מרחב ציבורי: המים העומדים של נסטלה
ענקית המזון לא תורשה לסחור במים של אורגון
הסיפור של העיירה המנומנמת בדרך כלל עשוי להיזכר כפרק דרמטי ביחס הציבורי אל החברות המסחריות שמקימות מפעלים לצד משאבי מים ציבוריים והופכות אותם למוצר צריכה בתשלום. עד כה הציבור הסכים לכך תמורת פיתוח כלכלי ויצירת משרות לתושבים, אך נראה שעם הפיכת המים למשאב נדיר יותר בעולמנו, הפיצוי שמציעות החברות כבר לא משכנע את הציבור.
מבחינת נסטלה, מדובר בנזק תדמיתי וציבורי נוסף, אחרי שורה של מחאות ופרשיות בנוגע לנזקים הסביבתיים הנגרמים מפעילותה במערב ארצות הברית.
1. הציבור נגד נסטלה
69% מהתושבים אסרו על ניצול המים
ההצבעה שערך מחוז הוד ריבר שבאורגון היתה רגע שיא במאבק בין שוחרי איכות סביבה ופעילים הדוגלים בקפיטליזם לא נצלני ובין נציגי התאגיד הבינלאומי נסטלה. כל צד השקיע כ־100 אלף דולר בקמפיינים מקומיים, באזור שבדרך כלל לא מושך תשומת לב בינלאומית.
עם התפזרות ערפל הקרב התברר: 69% מתושבי המחוז תמכו באיסור על שימוש במים ציבוריים כדי לספק מים בבקבוקים. אבל הניצחון לא היה שלם: 58% מתושבי העיירה קסקייד לוקס תמכו בנסטלה.
2. נסטלה מבטיחה ג'ובים
מחוסרי העבודה הצביעו בעד החברה
תושבי ריבר הוד אמנם הצביעו נגד נסטלה, אולם מרבית תושבי העיירה קסקייד לוקס, 1,200 איש, הצביעו בעד תאגיד הענק.
אפשר להבין זאת על רקע נתוני התעסוקה החלשים בעיירה: שיעור האבטלה בה עומד על 20%, ואף שהיא קרובה יחסית לפורטלנד הגדולה, תושבי העיירה לא מצליחים לייצר במקום כלכלה יציבה שתאפשר להם להתקיים ברווחה.
נסטלה הבטיחה לתושבי העיירה שאם ייבנה במקום מפעל לבקבוק המים, היא תספק להם 50 משרות איכותיות.
3. השתלטות על המים
המפעל היה אמור לקחת 10% מהמעיין
המפעל שנסטלה תכננה להקים בסמוך לעיירה, בהשקעה של 50 מיליון דולר, היה אמור לצרוך כ־450 מיליון ליטר מים מדי שנה, בהנחה שכושר הייצור של המפעל ינוצל במלואו. מדובר ב־10% מתפוקת המים של המעיין שנמצא בסמוך לעיירה, ומספק מים לנהר קולומביה.
על אותם מים היתה נסטלה אמורה לשלם מס של 2 סנט על כל 3,800 ליטר מים. כיום יותר מ־34 מיליארד ליטר מים ציבוריים משווקים לתושבי ארצות הברית בכל שנה באמצעות חברות המים המבוקבקים.
4. מסתבכת סדרתית
התושבים מתחילים לשמור על המים
נסטלה מצליחה להסתבך יותר ויותר עם הציבור של מערב ארצות הברית, שחווה בצורת חמורה זה מספר שנים.
בשנה שעברה התגלה כי מפעל שאיבת מים של נסטלה בקליפורניה פועל ללא רישיון מאז שנות השמונים. פרשה זו הובילה לבדיקה של כל מפעלי נסטלה במדינת קליפורניה.
עסקה דומה להקמת מפעל לייצור מים מבוקבקים במדינת מיין הגיעה לבית המשפט השנה, וב־2009 נאלצה נסטלה, בעקבות התנגדות ציבורית, לסגת מתוכנית להקים מפעל מים במקלאוד, קליפורניה.