להיזהר לא להפוך למקלט מס
החקיקה החדשה צריכה לחזק את מרכזי הפיתוח הישראלים במקום לעודד רישום פיתוחים זרים בארץ
- SuSE חוזרת לישראל: פותחת מרכז פיתוח בארץ ותגייס מעל 100 עובדים
- מיקרוסופט מתרחבת בישראל: מחפשת קרקע להקמת מרכז פיתוח
- המדען הראשי יסייע לחברות ישראליות להקים מרכזי פעילות בסין
מסיבה זאת, לגיבוש מתווה המיסוי החדש שותפות גם מספר חברות הייטק רב־לאומיות הפעילות בישראל - בהן אינטל, מיקרוסופט, ברודקום, מארוול ו־EMC - שהמרכזים שלהן מנוהלים על ידי מנהלים בעלי מעמד בכיר בתאגיד הבינלאומי. אותן חברות - שאפשר לכנות "פורום החברות הזרות בישראל" - קוראות לממשלה לבצע את הרפורמה עבור חברות הממוקדות במחקר ופיתוח בלבד וש־70% מכוח העבודה שלהן מורכב ממהנדסים ואנשי פיתוח.
מרכז כובד ישראלי
תוכנית המס החדשה תצטרף לרפורמות שכבר החלו בעולם. סינגפור הורידה את מס החברות לחברות הייטק ל־6.25%, אירלנד דורשת מהן מס חברות של 5% ועוד 5% על הדיבידנדים. מנהלי החברות בארץ חוששים שחברות האם יעבירו את הקניין הרוחני שלהן לסינגפור ולאירלנד כפי שקרה בפריסקייל שסגרה לאחרונה את המרכז שלה בישראל.
אולם בקהילת ההייטק מזהירים את הממשלה מחקיקת חוק שיעודד חברות להעביר לישראל קניין רוחני שלא פותח כאן, כיוון שהדבר יהפוך את ישראל למקלט מס בעצמה, בניגוד לתקנות ה־OECD. ניסוח החוק של ח"כ יואב קיש עלול להוביל לכך מכיוון שאינו מדבר רק על קניין רוחני שפותח בישראל, אלא על כל העברה של קניין רוחני לישראל.
לכן בהנהלות הישראליות ממליצים להתנות את הטבת המס בכך שהמרכז הישראלי יוגדר כמרכז כובד, שבו גם מתקבלות החלטות משמעותיות לחברה הגלובלית. גוגל או פייסבוק למשל, יצטרכו לא רק להעביר קניין רוחני משמעותי לארץ, אלא גם למנות סמנכ"לים בכירים שישפיעו על החלטות ההנהלה העולמית.
הטאלנט לפני המס
עקרונות ה־OECD אינם מחייבים את המדינות לפעול על פיהם וישראל הופכת לשחקן נוסף בלוח שחמט גדול. "ההשוואה הכי טובה למצב הזה הוא 'משחקי הכס'", אומר ראש מחלקת מסים במשרד גרוס, עו"ד יניב ארליך. "כל מדינה תחוקק חוקים למשוך חברות על חשבון מדינות אחרות, אך רבות יפסידו. אולי עדיף להמתין ולראות מה מתפתח".
החקיקה הישראלית צריכה ללכת בין הרצון להיות אטרקטיבים מול המתחרים, לבין החשש להיתפס כמדינה שהפכה למקלט מס, לבין הרצון שלא להרתיע חברות גדולות מלהגיע.
אולם בסיכומו של יום, הענקיות הבינלאומיות מגיעות לישראל לא בגלל הטבות המס, אלא בגלל הטאלנט ההנדסי שהופך את ישראל למרכז פיתוח גלובלי יותר משמעותי מאירלנד, סינגפור או צרפת. אינטל הקימה בישראל מרכז פיתוח של אלפי מהנדסים, הרבה לפני שחשבה לבקש הקלות במס.
עדיף שישראל תנצל את התקנות החדשות למינוף מרכזי הפיתוח הקיימים על ידי קידום מנהלי פיתוח מקומיים בחברה הגלובלית, והפיכת חברות בת ישראליות ליחידות רווח והפסד. כך ישראל לא תהיה רק קבלנית פיתוח של תאגידים זרים, אלא תהפוך למרכז עצבים עולמי.