מחיר המחלוקת: הבור בתקציב מחכה ל־350 מיליון שקל מקק”ל
במשרד האוצר חוששים כי קרן קיימת לישראל לא תעביר למדינה את מלוא הכסף שעליו התחייבה
במשרד האוצר חוששים כי קרן קיימת לישראל (קק"ל) לא תעביר למדינה את מלוא הכסף שעליו התחייבה, משום שבקק"ל מעוניינים להחליט בעצמם לאילו פרויקטים הכסף יועבר. לפני כשנה חתמה קק"ל עם המדינה על הסכם ולפיו היא תעביר לקופת המדינה כ־1.2 מיליארד שקל ב־2016 וכמיליארד שקל ב־2017. לפי ההסכם, כ־200 מיליון שקל מתוך שני הסכומים האלו יועברו אוטומטית למשרד להגנת הסביבה. אך כעת קק"ל מציבה מכשולים בפני הסיכום הזה.
במסגרת התקציב הדו־שנתי ל־2017–2018 יידרש משרד האוצר לבצע קיצוצים נרחבים בהוצאות הממשלה ולמצוא דרכים להגדיל את הכנסות המדינה, שכן הפער בין ההכנסות להוצאות צפוי לעמוד על 11 מיליארד שקל ב־2017 ועל 6.6 מיליארד שקל ב־2018 — ומשום כך באוצר בנו על הכספים שקק"ל אמורה להעביר.
תוצאה של מאבק ארוך
ההסכם עם קק"ל נחתם לאחר מאבק ארוך בינה לבין המדינה. שר האוצר לשעבר יאיר לפיד ניסה לכפות על קק"ל להעביר למדינה את הכספים באמצעות חקיקה, אבל כשמשה כחלון נכנס לתפקיד הוא הגיע לסיכום מול קק"ל עם השר להגנת הסביבה אבי גבאי — שכבר הספיק להתפטר — ולפיו הקרן תעביר את הכספים לפרויקטים לאומיים ומטרות שונות שייקבעו על ידי ועדת הארבעה שתורכב מנציגי קק"ל, משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד המשפטים.
באוצר בנו על כך שהכספים שיתקבלו מקק"ל יסייעו בהקטנת הבור בתקציב על ידי כך שהם יממנו פרויקטים קיימים, למשל בניית כבישים או פיתוח תשתיות לטובת עידוד בנייה למגורים. אלא שנציגי קק"ל בוועדה משתמשים בזכות הווטו שלהם, ופוסלים חלק מהמטרות שמביאים אנשי הממשלה לוועדה. הסיבה לכך שאנשי קק"ל מתנגדים למטרות שמציבים נציגי הממשלה בוועדה היא שקק"ל מעוניינת כי הכספים ישמשו למימון פרויקטים חדשים שהקרן תוביל — כאלו שהנהלתה תוכל לגזור את הסרט כשיושקו ושסמל קק"ל יוטבע עליהם — ולא למימון פרויקטים קיימים או כאלו שתכנונם אושר, ושעליהם הממשלה תוכל לגזור קופון ציבורי.
משום כך, ובהתאם לתחזיות שפרסם אתמול האוצר, קק"ל צפויה להעביר רק כ־450 מיליון שקל עבור פרויקטים שעליהם הסכימו נציגיה בוועדה עם יתר החברים בה. כשיתר הסכום יועבר בסופו של דבר, הוא צפוי לשמש למימון פרויקטים חדשים ולא לצמצום הבור בתקציב המדינה.
בסוף יימצא פתרון
נציגי קק"ל בוועדת הארבעה אמנם לא מאשרים פרויקטים רבים שנציגי המדינה מביאים, אך לפי ההסכם שנחתם בין המדינה לקק"ל, גם אם ועדת הארבעה לא מגיעה להסכמות, על קק"ל להעביר את הכספים שלהם התחייבה לקרן נאמנות עד שיוחלט כיצד להשתמש בהם. גורמים המעורים בנושא העריכו כי בסוף יימצא פתרון, שכן לקק"ל אין אינטרס לסטות מההסכם משום שהוא זה שהגן עליה מפני חקיקה שתחייב אותה להעביר את הכספים למדינה.
מקק"ל נמסר כי "קק"ל פועלת לפי ההסכם ואין לה כוונה לסטות ממנו כהוא זה". מהאוצר נמסר כי “אנו משוכנעים שקק”ל יישמו את ההסכם כלשונו”.
שר האוצר כחלון. בונה על הכסף