$
בארץ

דירוג מעלה: גידול של 10% בקליטת עובדים מאוכלוסיות חלשות בחברות הגדולות במשק

ארגון מעלה מציין עשור לדירוג האחריות התאגידית שלו ומצביע על שיפור משמעותי בתפיסת האחריות החברתית של החברות הגדולות – במיוחד בהגדלת הגיוסים מקרב אוכלוסיות חלשות. הבעיה: שיעור הנשים בהנהלות נותר כמעט ללא שינוי ועומד על 23%

מיקי פלד 10:0229.06.16

גידול ניכר בתעסוקת אוכלוסיות חלשות נרשם בחלק גדול מהחברות במשק המדורגות על ידי ארגון מעלה, כך פירסם היום הארגון, שמציין עשור לדירוג השנתי של "אחריות תאגידית בעסקים". הדירוג כלל השנה 98 חברות שמחזורן הכספי עומד על כ-365 מיליארד שקל ומעסיקות כ- 310,000 עובדים.

 

הדירוג מחולק לענפים שונים, כשבכל אחד מהם מתבצע דירוג של החברות. כך לדוגמה בתחום הפיננסים החברות המובילות הן בנק הפועלים, ביטוח ישיר, בנק לאומי, הראל, בנק דיסקונט ולאומי קארד שקיבלו כולן דירוג של פלטינה +. בתחום ההייטק והביטחון אלו אלביט, רפאל, ECI, סאנדיסק, אינטל ומיקרוסופט ישראל שזכו בדירוג הגבוה של פלטינה +. בנדל"ן עשתה זאת גזית גלוב ובקמעונאות שופרסל. גם בתחום המזון הזוכות הן חברות הענק – שטראוס, יוניליוור ואסם.

 

יריד תעסוקה לעובדים (ארכיון) יריד תעסוקה לעובדים (ארכיון) צילום: דודו גרינשפאן/ישראל סאן

 

בהסתכלות על כלל החברות, הדירוג מראה כי 61% מהחברות מדווחות השנה על עלייה של לפחות 10% בקליטת עובדים מאוכלוסיות שמוגדרות כנמצאות בתת-תעסוקה כמו נשים ערביות, גברים חרדים, עולים מאתיופיה ועוד. בדרג העובדים מתברר כי מתוך כלל העובדים החדשים שהצטרפו השנה לחברות המדורגות, 11% הינם ערבים, 6% הינם חרדים, 3% הינם בעלי מוגבלות , ו-5% נמנים על בני הקהילה האתיופית. כמו כן, 11% מכלל העובדים שגויסו השנה משתייכים לאוכלוסיית בני 45 ומעלה. השנה לראשונה בדק דירוג מעלה את הגיוון התעסוקתי לא רק בדרג הזוטר אלא גם בדרג הניהולי. על פי ממצאי הדירוג מתברר כי בדרג הניהולי השתלבו השנה 2% מהעובדים הערבים, 1.8% מבעלי המוגבלויות ו-1.4% מהחרדים.

 

הדירוג בחן את שילובן של נשים בתפקידים בכירים, וגילה כי השנה קיימת עלייה ניכרת בייצוגן של נשים. אחוז הנשים בדירקטוריונים עומד כיום על 25% לעומת 20% בשנה שעברה, ובהנהלות על 23%. הדירוג מגלה עוד כי 72% מהחברות המדורגות הצהירו על מחויבות לשוויון בשכר בין גברים לנשים באמצעות בדיקה מעמיקה של נושא זה. 10% מהחברות אף הודו כי ישנם פערים וכי הם פועלים על מנת לתקנם. הדירוג בדק גם את אחוזי ההתנדבות של העובדים בחברות הגדולות במשק, וגילה כי בהשוואה לשנה שעברה קיימת השנה מגמת עלייה, כאשר 21% מהעובדים התנדבו בקהילה לעומת 16% בשנה שעברה.

 

לציון עשר שנים לדירוג מעלה נבדקו גם הנתונים שהיו לפני עשור בהשוואה להיום. בין השיפורים הבולטים ניתן למצוא את גידול בשיעור העובדים הערבים מ-5% היום לעומת 2.4% בשנת 2006, אחוז הנשים בדירקטוריון גדל ל-25% לעומת 17%, אחוז החברות שיש בהן ועד עובדים גדל ל-57% לעומת 39% ואחוז העובדים עם מוגבלות גדל ל-2% לעומת 0.5% בשנת 2006. לצד השינויים הבולטים נראה כי אחוז הנשים בהנהלה נותר כמעט כפי שהיה. 23% כיום לעומת 20% בשנת 2006.

 

בתחום התרומה הכספית החברות המדורגות אימצו את ההמלצה לתרום 1% מהרווח לפני מס, זוהי השנה השנייה ברציפות בה אחוז זה נשמר. זאת לעומת דירוג 2014 בו אחוז התרומה מהרווח לפני מס עמד על 0.8%. חברות מדד תא 100 שאינן מדורגות בדירוג מעלה תורמות 0.2% בלבד.

 

לדברי מנכ"ל מעלה, מומו מהדב, "דירוג מעלה נותן תמונה רחבה על הנעשה במשק הישראלי. עברו עשר שנים בדיוק מאז יצא לראשונה, והתוצאות מראות על קפיצת דרך בין השנים 2006 לשנת 2016. הדירוג השנה משקף יציבות ואף מראה על עלייה במחויבותן של החברות הגדולות במשק לקלוט עובדים מאוכלוסיות בתת תעסוקה (ערבים, חרדים, אנשים עם מוגבלות ועוד), חיזוק הכלכלה הישראלית באמצעות רכש "כחול לבן" , תמיכה בעובדים בדרגות שכר נמוכות, היקף התנדבות גבוה ותרומה גבוהה לקהילה".

 

עוד אמר כי "הדבר מראה כי המגזר העסקי מחויב לאתגרים החברתיים של מדינת ישראל ותורם את חלקו בהתמודדות עימם. הדירוג משקף פער משמעותי בין החברות המדורגות לבין חברות שאינן מדורגות – הפער הבולט ביותר הינו בהיקפי התרומה לקהילה. עם זאת במספר תחומים, בפרט בשילוב ערבים וחרדים בדרגי הניהול בחברות, בהגברת האחריות התאגידית ברכש מספקים, וחיזוק המוביליות החברתית של עובדים בדרגות שכר נמוכות, מדובר בתהליך ארוך של שינוי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x