל עת ובכל מקום, אלא מתחייב לשמור ולכבד את הוראות החוקים והדינים במדינה. מתן כוח בידי ראש ממשלה להורות כל שהוא חפץ לכל גורם ובכל עניין משמעו ביטול כל האיזונים והבלמים בהם מחויב השלטון והפקרת אזרחי המדינה ותושביה לכאוס שלטוני מוחלט. כך גם כניעתו של ראש הממשלה לדרישות הסיעות החרדיות והרבנים בישראל, לשם שמירת הקואליציה שהרכיב, אשר הניבה מתן 'הוראה' לרכבת, אין משמעה אלא ביטול שלטון החוק ועקרונות הדמוקרטיה במדינת ישראל".