$
בארץ

נחשף בכלכליסט

לווייתן תספק גז לתחנת הכוח בבאר טוביה

לפי ההסכם, השותפות תספק גז לתקופה של כ-18 שנה ובהיקף כולל של 13 מיליארד מ"ק, בשווי של 2.5-3 מיליארד דולר. ההסכם מצטרף לשורה של חוזים עליהם חתמה לווייתן ליצירת מכסת אספקה שנתית שיאפשרו השגת חוזי מימון עבור הפיתוח הראשוני של המאגר

ליאור גוטמן 15:3329.05.16

שותפויות הגז תמר ולווייתן דיווחו היום (א') על חתימת חוזי גז חדשים עבור תחנת הכוח הפרטית שעתידה לקום בבאר טוביה. לפי הדיווח, היקף החוזה הנוכחי יעמוד על כ-13מיליארד מ"ק לתקופה של 18 שנה, ואומדן ההכנסות הצפוי ממנו נע סביב 2.5 עד 3 מיליארד דולר לכל התקופה.

 

עם זאת, מאחר שמאגר לוויתן לא יהיה מוכן לאספקה מסחרית בתקופת הפעלת תחנת הכוח, שעתידה לקום במהלך 2018 וצפויה להפיק כ-430 מגה וואט, הגז יסופק לה על ידי שותפות תמר, ולאחר מכן היא תוחלף באספקת גז משותפות לוויתן.

 

 

 

החוזה החדש, שפורסם ב"כלכליסט" בינואר האחרון, מצטרף למגמת צבירת חוזי הגז של שותפות לוויתן בשוק המקומי, בדרך להשגת מכסת אספקה שנתית כוללת של 7 עד 8 מיליארד מ"ק לשנה, היקף מינימאלי שיאפשר על פי ההערכות השגת חוזי מימון עבור שלב בפיתוח הראשוני של המאגר. שלב זה כולל חיבור רק לחופי ישראל עם אפשרות אספקה גם לירדן ולרשות הפלסטינית.  85% מכושר הייצור של התחנה יימכרו לרשת החשמל הארצית, והשאר לקוחות מזדמנים.

  

 

תחנת הכוח הצפויה בבאר טוביה. כחלק מהניסיון להשיג חוזי גז שיאפשרו את פיתוח המאגר תחנת הכוח הצפויה בבאר טוביה. כחלק מהניסיון להשיג חוזי גז שיאפשרו את פיתוח המאגר צילום: באדיבות IPM

 

 

תחנת הכוח בבאר טוביה התעכבה לאחר שקבוצת שיכון ובינוי מכרה את הזכויות לקבוצת טריפל אמ, שהייתה אז בידי יו"ר חברת החשמל שלעבר מוטי פרידמן, משה טרי ואברהם נניקשווילי. בהמשך, עברו זכויותיו של נניקשווילי לאיש העסקים טימור בן יהודה, בעקבות חקירות על מעורבותו לכאורה בפרשות מנופים פיננסים ובמתן שוחד לכאורה לשר לשעבר פואד בן אליעזר.

 

מי שאמור לספק את הטורבינה לתחנה היא חברת סימנס , שאף תבנה אותה התחנה בעלות של כ־400 מיליון דולר לאורך תקופה של כ־28 חודשים. 80% מעלות הקמת התחנה תמומן על ידי דויטשה בנק.

 

יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים ואבנר חיפושי נפט, אמר ש"מאגר לוויתן ישלים את מהפכת הגז הטבעי במשק המקומי, שעובר לייצור אנרגיה באופן נקי, יעיל וסביבתי יותר לטובת כל אזרחי המדינה. "אנו מחויבים ונחושים לפעול לקידום פיתוח מאגר לוויתן על מנת להזרים גז טבעי למשק הישראלי כבר בשנת 2019 ופועלים לקידום הסכמים נוספים למכירת גז טבעי ליצרני חשמל, מפעלי תעשייה ולקוחות נוספים במשק המקומי והן לייצוא הגז למדינות באיזור."

 

ניב סרנה, מנהל הפיתוח העסקי בנובל אנרג'י, אמר  כי בחברה "שמחים לחתום על הסכם שני לאספקת גז טבעי מלוויתן והסכם ראשון לאחר אישור פסקת היציבות החדשה בממשלה. העסקה מאפשרת לנו להניח אבני יסוד חשובות בדמות חוזים מקומיים וחוזי ייצוא שהם חיוניים לפיתוח מהיר של הפרויקט. החוזה משקף את המשך מחויבותה של נובל אנרג'י וכלל השותפות לפיתוח פרויקט לוויתן בפרט ופיתוח תעשיית הגז הטבעי בישראל בכלל."

 

עם זאת, לדיווח נוספה הערה שאספקת הגז מותנית בפיתוח לוויתן, וזה כשלעצמו תלוי בהחלטת השקעה סופית (FID) של המחזיקות בו- נובל אנרג'י (40%), דלק (כ-45%) ורציו (15%). החלטה זו אמורה להתקבל רק בסוף השנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x