בלעדי לכלכליסט
גוזרת כאן קופון: רווחיות כתר בישראל הכי גבוהה בעולם
ארה"ב היא זו שאחראית לעיקר ההכנסות של כתר, אך דווקא השוק המקומי מספק לה את שיעורי הרווחיות הגבוהים ביותר - 54%, בהשוואה לממוצע עולמי של 37%. גם המכירות של כתר בישראל הן בין הנמוכות בעולם, למרות תשעה מפעלים עובדים
סמי סגול נחשב לפילנתרופ ישראלי בולט, למוסדות אקדמיים, ומכונים לחקר המוח שנקראים על שמו בבתי חולים בארץ, באמצעות תרומות של עשרות מיליוני דולרים. אם וכאשר המכירה של כתר תצליח צפויים האחים סמי ויצחק סגול להיפגש עם מזומנים של 750 מיליון דולר כל אחד.
אבל נתון משמעותי שמתחבא במבול המספרים של כתר, אשר הוצגו למשקיעים, עלול לפגוע בתדמית הנוצצת של האחים סגול. מדובר על שולי הרווח הגולמי בכל מדינה, כלומר הרווח הראשוני בנטרול עלות חומרי הגלם והוצאות המכירה - או במילים אחרות כמה סגול וכתר מרוויחים מכל שקל שנכנס לחברה.
- אחרי יותר משנה על המדף: הצעה לרכישת כתר ב־1.5 מיליארד דולר
- שש קרנות השקעה בינלאומיות רוצות לרכוש את כתר פלסטיק
שולי הרווח בארה"ב, מוקד המכירות העיקרי של כתר, הינו 33.2%. בבריטניה כתר רושמת שולי רווח של 39.2%, בצרפת 37.4% ובמזרח אירופה, שם עלות הייצור זולה יחסית, שולי הרווח שלה הינו 39.6%, בדומה לספרד ופורטוגל.
לעומת זאת, שולי הרווח הגולמי בישראל הם יוצאי דופן: 54.4%. כלומר על כל יורו שנכנס לכתר, מקבלת משפחת סגול רווח גולמי של 33 סנט בארה"ב, 39 סנט בבריטניה, 37 בצרפת ולא פחות מ־54.4 סנט בישראל. גם ב־2014 היתה זו ישראל שהניבה לסגול את שולי הרווח הגבוהים ביותר, 53%. במילים אחרות, הרווח של סגול בישראל הוא הגבוה ביותר בעולם.
שוק קטן ששחקנים זרים נמנעים מלהיכנס אליו
מדוע הרווחיות בישראל כה גדולה? לדברי איש תעשיה ישראלי המתמצא בתחום "חברת כתר היא מובילת שוק, וככזו היא יודעת למכור את המוצרים שלה, מחסנים, כסאות, ארגזי כלים, הרבה יותר טוב מאשר בארה"ב, שם הם שחקן קטן יחסית, עם הרבה יותר תחרות מול יצרנים מקומיים גדולים ומותגים חזקים יותר. ישראל היא מדינה קטנה שלשחקנים זרים אין הרבה מוטיבציה להיכנס אליה בגלל גודל השוק, והדבר משחק לידיה של כתר וסגול שמנצלים את התחרות המועטה, כדי להכתיב את המחירים ולצבור שולי רווח גבוהים".
המכירות של כתר בארץ נמצאות בתחתית הדירוג ועומדות על 38 מיליון יורו בלבד בשנה, למרות שתשעה מהמפעלים שלה נמצאים בארץ, זאת מתוך 29 מפעלים עולמיים. כתר פועלת כיום ב-90 מדינות בעולם. בישראל מעסיקה החברה כ-1,500 עובדים, זאת מתוך כ-4,000 עובדים. גם המטה של כתר נמצא בהרצליה עד היום.
בארץ אוהבים ריהוט גן ומוצרי אחסון לבית
כתר גם סגרה מפעלים בארץ בעבר. במשבר של שנת 2008 סגרה החברה את מפעל תרדיון בכרמיאל לייצור מחסנים, לאחר שנת פעילות אחת בלבד, ופיטרה 200 עובדים, מחציתם עובדים זמניים של חברות כח אדם. המפעל הוקם שנה קודם לכן כדי להתמודד עם ביקוש גובר בעולם למחסנים.
בפילוח המוצרים מהווה ריהוט הגן של כתר את הקטגוריה הנמכרת ביותר בארץ, 44% מהמכירות, כשמוצרי אחסון ומדפים לבית מהווים 21% מהמכירות, ארגזי כלים 18% ובאופן מפתיע המחסנים המפורסמים של כתר מהווים רק 17% מהמכירות בארץ.
באחרונה, עם התקדמות המכרז החלו להתעורר חששות בחלק מהמפעלים מפני חלק מקרנות ההשקעה הבינלאומיות המתמודדות על רכישת החברה, ובעיקר מפני האפשרות שעם הרכישה יפתחו אלה בהליך התייעלות וצמצום הפעילות הענפה בישראל.
מחברת כתר נמסר בתגובה לפניית "כלכליסט" כי "מכיוון שכתר היא חברה פרטית ומעולם לא פרסמה נתונים כספיים, כל נתון הוא בבחינת ספקולציה חסרת בסיס".