איך הפריימריז השקטים של 2013 הביאו את הרצוג לחדרי החקירות
יו"ר האופוזיציה נחקר אתמול באזהרה בחשד לקבלת תרומה אסורה בפריימריז של 2013, אותם פריימריז שלגביהם קבע מבקר המדינה כי אם היו בהם חריגות כספיות - הן היו בתום לב. בינתיים במפלגה מנסים להבין אם גורמים מבפנים פוצצו את הפרשה
יושב ראש המחנה הציוני יצחק בוז'י הרצוג טוען שדבר אחד ברור לו אחרי שנחקר אתמול באזהרה במשטרה: מבחינה משפטית הוא חש על קרקע בטוחה, אלא שפוליטית הסיפור כבר אחר לגמרי. אתמול, לאחר מספר שעות בהן נחקר באזהרה, שיחררה המשטרה הודעה כי הרצוג נחקר בחשד לביצוע עבירות של קבלת תרומה אסורה, אי דיווח על קבלת תרומה ומסירת תצהיר כוזב - כל זאת בהקשר לבחירות המקדימות לראשות מפלגת העבודה מול שלי יחימוביץ' בשנת 2013.
כל הסיפור הפרשה עומד, כך נראה, על 40 אלף שקל שהתקבלו לפי החשד כתרומה אסורה במהלך הפריימריז של שנת 2013. על פי החשד, מדובר בכסף שהתקבל מחברה העוסקת בייבוא עובדים והוסווה בדרכים שונות כך שלא תראה התרומה. בחקירה נגבו מספר עדויות מאנשים שליוו את מערכת הבחירות המקדימות בסביבת הרצוג, וכן מנכ"ל המפלגה לשעבר שמעון בטאט.
את הפריימריז של 2013 ניצח הרצוג בפער של 16% על פני יחימוביץ׳. בדו"ח מבקר המדינה שבחן את הבחירות המקדימות, כפי שנבחנים כל פריימריז, נקבע כי הרצוג חרג מתקרת ההוצאות המותרת, אך צוין כי לא נמצא שעבר על החוק, ולאחר הגשת הדו"ח לא העביר המבקר מידע ליועץ המשפטי לממשלה, שכן השתכנע כי "נעשתה טעות חשבונאית בתום לב", ועל כן לא הטיל עליו המבקר סנקציה כספית. הרצוג גייס אז תרומות של 1.84 מיליון שקל, רובן מיהודים תושבי ארה"ב בריטניה ואוסטרליה, והוציא כ־1.2 מיליון שקל.
הרצוג עצמו מסר אתמול כי אכן הגיע למסור את גרסתו לבקשת גורמי האכיפה, ומטעמו נמסר כי "מרגע שהודלף דבר קיום הבדיקה הדגיש וביקש הרצוג לאפשר לו לתת גרסתו כדי להניח את העניין מאחוריו וכך עשה. להרצוג יש אמון מלא בגורמי האכיפה והוא מודה על ההתנהלות המכובדת וההגונה".
אך מנגד, יריבתו יחימוביץ׳ הוציאה הודעה ובה נימה שהיו במפלגה מי שקראו אותה כקוראת תיגר. "אין ספק שחקירה באזהרה של יו"ר המפלגה ויו"ר האופוזיציה מחמירה את הסיטואציה", מסרה יחימוביץ'. "אני משוכנעת שטובת המפלגה והאופוזיציה לנגד עיניו של הרצוג ואפעל בשיתוף פעולה איתו ועם חבריי למפלגה כדי להחליט אילו צעדים יש לנקוט".
במאי הקרוב צפויה להתקיים ועידת מפלגת העבודה, כאשר במרכז העיסוק בימים אלה נמצאת השאלה מתי יתקיימו הפריימריז. אפשר ואירועי היממה האחרונה יביאו את הרצוג לקבל החלטה, שתלויה בו בלבד, האם לערוך פריימריז מידיים או לחכות לקיץ. "גם הפעם הבעיה האמיתית של המפלגה היא עם הכותרות ועם מי שינסה להתניע מהלך בתוך המפלגה", אמר אתמול חבר מפלגה. "לפחות על פניו נראה שהרצוג, שיודע להילחץ מהר מאוד מכל דבר, משדר ביטחון ומשוכנע שיהיה בסדר. לפחות בצד המשפטי".
השמועות רצות במפלגה
בלבול שרר אתמול בקרב חברי חברי הכנסת של המחנה הציוני ואצל חברי מפלגת העבודה, כשהשמועות שרצות באשר למניעים, הגורמים המעורבים ועיתוי פיצוץ הפרשה מאזכרות שוב ושוב את אותם אנשים. כבר כעת ברור כי מנכ"ל המפלגה דאז שמעון בטאט מעורב בסיפור, שכן כאמור הוא נחקר. על פי אחת הטענות, הסיפור כולו נולד כחלק מסכסוך בין בטאט לפעיל מפלגה בשם דני כהן, במסגרתו דלף המידע על גיוס התרומה והגיע למשטרה. "אם זה המקרה, בוז׳י נגרר לתוך העניין בגלל סכסוך של אחרים", פירש גורם פוליטי במפלגה.
ספקולציה אחרת גורסת כי בטאט אמנם היה מעורב באותה קבלת תרומה, אך כי גורמים פוליטיים היו אלו שעשו שימוש במידע והביאו אותו לידיעת המשטרה. על פי ספקולציה זאת הם הביערו את המידע לידיעת המשטרה במטרה לפגוע בהרצוג, שהיה מעורב עד להיוודע דבר החקירה במגעים לכניסת לממשלת אחדות.
אך האם היו אלה גורמים מהימין שביקשו לסכל את כניסת המחנה הציוני לממשלה, או שמא גורמים מתוך המפלגה רצו לטלטל את כסא הראש? לדברי גורם פוליטי בכיר מהמפלגה, "אם זה העניין, הרי שמדובר במהלך שרק יחזק את הרצוג. מי בדיוק ירצה להיות מזוהה עם המהלך? מילא אם בחוץ היה ממתין לנו אביר עם סוס לבן, אבל זו תהיה טעות להגדיל את האירוע של החקירה בשביל לקבל בסוף כמועמד את אראל מרגלית, עמיר פרץ או שלי יחימוביץ'".
על פי גורמת מקצועית במפלגת העבודה, "על בטאט תמיד אמרו שהוא לא יודע לעבוד בלי להחזיק מישהו בביצים". אותה גורמת הכירה מקרוב את קמפיין הבחירות שניהל הרצוג ב־ 2013, והיא טוענת כי היא לא זוכרת דבר על אותה תרומה מדוברת. "מדובר על תרומה של 40 אלף שקל", היא אמרה. "זה לא גיים צ׳יינג׳ר ולכן גם אם זה קרה, זה לא משהו שמישהו זוכר".
אבל פעילי מפלגה תמהים כבר שנים על החיבור בין הרצוג לבטאט, שניהל את הקמפיינים של הרצוג ומכיר כל שקל שנכנס במסגרתם וכך גם כל מהלך שנעשה או נהגה בישיבות להן הוא היה שותף. "אנשים תמיד שאלו מה הרצוג חייב לו כל כך, למה למרות התלונות והטענות בעיקר על יחסי אנוש קשים, הוא עדיין צמוד להרצוג", סיפר גורם פוליטי בכיר במפלגה.
התמיהות האלה עלו גם לפני מספר חודשים, כאשר פעל הרצוג בלהט כדי לדאוג לבטאט לקבל תפקיד בשכר בקק"ל. "כלכליסט" חשף אז כי ביום הבחירות לתפקידים במוסדות הציוניים, שלח הרצוג מייל לכלל חברי ועידת מפלגת העבודה, ובו קרא להם לתמוך בבטאט, לתפקיד מחזיק תיק החינוך בהסתדרות הציונית — תפקיד חדש שנתפר בשנה האחרונה. "שמעון בטאט, שכיהן כמנכ"ל מפלגת העבודה ושהיה שותף לחזרתנו לקידמת הבמה — הוא האיש הנכון במקום הנכון", כתב אז הרצוג וקרא לבחור באיש אמונו לתפקיד.
אלא שהטענות שבאו ברקע מועמדות זו נגעו לכך שאיש חוץ מבטאט לא הספיק להגיש מועמדות להרשמה שנפתחה לזמן קצר במיוחד. בטאט ניהל עבור העבודה את המשא והמתן הקואליציוני במוסדות הלאומיים, וידע לפני כולם על התפקיד החדש שנפתח ולכן גם היה הראשון להירשם. הדבר יצר תסיסה במפלגה, שבה זוכה בטאט לביקורת מאנשים רבים, ובסופו של דבר הוא לא נבחר לתפקיד.
מהחקירה ב־99' ועד V15
האירוע אתמול לא היה הפעם הראשונה בה מצא את עצמו הרצוג בחדרי החקירות. הוא נחקר כבר ב־1999, בחשד לעבירות מימון בחירות במסגרת ניהול קמפיין הבחירות של ראש המפלגה דאז אהוד ברק. במסגרת הפרשה, שזכתה לכינוי פרשת העמותות, הרצוג נחקר באזהרה ובחר לשמור על זכות השתיקה. בסיום החקירה המשטרה אף המליצה להעמיד לדין את הרצוג, אך היועץ המשפטי לממשלה סגר את התיק.
אף שהתיק נסגר אז, החקירה עודנה משמשת ככלי לניגוחו הפוליטי. במערכת הבחירות האחרונה יצא הליכוד בקמפיין נגד הרצוג כאשר ניסה לקשור את מפלגתו כמי שנהנת מכספי עמותות דרך עמותת V15.