ותיקי העליון בחרו להבליג על דברי שקד
אהרן ברק, מאיר שמגר ויצחק זמיר קוננו על המתקפה של שרת המשפטים שלשום. אבל שלא כמו בימי ביניש, נמנעו מהתגייסות תקיפה להגנת בית המשפט
שופט המיעוט בבג"ץ מתווה הגז נעם סולברג, התייצב גם הוא בכנס לשכת עורכי הדין באילת והגן על עמדתו בדרך מקורית ואלגנטית. כדי לעשות זאת הוא נדרש לרבי נחמן מברסלב ולסיפור שבעת הקבצנים כדי להפיק את השורה התחתונה. "כאשר יש ספק משפטי, קל לברוח למחוזות האיסור, לפי הכלל הצבאי 'כאשר יש ספק – אין ספק'", אמר סולברג. "בממלכת הספק כולם יכולים להחמיר. כדי להתיר צריך ודאות. צריך להיות סמוך ובטוח שהתזה שלך צודקת. תזה משפטית המתירה לרשות לפעול נשענת על שכנוע עמוק".
- שקד נגד בג"ץ מתווה הגז: "זו הפעלת סמכות ללא אחריות"; מנדלבליט: "אסור לפגוע במוסד השפיטה"
- ראש הממשלה מצטרף לתקיפת בג"ץ: "פסיקה תמוהה שתגרום נזק קשה לכלכלת ישראל"
- שקד פרסמה את הצעת החוק שתסדיר פעילות הביקורת על הפרקליטות
מה בעצם סולברג אמר כאן? שלשופטי הרוב היה ספק בשאלה אם הממשלה חרגה מסמכותה בהבטחה השלטונית ליציבות המתווה ולכן החמירו ופסלו. לעומת זאת, הוא התיר את המתווה משום ש לא היה לו ספק באשר לסמכות הממשלה.
הלב דואב אבל ברק לא יתגייס למערכה
דברי השופט סולברג מתכתבים היטב עם המהומה שפרצה שלשום כששרת המשפטים איילת שקד תקפה את בית המשפט שפלש לטריטוריה הממשלתית בעניין מתווה הגז.
הוויכוח נמשך במושב היוקרתי שכינס ארבעה יועצים משפטיים לממשלה לשעבר יחד עם היועץ הנוכחי. הארבעה הם מאיר שמגר, אהרן ברק, יצחק זמיר ואליקים רובינשטיין, שכיהנו בהמשך גם כנשיאים ושופטים בעליון.
הציפייה שיתייצבו בתקיפות נגד שקד נכזבה. בעבר התגייסו שמגר, ברק וזמיר לטובת הנשיאה דורית ביניש למול מתקפה של שר המשפטים דניאל פרידמן. הפעם החליטו להיעדר מהמערכה. ברק הסתפק ב"הלב דואב, אוי שלכך הגענו". זמיר ניאות להרחיב: "מעולם לא היו התקפות רבות ובוטות כל כך. תפקידו של שר המשפטים הוא להגן על בית המשפט. בית המשפט פוגע במשילות? אם המשילות היא הפקרות אז בית המשפט פוגע במשילות. השר יקבע מה החוק מרשה לו? זה רק במדינות טוטליטריות. ומי יאמר לשר מה החוק מרשה? בית המשפט והיועץ המשפטי לממשלה, שתפקידם לשמור על הכנסת והממשלה שיפעלו לפי החוק. בישראל זה נעשה בריסון ביחס לבתי המשפט בעולם".
מושב היועצים המשפטיים נערך לכבודו של היועץ המשפטי גדעון האוזנר, התובע במשפט אייכמן, במלאת 100 שנה להולדתו. את המושב יזמו ילדיו, עו"ד תמי רווה ועמוס האוזנר.
אליקים רובינשטיין, שופט הרוב בהרכב שפסק נגד פסקת היציבות במתווה הגז אמר בדיון: "לא אתעסק בפסק הדין ככתוב בתהילים 'גז חיש ונעופה', לעניין הביקורת עלינו. השאלה היא אם המבקר ענייני או שמדובר בהתלהמות. אותנו זה לא ירתיע. לכך נוצרנו ונמעל בתפקידנו אם לא נפסוק לפי מיטב הכרתנו ומצפוננו המשפטי".
"העליון הוא העוצמה שלנו, לא החולשה"
היועץ הנוכחי מנדלבליט שיתף: "אנחנו בודקים איך ליישם את מתווה הגז כמו שבית המשפט העליון קבע". ועל הביקורת של שרת המשפטים אמר: "חייבים לומר בקול רם וברור שהפסיקה מחייבת ויש לקיימה. בית המשפט העליון זה המוסד ששומר עלינו בעולם, אבל לא זו הסיבה, אלא בגללנו – זו העוצמה שלנו, לא החולשה".
השופט אורנשטיין נגד הכנ"ר
"שהכנ"ר ימנה בעל תפקיד? לא נראה לי"
בפאנל חדלות פירעון סערו הרוחות לא רק בקהל אלא גם על הבמה. "מינוי בעל תפקיד זו אמנות", אמר שופט הפירוקים איתן אורנשטיין. "למנות בעל תפקיד נטול אינטרסים, תאמינו לי, זו משימה קשה. כולם באותה קליקה וצריך למצוא מישהו שלא מזוהה עם אף אחד ושיעמוד ללא מורא מול לחצים". הכנ"ר דוד האן נאבק במיתוס, כלשונו, של השפעתו על בעלי התפקיד. "יש לכנ"ר השפעה, אך לא כל כך מכרעת. מפני שהנקודה הקריטית ביותר היא לא מי אומר את המילה האחרונה אלא מי אומר את המילה הראשונה. הרבה פעמים בתי המשפט צריכים לתת החלטה מעכשיו לעכשיו".
כאן גם התעורר הוויכוח בין שני הדוברים. ברקע, הרפורמה המתוכננת, שכוללת הצעה להעביר הליכי פשיטת רגל יועברו לבתי משפט השלום, ובחלק מהמקרים להעביר את סמכות המינוי של בעל התפקיד לידי הכנ"ר. "אני לא מוכן להסכים לזה שהכנ"ר ימנה בעל תפקיד ולא אני", הבהיר אורנשטיין. "נראה לכם סביר? נראה לכם איזה לחצים יהיו על הכנ"ר? בית המשפט צריך למנות. אני צופה סיכונים. אתם לא מבינים איזה לחצים יהיו על הכנ"ר".
האן השיב ש"ההתנצחויות כאן לא מכובדות. אנחנו מתמקדים בשליח ולא בשולחים. מנסים להציג מנגנון יותר שוויוני, יותר ניטרלי, יותר שקוף. זו רק המלצה לבית המשפט. ימים יגידו אם התקווה תגשים את עצמה. הוצע להקים מאגר בעלי תפקיד שניתן יהיה לבצע בו שכבות זה האתגר". על השאלה אם ראוי להגדיל את השפעת הכנ"ר אמר האן כי הוא "הגורם הממלכתי והיחיד שאין לו אינטרס. ולכל אלו שמקטרגים, אומר שזה נובע מהפחד מאובדן השליטה שלהם". אורנשטיין לא נשאר חייב. "מינוי צריך להיות של הכנ"ר?. אני סבור שכשיש בקשת פשיטת רגל בית המשפט צריך למנות ולא הממונה. אולי תמנו מישהו שאני חושב שהוא לא מתאים? לא עולה על דעתי שיכתיבו לי מה לעשות".
את המושב על חדלות פירעון הנחה עו"ד יניב אינסל.
זוהר שחר לוי