פרשת נתיבי ישראל: המלצה להעמיד לדין 40 בכירים, בהם ויזניצ'ר וברס
המשטרה ממליצה גם להעמיד לדין את הח"כ לשעבר מיכאל גורולובסקי: "נחשפה התנהלות פלילית שיטתית ושחיתות עמוקה לכאורה שהיתה נהוגה בנתיבי ישראל במשך למעלה מעשור"
המשטרה הודיעה היום (ד') לחשודים בפרשת השחיתות בחברת נתיבי ישראל כי החקירה בעניינם הסתיימה וכי נמצאה תשתית ראייתית להעמידם לדין. מדובר בלמעלה מ-40 חשודים, בהם המנכ"לים לשעבר אלכס ויזניצ'ר ושי ברס, מ"מ מנכ"ל נת"י מיכאל קופולובסקי וח"כ לשעבר מיכאל גורולובסקי. תיק החקירה יועבר בימים הקרובים לפרקליטות שם יוחלט אם להגיש נגדם כתב אישום.
- מיליונים בבנקים, רכבי יוקרה ונדל"ן - נכסי החשודים בפרשת נתיבי ישראל נחשפים
- השחיתות בנתיבי ישראל: המשנה למנכ"ל מיכה קופילובסקי התפטר
- פרשת נתיבי ישראל: בקשה לייצוגית בשם הציבור בגובה 400 מיליון שקל
הפרשה נחשפה בנובמבר 2015 אז פשטו חוקרי להב 433 על משרדי נתיבי ישראל ועל בתיהם. במסגרת החקירה נעצרו 18 מעורבים, בהם המנכ"לים לשעבר אלכס ויזניצ'ר ושי ברס, וח"כ לשעבר מיכאל גורולובסקי, ששימש כספק לחברה.
במשטרה ייחסה לבכירים בנתיבי ישראל קבלת שוחד וטובות הנאה בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים בתמורה לקידום של ספקים חיצוניים בפרויקטים של החברה הממשלתית. בין השאר נטען כי המעורבים ביצעו עבירות חמורות של שוחד, מרמה, גניבה, הלבנת הון ועוד.
החשד: מנגנון שיטתי להעברת כספי ציבור לפרויקטים תמורת שוחד
במסגרת החקירה נחקר חשד למנגנון שיטתי ומאורגן של העברות כספי מדינה וגריפת רווחים מסוגים שונים בהיקפים הנאמדים במאות מיליוני שקלים. במשטרה אומרים כי החקירה חשפה התנהלות פלילית שיטתית ושחיתות עמוקה לכאורה שהייתה נהוגה בחברת נתיבי ישראל, משך למעלה מעשור, תחת כהונתם של מספר מנכ"לים ובמעורבות מגוון גורמים ברבדים שונים בחברה ביניהם בכירים, מנהלים, עובדים זוטרים ומי שאמורים היו להיות "שומרי הסף" וכן יועצים, ספקים ונותני שירותים למיניהם, זאת תוך ביצוע שורת עבירות ובהן מתן ולקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, סחיטה באיומים, עבירות לפי חוק איסור הלבנת הון, עבירות מס ועוד.
השיטה שנחשפה, כך לפי המשטרה, במסגרת החקירה, היא מנגנון שיטתי לכאורה של מערכת יחסים של שוחד במסגרתה מקדמים בכירים ועובדים בנת"י את ענייניהם של גורמים בחברה ומחוצה לה, בדגש על מתן פרויקטים במרמה לספקים, קבלנים, יועצים ונותני שירותים בהיקפים של בין עשרות למאות מיליוני שקלים, תוך הצגת מצגי שווא, מסמכים כוזבים ועקיפה של תהליכים סדורים המחויבים על פי דין ועל פי נהלים, בתמורה לגריפת כספי שוחד לכיסם של גורמים בחברה ומחוצה לה, בהם בכירים וכל זאת תוך ניצול נגישות של תקציבי ענק מקופת המדינה ושליטה על אלפי פרויקטים ברחבי הארץ.
במסגרת הפרשה המסועפת, הכוללת כעשר תת-פרשיות, נחקרו במשטרה למעלה מ-380 מעורבים, עשרות מהם תחת אזהרה, בהם עובדי ציבור בכירים בהווה ובעבר ונתפסו רכוש ונכסים בשווי המוערך בכ-100 מיליון שקלים לצרכי חילוט עתידי. בתום החקירה התגבשה תשתית ראייתית לכאורה בעניינם של עשרות חשודים, בהם בכירים, רובם לשעבר.
הבכירים קידמו עסקים פרטיים בניגוד לחוק
אחת הפרשות נוגעת לחברות שנשלטו על ידי ח"כ לשעבר גורלובסקי, חברות ד.נ. ויורוברידג הנדסה. לפי החשד, החברות קיבלו עבודות במרמה מנתיבי ישראל בהיקפים של כ-55 מיליון שקלים, בתמורה לכספי שוחד וטובות הנאה שנתנו בעלי המניות בחברות ובראשם גורולובסקי, לבכירים ולבכירים לשעבר בחברת נתיבי ישראל ולמקורביהם.
מחומר החקירה עולה חשד כי בעלי החברות מסרו לנת"י דיווחים כוזבים, בין היתר באמצעות דיווח על עובדים פיקטיביים ויצירת מצגי שווא במגוון נושאים. עוד עולה כי בכירים בנת"י פעלו באופן שיטתי ורציף לשם קידום ענייני החברות הללו, תוך שהם פועלים בניגוד לתקנות חובת מכרזים ולנהלי נת"י ובין היתר באמצעות הכנסתם למאגר הספקים מבלי שעמדו בתנאים בפועל, תיעדוף בחירתם על פני חברות אחרות, הקניית המלצות מגמתיות בעניינן, פיצול מלאכותי של פרויקטים לצורך עמידה בתנאי פטור ממכרז. בנוסף, מעלים ממצאי החקירה חשד להתנהלות מאיימת מצד גורולבסקי כלפי גורמים בנת"י.
במסגרת הפרשייה הזו הועברה תמונת הראיות לכאורה שגובשו בעניינם של מספר חשודים וחברות, בהם 14 מרכזיים. חקירת פרשיה נוספת, הנוגעת לחברת "פרו-שיא ניהול פרויקטים" העלתה כי ויזניצ'ר בהיותו מנכ"ל נתי, קידם את ענייניה של חברת "פרו-שיא ניהול פרויקטים" כספק חיצוני בנת"י, בתמורה לטובות הנאה שהעניק לו בעל החברה.בפרשייה זו גובשה תשתית ראייתית נגד מספר מעורבים.
פרשייה נוספת, נוגעת לבנו של ויזניצ'ר דן, ולחברה לייעוץ כלכלי שבבעלותו ששמה חברת דן ויזניצ'ר. ממצאי פרשה זו מצביעים על כך שאלכס ויזניצ'ר, שי ברס וגורם נוסף בנת"י קידמו את העסקתה במרמה של חברה לייעוץ כלכלי המצויה בבעלות מקורב למנכ"ל נת"י לשעבר. במסגרת פרשייה זו הועברה תמונת הראיות לכאורה שגובשו בעניינם של מספר חשודים וחברות.
החקירה נוהלה על ידי מחלק חשיפה וחקירה ייעודי לתחום שחיתות ציבורית בחברות ממשלתיות, הפועל ביחידה ארצית של משטרת ישראל ובשת"פ עם חקירות מכס ומע״מ ת״א ברשות המסים והרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ולוותה מראשיתה על ידי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה. החקירה נוהלה תוך שיתוף פעולה מצד גורמי רשות החברות הממשלתיות.
באי כוחו של אלכס ויז'ניצר, עוה"ד נתי שמחוני ואילנה זיבנברג, ממשרד הרצוג פוקס נאמן, מסרו בתגובה: "כל מי שמכיר את מר ויז'ניצר ואת פועלו רב השנים – בשלל התפקידים הציבוריים המשמעותיים אותם מילא – מבין ויודע כי הטענות המועלות נגדו זרות הן לאורחות חייו, למיהותו ואין בהן ולא כלום. מר ויז'ניצר הקדיש מזמנו וממרצו לעשייה ציבורית ברוכה והטביע בה את חותמו. מר ויז׳ניצר סמוך ובטוח כי הפרקליטות תבחן את הדברים כהווייתם ותגיע להחלטה מושכלת לפיה, לא נפל כל רבב בהתנהלותו – ותורה על סגירתו של התיק."