חברת אשראי שלא תהפוך לבנק, תצא מפיקוח בנק ישראל
במקרה כזה החברה תעבור לידי הרשות החדשה לפיקוח על השירותים הפיננסיים המתוכננת לקום
ההצהרות שנשמעו בשבועיים האחרונים מפיה של המפקחת על הבנקים חדוה בר ומפיו שר האוצר משה כחלון על הכוונה שחברות כרטיסי האשראי שיופרדו מהבנקים יהפכו לבנקים בעצמן בתוך זמן קצר – מוקצבות בזמן לפי עמדת חלק מחברי הוועדה להגברת התחרותיות בראשות דרור שטרום.
הוועדה, שהמליצה
אם ישראכרט ולאומי קארד, שלפי מסקנות הביניים יופרדו מבנק הפועלים ומבנק לאומי בהתאמה, לא ינצלו את המסלול המהיר המתכונן לעמוד לרשותן ולא יהפכו לבנקים, מתכוונים בוועדת שטרום להוציא את הפיקוח עליהן מידיו של בנק ישראל ולהעביר את הפיקוח לידיה של הרשות החדשה לפיקוח על השירותים הפיננסיים המתוכננת לקום.
רשות חדשה זו היא למעשה הפרדתו של אגף שוק ההון ממשרד האוצר, מתוך מחשבה שהגיוני לאפשר לרשות שמפקחת על גופים המנהלים כ־1.4 טריליון שקל כספי ציבור, להיות עצמאית ולא נתונה לגחמות וללחצים פוליטיים, כפי שקורה לעתים היום תחת המעטה של האוצר.
בנק ישראל מעוניין שחברות האשראי שיופרדו יהיו בנקים של ממש אך לא בטוח שרוכשי החברות שיופרדו מחזיקים באותו אינטרס. שכן ייתכן שאלו רואים לנגד עיניהם יותר את הטווח הקצר בינוני של גיזרת קופון ומימוש ההשקעה. המפקחת על הבנקים ציינה בחודש שעבר את העובדה שהיא מעריכה שבתוך כמה שנים יקומו בנק עד שני בנקים חדשים.