"משרד החינוך בחר באופן מוטה מפעילה יקרה לחידון התנ"ך"
איסתא ישראל, שהפסידה במכרז להפעלת החידון, דורשת מהמשרד לבטלו, בטענה כי הוא בחר באינוויז'ן אף שהצעתה גבוהה ב־700 אלף שקל. היא מצביעה על תהיות לגבי ניהול המכרז, ובהן ניקוד שונה שניתן לשתי החברות על אותו ספק לעבודות חשמל
טענות לרשלנות ואי סדרים במכרז להפקת חידון התנ"ך העולמי. במכתב ששלחה אחת המפסידות במכרז, חברת ההפקות איסתא ישראל, לאגף המכרזים במשרד החינוך, נטען כי למרות שהצעתה היתה נמוכה בכמעט 50% מזו של הזוכה אינוויז'ן ולמרות שבכל הפרמטרים הנבחנים לא היתה כל סיבה להעניק לה ניקוד נמוך, בכל זאת בחרה המדינה לפסול אותה מהמכרז. במכתב התראה לפני פנייה לבית המשפט דורשת החברה לעצור את פעילות החברה הזוכה, לכנס את ועדת המכרזים ולבחון מחדש את הצעותיהן של המתמודדות.
- לעזוב את משרד החינוך ולהמשיך לקבל ממנו מיליונים
- הקיצוץ של משרד החינוך פסח על העמותות הדתיות־לאומיות
- מחקר: משרד הביטחון ינצל 9 מיליארד שקל מעבר לתקציב שלו
החידון, שצפוי להתקיים כבכל שנה ביום העצמאות במעמד ראש הממשלה ושר החינוך, עבר השנה לאחריות משרד החינוך לאחר שנים שהיה באחריות חיל החינוך האירוע כבר זכה לתהודה תקשורתית לאחר שנודע שהמנחה הקבוע ב־28 השנים האחרונות, אבשלום קור, לא ינחה עוד. את מקומו היתה אמורה לתפוס העיתונאית סיון רהב־מאיר, אך זו ויתרה על התפקיד לאחר שנודע לה על האופן שבו הודיעו לקור על הפסקת ההתקשרות עמו, באמצעות הודעת טקסט. לבסוף הוחלט למנות לתפקיד המנחה את איש הטלוויזיה גיא זו־ארץ.
למרות שלפחות חלק מהחברות שהשתתפו במכרז נחשבות לבעלות ניסיון בהפקת אירועים מסוג זה, פסל משרד החינוך שמונה מתוך תשע המתמודדות בטענה כי לא עמדו בתנאי הסף של המכרז. החברה הזוכה במכרז היא, כאמור, אינוויז'ן.
במכתב ששיגרה נציגת איסתא ישראל, שהצעתה היתה מבין שמונה ההצעות שנפסלו, נטען כי ההצעה הזוכה של חברת אינוויז'ן היתה יקרה בהרבה מזו שלה - 1.4 מיליון שקל לעומת 765 אלף שקל. "כך, במחי יד, כתוצאה מרשלנות חמורה בבדיקת ההצעות וניגוד שגוי שניתן להצעת מרשתי, נפסלה הצעתה והוטל על קופת הציבור נטל מיותר של כ־700 אלף שקל", כתבה עו"ד אפרת־אלפרין ממשרד וילי יצחקי ושות', נציגת איסתא ישראל.
במכתב מלינה אפרת־אלפרין על כך שבסעיף מהנדס החשמל הציגו שתי החברות - איסתא ישראל ואינוויז'ן שזכתה במכרז את אותו מהנדס חשמל, יצחק קלינפלץ, אולם בכל אחת מההצעות קיבל האחרון ציון שונה - 2.4 (מתוך 10) בהצעה של איסתא ישראל, ו־7.05 בהצעה הזוכה של אינוויז'ן. במכתב התשובה של מנהלת האגף לנציגי איסתא ישראל הוסבר כי הציון השונה לאותו מהנדס בכל אחת מההצעות היה שונה, מכיוון שבכל הצעה הוצגו פרויקטים שונים שביצע בעבר.
כמו־כן הביעה נציגת איסתא ישראל תמיהה במכתב, על הפער בין הציון הגבוה (10) שקיבלה החברה בגין הרכיב "ניסיון בארגון והפקת אירועים שהתקיימו באולם סגור", לבין הציון האפסי שקיבלה החברה בעבור הרכיב הדומה "התאמת הניסיון המוצג לנדרש במכרז". "לא למותר לציין בהקשר זה כי הניקוד שקיבלה ההצעה הזוכה ברכיב זה היה 10 נקודות, על אף שעל פניו, הפרויקטים שהציגה לא היו גבוהים בהיקפם או במידת הדמיון שלהם לעומת הפרויקטים שהציגה מרשתי", כתבה עו"ד אפרת־אלפרין.
עוד טוענת איסתא ישראל כי קיבלה ציון 0 בעבור סעיפים הכרוכים בחוות דעת שונות על פעילות החברה, זאת למרות שוועדת המכרזים כלל לא פנתה לקבלת חוות הדעת. במכתב התשובה של מנהלת אגף המכרזים אורנה מיטמיגר הוסבר כי חוות הדעת לא נלקחה מכיוון שהצעת החברה לא עמדה בציון המינימלי ברכיב מהנדס חשמל ומהנדס קונסטרוקציה ובטיחות.
"כלכליסט" פנה לחברה הזוכה בבקשה לתגובה, אך קיבל תשובה כללית בלבד, שבה נכתב כי החברה "הינה אחת משלוש חברות המעניקות שירותים בלעדיים לממשלת ישראל בתחום הכנסים הגדולים". מנכ"ל החברה תומר סגמן אמר כי "שמחנו להשתתף במכרז ולזכות בו. הגשנו את כל המסמכים הנדרשים ועמדנו בכל התנאים. אין אנו מגיבים בשם יתר החברות שהפסידו ובוחרות שלא לקבל את הפסדם".
ממשרד החינוך נמסר כי "המכרז נערך בהתאם לכל דין. הצעות שלא עמדו בדרישות לא נפתחו ואינן ידועות למשרד. הניקוד ניתן על סמך נתונים שהוצגו בכל הצעה, לפי הניסיון הרלבנטי שהוצג.