$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מדיניות חסרת כיסוי: כך הפקירה המדינה את הביטוח לקידוחי הגז

משרד האנרגיה דרש מחברות הגז להעמיד ערבויות לתקלות קידוחים שיזיקו לסביבה, אך הודה בבית המשפט כי אין לו דרך להעריך אם הן יספקו את הכיסוי הדרוש. תגובת המשרד: "פנינו לבדיקת עומק של חברה בינלאומית מובילה בתחום הביטוח"

ליאור גוטמן 07:0004.07.16

משרד האנרגיה החליט בספטמבר 2014 להפעיל רגולציה חדשה על חברות שפועלות בתחום חיפושי הגז והנפט, ולדרוש מהן להפקיד ערבויות של 2.5–10 מיליון שקל על החזקת רישיונות שונים לחיפושי גז, כביטוח למקרה של תקלה. אלא ששנה וחצי לאחר הגשתן בפועל משרד האנרגיה מתקשה לקבוע אם הערבויות שהועמדו בפניו תואמות את לשון התקנות שהוא עצמו הגדיר.

 

התקנות הגיעו לאחר שנים של הזנחת התחום הסביבתי בקידוחים, שזכתה בין השאר לביקורת מצד מבקר המדינה, אשר מצא כי "פעולתו של משרד האנרגיה למניעת זיהום סביבתי בים היתה חלקית ולא ממצה. ברוב ההרשאות (39 מתוך 41) שנתן משרד האנרגיה מ־2006 ועד סוף 2011 הוא לא כלל דרישות כלשהן בתחום הגנת הסביבה".

כמו כן, "בסוף מרץ 2013 עדיין לא היו הנחיות מוסכמות ומאושרות המסדירות את מכלול ההיבטים הסביבתיים הכרוכים בפעילות החיפוש וההפקה של גז ונפט בים".

 

השר שטייניץ השר שטייניץ צילום: נמרוד גליקמן

 

לאחר הביקורת פורסמו תקנות, אך משרד האנרגיה סירב לבקשת התנועה לחופש המידע ועמותת צלול לחשוף אילו כיסויים השיגו החברות ואם הם תואמים את לשון התקנות. בעקבות זאת הגישו הארגונים עתירה לבית המשפט, באמצעות עוה"ד רחל אדרי ואביתר קנולר, ושם הודה נציג המשרד כי אין לו דרך להעריך אם הערבויות עונות על הדרישות שקבע: "אין יועץ ביטוחי המתמחה בתחום זה בישראל. לקחנו חברה בינלאומית. התקשרנו איתה בהתקשרות ראשונית שתבדוק את הפוליסות. אנו מעדיפים שהתשובה שאתן תהיה אחרי הבדיקה של החברה הבינלאומית, ואנו מבקשים לצורך כך חודשיים־שלושה".

 

ואולם, בעוד יד אחת במשרד האנרגיה לא יודעת אילו פוליסות בעלי רישיונות הקידוח בכלל הגישו, היד השנייה דואגת לסביבת הקידוחים. אתמול פרסם המשרד טיוטת סקר סביבתי למאגרי הגז והנפט להערות הציבור.

 

לדברי המשרד, מטרת הסקר היא "לשלב ולאזן בין הצורך בפיתוח שדות גז טבעי ונפט במרחב הימי של ישראל ובין שיקולים סביבתיים".

 

עיקר ההמלצות הן לאסור קידוח בטווח של 7 ק"מ מהחוף, להגביל קידוחים באזורים שהוגדרו כבתי גידול ימיים ולהקפיד על שימוש בטכנולוגיות קידוח עם פגיעה מינימלית בסביבה.

 

משרד האנרגיה מסר בתגובה: "לאחר יוזמה ופעילות ענפה הצליח המשרד בשנת 2014 לקבל מהחברות המחפשות גז טבעי ונפט במימי ישראל ערבויות בנקאיות אוטונומיות בהיקף של מאות מיליוני שקלים ופוליסות ביטוח בהיקף של מיליארדי שקלים. הפוליסות שהתקבלו נבדקו ביסודיות על ידי גורמי מקצוע ומכסות את הסיכונים שנדרשו בהנחיות. במקביל פנתה החברה לבדיקת עומק נוספת של חברה בינלאומית מובילה בתחום הביטוח".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x