שטייניץ השיק את הרפורמה בחברת החשמל חד־צדדית
שר האנרגיה הודיע אתמול שארבע יחידות ייצור פחמיות בחדרה ייסגרו, ובמקומן יוקמו יחידות ייצור בגז. כ־300 עובדים צפויים לשלם את המחיר
שר האנרגיה יובל שטייניץ הוציא אתמול את הרפורמה בחברת החשמל לדרך במעמד צד אחד, בלי לדון בכך עם ועד העובדים, כשהכריז, במהלך היסטורי, שהוא מוותר על התקנת פילטרים בארבע מתוך שש יחידות הייצור הפחמיות בתחנת הכוח אורות רבין בחדרה.
עוד הודיע שטייניץ שעד 2022 ייסגרו אותן ארבע יחידות ישנות - שאחראיות ל־11% מכושר הייצור של חברת החשמל - ובמקומן יוצבו יחידות ייצור חשמל מגז טבעי. טרם נקבע מי יקים את היחידות החדשות, חברת החשמל או הסקטור הפרטי, אבל כבר עכשיו הוחלט שחברת החשמל לא תפעיל אותן.
התחנה בחדרה היא הגדולה בארץ ומעסיקה כ־650 עובדים וכמה עשרות נוספים בחברת הפחם, חברה־בת של חברת החשמל שאחראית לרכישת 11 מיליון טונות פחם בשנה עבור התחנות הפחמיות האחרונות שנותרו בישראל, בחדרה ובאשקלון. עם סגירת היחידות הפחמיות בחדרה 250-300 מהם צפויים לעמוד בפני פיטורים, אלא אם יימצא להם תפקיד אחר בחברה.
בהנהלת חברת החשמל היו בסוד המהלך, ואף בירכו עליו, וכך גם השר להגנת הסביבה זאב אלקין. ועד העובדים, שזו עבורו מכה קשה, נותר בשתיקתו. זו הפעם הראשונה ששר אנרגיה גם סוגר תחנות פחמיות וגם חותך בבשר החי של חברת החשמל ומעביר 11% מהייצור לשוק הפרטי. שתיקת הוועדים מעלה חשש שנסגר דיל כלשהו בינם לבין ההנהלה ומשרד האנרגיה, שלפיו המהלך ייצא לדרך ובמקביל תיבנה תוכנית פרישה לעובדים ותיקים בעלות שיכולה להגיע ל־1.5 מיליון שקל לעובד.
"אף אחד לא סגר איתנו דיל ואנחנו נילחם. המשמעות של המהלך של השר היא לשלוח 300 איש הביתה", מבטיח יו"ר הוועד הצפוני יעקב דבידה.
חברת החשמל תפסיק לייצר
ההחלטה של שטייניץ מגיעה לאחר חוות דעת חריפה של משרד הבריאות ושימוע של המשרד להגנת הסביבה. בשני המקרים נדרשה סגירה לאלתר של התחנה בחדרה בשל זיהום אוויר ותחלואה של תושבי הסביבה, וייתכן שאלה היו מהגורמים שהובילו אותו להאיץ את המהלך. הוא מצדו הסביר שהמהלך נמצא בעבודה כבר חודשים, מאז שהורה להגדיל שימוש בגז על חשבון פחם ב־15%, אבל לא הודיע על כך לציבור עד שהסתיימו הדיונים בקבינט המדיני־ביטחוני שבדקו אם המשק יכול להישען על גז טבעי כדלק ראשי.
בחברת החשמל מכירים את התוכנית, משום שכבר ב־2014 היא עמדה בפני מימוש במסגרת אחד מגלגולי הרפורמה שאינה נגמרת. ועדת בראשות מנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב קבעה אז שיש להמיר את השימוש בפחם בארבע היחידות הללו לגז. תוכנית נוספת - זו שבוטלה אתמול - היתה התקנת הפילטרים בעלות של כ־4 מיליארד שקל, אך מאחר שביצועה תוכנן להסתיים בסוף העשור, בדיוק כמו חיבור מאגרי גז נוספים לחוף, החליט שטייניץ להמיר אותה בסגירה הדרגתית של היחידות ובמעבר לגז. כעת היחידות יעברו להפעלה מינימלית במקרי קיצון, עד שייסגרו לחלוטין. המשק ימשיך בינתיים להקים תחנות כוח פרטיות, שהיקף הייצור שלהן גדל ברבעון האחרון ל־29% מצריכת המשק כולו.
בהכרזתו אתמול שטייניץ בעצם מאשש את חשיפת "כלכליסט" מינואר האחרון על כך שמתגבשת רפורמה חדשה בחברת החשמל, שבמסגרתה כל תחנות הכוח שפועלות על גז יימכרו, התחנות הפחמיות יתאגדו בחברה־בת של חברת החשמל ואילו ניהול המערכת הארצית, ההולכה והחלוקה יישארו בידי חברת החשמל כמונופול טבעי.
את הקופון יגזרו דלק ונובל
המרוויחים הגדולים מהמהלך הם בעלי מאגרי הגז ובראשם קבוצת דלק של יצחק תשובה ונובל אנרג'י. המהלך של שטייניץ פתר להם בעיה גדולה כשייצר ביקוש יש מאין, ועוד בהיקף של כ־50% מחוזה הגז הענקי הקיים של חברת החשמל. להערכתם, המדינה תקדם הקמת שתי תחנות חדשות בשטח התחנה בחדרה, שכל אחת תרכוש מיליארד מ"ק גז בשנה ממאגר לווייתן, כריש ותנין או משניהם יחד.
בכל מקרה מדובר בחוזה של עשרות מיליארדי שקלים. אם לווייתן יזכה בכל הקופה, אז כלל הביקוש במשק, כולל חוזה עם ירדן שצפוי להיחתם השנה, כבר יביא את הביקוש לרמה הדרושה לפיתוח המאגר גם בלי חוזי יצוא רחבים.
מי שעוד צפוי להרוויח הם יצרני החשמל הפרטיים, שרואים הזדמנות להקים ארבע תחנות בעלות של 8 מיליארד שקל. הקרב על הזכות להקים אותן צפוי להיות רווי בהשמצות ובהאשמות מכל הכיוונים. יו"ר רשות החשמל החדש אסף אילת יצטרך לוודא שבדרך גם אזרחי ישראל ירוויחו משהו מהמהלך הזה.