חיים כץ: מכרז הסיעוד יישאר בידי ביטוח לאומי
בעקבות חשיפת "כלכליסט" כי האוצר פועל להעביר לידיו את המכרז, הבהיר שר הרווחה, האחראי לביטוח לאומי, כי יתנגד לכך נחרצות: "ייגרם עיכוב מיותר". לדבריו, גם הוא יוכל לחסוך למדינה 300 מיליון שקל
"אפשר לקצץ לפחות 5% בתעריף של חברות הסיעוד ובכסף הזה לשפר את מצב הקשישים הסיעודיים", כך אמר אתמול ל"כלכליסט" שר התעסוקה והרווחה חיים כץ בעקבות הפרסום על כך שבאוצר מעוניינים להעביר לידיהם את השליטה במכרז הסיעוד הענק של ביטוח לאומי.
לדברי כץ, הממונה על ביטוח לאומי מעצם תפקידו, הוא פנה אתמול לאלי גרונר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, כדי שזה יוודא שהמכרז יישאר בידיו ובידי ביטוח לאומי, שכן אם לא "ייגרם עיכוב מיותר ואיבוד של חיסכון לטובת הקשישים. אני לא אתן שמדינת ישראל תאבד לפי כל התחזיות 300 מיליון שקל בשנה עקב דחיית המכרז. הנוסח של המכרז, שנכתב בשיתוף משרד רו"ח ארנסט אנד יאנג, כבר מוכן בביטוח לאומי והוא ואני הולך להוציא אותו בנובמבר ועד יולי 2017 לקבל החלטה על הזוכים".
- מכרז הענק לשירותי סיעוד עובר מביטוח לאומי לאוצר
- לראשונה: המדינה דואגת שעניים יקבלו את הקצבה המגיעה להם
- ביטוח לאומי מוביל במספר התלונות שהוגשו נגדו, הדואר במספר התלונות המוצדקות
על פי הצעת המחליטים שהובאה לממשלה, האוצר רוצה לפרסם את המכרז בספטמבר 2017 ומי שיהיו אחראים עליו הם אנשי אגף החשבת הכללית, להם יותר ניסיון לניהול מכרזי ענק שכאלו. באוצר סבורים שעמדה קשוחה יותר שלהם מול חברות הסיעוד היא התנאי לקיצוץ בתעריפים. כיום התעריף לשעת טיפול שמשלם ביטוח לאומי הוא כ־53 שקל לשעה לחברת הסיעוד, ובכך נכלל גם השכר של המטפל, הכשרה, ביטוח והוצאות מעסיק אחרות, כמו גם רווח לחברת הסיעוד ומע"מ.
113 חברות ועמותות מספקות כיום את שירותי הסיעוד — בעיקר בצורה של שעות סיעוד של מטפלים מטעמן, העובדים בביתם של קשישים ונכים שזקוקים לעזרה — ומקבלות על כך כמעט 6 מיליארד שקל בשנה. במידה שכץ צודק וניתן יהיה לבצע את הקיצוץ מבלי לפגוע בתנאי השכר של המטפלים, אז מדובר על תוספת של מאות מיליוני שקלים שיכולה להיות מנוצלת להוספת שעות סיעוד לקשישים, הוספת שירותים במרכזי היום לקשיש ועוד.
כדוגמה להתנהלות בה ניתן לקצץ מסתמך כץ על ההשוואה לתנאים בהם פועלת הקרן לניצולי שואה — המוסיפה שעות סיעוד לקשישים שזכאים לשעות סיעוד מביטוח לאומי - שמקבלת מחברות הסיעוד הנחה של 12% על התעריף לעומת ביטוח לאומי. "הקרן קיבלה הנחה בזמן שהם קונים שירותי סיעוד ב־400 מיליון שקל ואני קונה בכמעט 6 מיליארד שקל", אומר כץ. "אז איך אני משלם יותר מהם? כשהבנתי את זה אמרתי כבר לפני חצי שנה לביטוח לאומי שצריך לצאת למכרז חדש".
בחברות הסיעוד לעומת זאת אומרים כי הסיבה שבקרן מקבלים תעריף נמוך יותר היא כי העלויות שמתווספות לחברות הסיעוד הן קטנות יותר. לדוגמה אם המטפל מטעם ביטוח לאומי מגיע ל־16 שעות בשבוע בבית של קשיש סיעודי אז תוספת של 9 שעות נוספות לא משנה את ההוצאות הקבועות כמו מימון כרטיס חופשי חודשי למטפל, שי לחג וכדומה.