"אני בן 45, לשעבר מנכ"ל בהייטק - ועומד מול שוקת שבורה למרות כל הניסיון והתארים"
מבוגרים רבים המחפשים עבודה נתקלים בקשיים רבים; ואולם יש גם סיבה לאופטימיות: מספר המשרות שמעסיקים סימנו כמתאימות למבוגרים זינק ב־59% בתוך שנתיים
"אני בן 45, הייתי מנכ"ל של חברת הייטק ואני מחפש עבודה בשנה האחרונה. אני בדיסוננס מאד מוזר - אני עומד מול שוקת שבורה למרות כל היכולות, הניסיון והתארים", מספר זיו ברץ, אב לשלושה ילדים בעל תואר בהנדסה, תעשייה וניהול ותואר במנהל עסקים. קודם לכהונתו כמנכ"ל במשך חמש שנים שימש כמנהל רכש הטכנולוגיה בנטפים במשך 15 שנה.
"חברות סטארט אפ מחפשות צעירים. כשאני פונה לחברות הרכש ומבקש מהן להתעלם מהשנים שבהן הייתי מנכ"ל אומרים לי 'עזוב, אתה אובר קווליפייד'. כשאני מגיע למנהלות גיוס הן מחפשות שבלונה מאוד ברורה ואם אתה לא עונה עליה אתה לא נכנס", אומר ברץ. לדבריו, "היום אני מבין את המשמעות של 'לי זה לא יקרה'".
מי מפחד מעובד מבוגר
ברץ לא לבד. "לפני עשור מבוגרים לא נכללו באוכלוסיות המודרות בהן טיפלנו והיום הם פלח מאוד משמעותי", אומרת יפעת ברון שהקימה את עמותת ItWorks המסייעת לאוכלוסיות אלה למצוא עבודה.
כשהעמותה קמה לפני עשר שנים היא חרטה על דגלה לסייע לאוכלוסיות כמו חרדים, ערבים ובעלי מוגבלויות, אולם היום פונים אליהם יותר ויותר עובדים מבוגרים. לפי הדו"ח, הסיכוי של ערבים מבוגרים להיות מובטלים הוא יותר מפי שניים מהסיכוי של יהודים מבוגרים.
"אם בעבר אנשים מבוגרים נתפסו כבעלי ניסיון, היום תופסים אותם כבעלי כושר הסתגלות נמוך. בעולם ההייטק החברות רוצות ארגון צעיר רענן תוסס מתחדש", יפעת מסבירה ומוסיפה כי הגיל הנחשב למבוגר יורד כל הזמן: "מפריע לי להגדיר מישהו בגיל 40 פלוס כמבוגר, אך כך שוק העבודה תופס אותם: כיקרים יותר למעסיק וכאיטיים יותר. הטכנולוגיה שמתקדמת בקצב מסחרר לפעמים משאירה אותם מאחור ומפטרים אותם בשל כך".
"מעסיקים חוששים מהניסיון הרב של עובד מבוגר", אומרת עינב בוימפלד, מנהלת תוכן ומחקר באולג'ובס. לדבריה, המעסיקים "חוששים מהתנגשויות אגו ומכך שלעובד המבוגר תהיה בעיה בקבלת מרות מעובד צעיר ממנו". בנוסף, לעיתים עובד מבוגר נתפס כבעל ציפיות שכר גבוהות יותר מעובד צעיר.
מאפיינים כמו מגורים בפריפריה עלולים להחמיר את הבעיה: "אני גר ליד עפולה, מה שהופך את חיפוש העבודה ליותר מורכב, למרות שאני מחפש בכל הארץ כמעט", אומר ברץ.
כשאדם מבוגר כבר נמצא בשוק העבודה, הוא אינו ממהר להחליף את עבודתו. לפי דו"ח של בנק ישראל מחודש ינואר האחרון, העלאת גיל הפרישה בשנתיים הביאה אמנם להתרחבות התעסוקה בקרב מבוגרים בני 55 ומעלה, אך גם לירידה בהחלפת מקום עבודה מרצון. הסיבה לכך היא חשש של העובדים מנטילת סיכון של החלפת עבודה בגיל מבוגר. הפחד העיקרי שלהם הוא שהם יפוטרו, שכן הסיכוי לפיטורים עולה ככל שהוותק אצל המעסיק נמוך יותר. בנוסף, שקשה יותר להתקבל לעבודה בגיל מבוגר אחרי תקופת אבטלה.
ישנן יוזמות של הממשלה ויוזמות של חברות שנועדו לעודד העסקת עובדים בגיל מבוגר. קרן מעגלים למשל, שהוקמה על ידי הממשלה, מממנת הכשרות לעובדים בני 50 ומעלה, בעלי מקצועות שוחקים עם ותק של שבע שנים לפחות. בין היתר מדובר במקצועות שבהם העובדים צריכים לעמוד באופן ממושך, משרות שכוללות נהיגה ברכב כבד, נשיאת משאות כבדים, עבודה בתנאי אקלים קשים ועוד. "מדובר בעובדים שההכשרה שלהם בסיסית ואין להם אופק תעסוקתי בארגון שבו הם נמצאים", אומרת יו"ר הקרן יפה ויגודסקי. לדבריה, "המשרה מתייתרת או שהארגון עובר התייעלות. בנוסף, זו אוכלוסייה עם משכורת נמוכה בבסיסה, שהפנסיה שלהם תהיה נמוכה מאוד. אנחנו מכשירים אותם למקצוע נוסף, שיש לו ביקוש; מקצוע שיוכלו להמשיך לעבוד בו גם אחרי גיל הפנסיה".
מנתוני אול ג'ובס עולה כי בשנים האחרונות חלה עלייה במשרות שמעסיקים סימנו כמתאימות לגילי 50 ומעלה. אם ב־2013 היו 23 אלף משרות כאלה, ב־2015 היו קרוב ל-37 אלף משרות המסומנות כמתאימות למבוגרים - זינוק של 59%.
היתרון שבניסיון
לעובדים המבוגרים יש יתרונות רבים. מנכ"לית מנפאואר ישראל מיכל דן הראל מספרת כי "כשמגיע אלי בן אדם לקריירה שנייה, הוא מגיע עם הרבה ניסיון, יש לו ארסנל כלים שמאפשר לו להתמודד עם מצבים שונים בעבודה, המיומנויות הבינאישיות שלו יותר טובות., לרוב הוא מאופיין בפחות אימפולסיבית ובהרבה יותר בגרות רגשית ואישית. הוא לא מתרגש מכל דבר ורואה את התמונה הגדולה".
עובדים כאלה נאלצים להתפשר על השכר?
דן: "הרבה פעמים כן. אבל מנגד לא מדובר תמיד על אותו היקף משרה. אם בעבר העובדים האלו עבדו 12 שעות ביום, יכול להיות שעכשיו הם יעבדו פחות שעות וינהלו פחות אנשים, ואז גם רמת התגמול שונה. לפעמים צריך לרדת כדי לעלות. כשאתה משנה כיוון, אתה לא יכול להתחיל מהטופ, וזה אומר גם תגמול נמוך יותר".
מה יכול לסייע לעובדים מבוגרים למצוא עבודה?
"המפתח הוא גמישות מחשבתית - לא לחפש את הטייטל, אלא את התפקיד שיאפשר פיתוח אישי ופרנסה. הרבה פעמים יש איזשהו קיבעון לחפש את התפקיד שהיית בו. אם הייתי מנהל מחלקה בתחום מסוים, אז אחפש תפקיד באותה רמה ובאותו תחום. יכול להיות שהתפקיד שהייתי בו כבר פחות רלבנטי או לא קיים. צריך להבין שהקריירה היא לא תמיד לינארית. יכול להיות שהיתה לינארית - נכנסתי לתחום מסוים וצמחתי בו, ועכשיו אני נכנס לאיזשהו תפקיד אחר. זה לא שאני יורדת באותו גרף - זה גרף אחר".
בוימפלד מציעה לעובדים המבוגרים לציין רק את הפרטים שרלבנטיים למשרה הספציפית שאליהן הם פונים: "כשיש הרבה ניסיון, יש גם נטייה להעמיס על קורות החיים מידע שאינו רלבנטי. זה מבלבל את המגייס שמקבל אותם. אין צורך לציין, למשל, תארים שאינם נדרשים, כמו גם ניסיון תעסוקתי שאינו רלבנטי. מומלץ לקרוא כתבות בנושא, להכיר את כל הפלטפורמות, כמו אתרי דרושים ולינקדאין והעיקר - לא להישאר מאחור. יש בני 80 שקוראים מיילים ומחוברים לפייסבוק ובני 50 שחוששים מטכנולוגיה. הגיל לא באמת קשור ליכולות".
ברון מציעה להשתמש בנטוורקינג: "תגידו כמה שיותר שאתם מחפשים עבודה. זו לא בושה. החברות משתמשות בגיוס בשיטת חבר מביא חבר. לכן כולם צריכים לדעת שאתם מחפשים עבודה. צריך גם לקחת בחשבון שזו עבודה למצוא עבודה. צריך להשקיע בזה זמן".