$
משפט

רשמית: רשות ההגבלים בוחנת ביטול קנסות על מונופולים שיגבו מחיר מופרז

הרשות פירטה מספר בעיות שעלו בניסיון ליישם את מדיניותה, בהם חוסר היכולת של חברות לדעת מראש אם המחיר שקבעו הוא מופרז, ושאלת ההתמקדות במחירים לצרכן לעומת יצירת תנאים לתחרות ועידוד כניסת מתחרים לשווקים בהם קיים מונופול

תומר גנון 13:4818.04.16

רשות ההגבלים העסקיים הודיעה היום (ב') רשמית על כוונתה להעמיד לבחינה מחודשת את מדיניותה בנוגע לאיסור על גביית מחיר מופרז מצד מונופולים, כפי שדווח לראשונה בכלכליסט. הרשות הודיעה כי בכוונתה לבחון ביטול של הטלת קנסות על מונופולים שיגבו מחיר מופרז מצרכנים, ולהעמיד את הנושא לשימוע ציבורי.

 

באפריל 2014 פורסם ע"י הרשות, אז עמד בראשה פרופ' דוויד גילה, מסמך מדיניות מפורט אשר קבע כי בראייתה גביית מחיר מופרז על ידי מונופול היא הפרה של החוק. במסגרת זאת ציינה כי בדעתה לנקוט צעדי אכיפה כנגד מונופולים שיגבו מחיר מופרז ופירטה דרכים שעל פיהן ניתן לקבוע האם נגבה מחיר כזה. גילה קבע שפער של 20% בין עלות הייצור למחיר מכירה מהווה מחיר מופרז. הקנס המקסימלי שהרשות יכולה להטיל במקרה כזה הוא כ-24 מיליון שקלים. אמנם, מאז פרסום מסמך המדיניות לא הוטלו קנסות. מנגד, לאחרונה אושרה באופן תקדימי תביעה ייצוגית נגד חברת תנובה על גביית מחיר מופרז בקוטג', בין היתר על בסיס גילוי הדעת של רשות ההגבלים העסקיים.

 

ע"פ הודעת הרשות, מסמך המדיניות עורר ויכוח ציבורי רב העלה שאלות רבות בנוגע לעצם הגדרת המחיר המופרז כהפרה של החוק וליכולת לאכוף באופן אפקטיבי את האיסור. במוקד הביקורת עלתה השאלה האם על הרשות להתמקד בפיקוח על המחירים אותם גובים מונופולים, או שמא עליה להתמקד במבנה השוק וביצירת תנאים לתחרות – הורדת חסמים, פעולה נגד מונופולים שדוחקים את מתחריהם ועידוד כניסתם של מתחרים לשווקים שבהם קיים מונופול.

 

הרשות ציינה סוגייה נוספת במסגרת הביקורת על המדיניות והיא חוסר היכולת של החברות לדעת מראש אם המחיר שיקבע עבור מוצרים הוא מופרז או לאו. כך, בעוד שבמשטר

של פיקוח מחירים (שמוחל לרוב על מוצרי יסוד באופן נקודתי) בעל עסק יודע מראש מה הוא המחיר המפוקח, והאם הוא עובר על החוק, הרי שבמסגרת המדיניות שהציגה הרשות בחינת חוקיות המחיר תהיה בדיעבד – ללא יכולת של בעל עסק להימנע מהצגת מחיר מפורז בטרם יזכה לביקורת.

 

בנוסף לסוגיות העקרוניות, כך טוענת הרשות, עלו קשיים ליישם את המדיניות – למשל בבדיקת סכיני הגילוח ג'ילט ומעדני החלב של שטראוס. לדבריה, התעורר קושי לקבוע קו גבול ברור למחיר הוגן, לייצר ניתוח כלכלי של רווחיות תפעולית בנוגע למוצר מסוים (בניגוד לרווחיות של חברה) וכן הבעייתיות המובנית בהשוואת מחירים ביחס לאזורים גיאוגרפיים שונים.

 

מעדני חלב של שטראוס. עלה קושי ליישם עליהם את המדיניות  מעדני חלב של שטראוס. עלה קושי ליישם עליהם את המדיניות

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x