מרידור יעמוד בראש צוות למציאת פתרון למתווה הגז; אחיו - ייצג בעבר את החברות
הצוות שמונה על ידי שר האנרגיה יובל שטייניץ יבחן ויציג בהמשך את האפשרויות או הפתרונות השונים לאחר שבג"ץ פסל אתמול את יישום המתווה
שר האנרגיה יובל שטייניץ הקים צוות בין משרדי שיגיש לו המלצות לעיגון נושא היציבות של מתווה הגז. בראש הצוות יעמוד מנכ"ל משרדו שאול מרידור שמונה לתפקיד מנכ"ל המשרד בספטמבר האחרון.
מרידור חתם על הסכם ניגוד עניינים לפי הוא לא יטפל בנושאי הגז כיוון שאחיו מתן עובד במשרד עו"ד אגמון מתוקף היותו כמומחה לענייני הגבלים עסקיים והוא ייצג בעבר את חברות הגז. בדצמבר האחרון מונה מרידור לעמוד בראש הצוות ליישום המתווה זאת לאחר שקיבל לטענת משרד האנרגיה את כל האישורים המתאימים, וזאת לכאורה מעצם העובדה שמתווה הגז גובש טרם כניסתו לתפקיד.
- המציאות שאחרי בג"ץ הגז: נתניהו גילה שאין לו תוכנית מגירה
- פלוג: פגיעה בכלכלה עקב החלטת בג"ץ? לא בהכרח
- נובל אנרג'י: "פסיקת בג"ץ מאכזבת, מצפים להסדר מהיר ונערכים להגן על נכסינו"
בצוות יהיו חברים נציגים מרשות הגז, הממונה על הנפט, תקציבים, משפטים, ממונה על ההגבלים ומהמועצה הלאומית לכלכלה.
הצוות יבחן ויציג בהמשך את האפשרויות או הפתרונות השונים וזאת לאחר שבג"ץ פסל את יישום כלל מתווה הגז בשל מחלוקת על היציבות הרגולטורית שהובטחה ליזמים לעשור שלם בתחומי המיסוי, האחזקות ומכסות הייצוא.
חמשת השופטים פסלו שלשום (א') את מתווה הגז. בהחלטה נאמר כי "הוחלט על ביטולו של מתווה הגז בשל פסקת היציבות תוך השעיית הצהרת הבטלות לשנה כדי לאפשר הסדרה".
המשנה לנשיאת העליון אלייקים רובינשטיין כתב במסגרת החלטתו על מתווה הגז: "פסקת היציבות, שבמסגרתה מתחייבת הממשלה לעשור שנים, שבהם לא זו בלבד שלא תחוקק אלא תיאבק בכל חקיקה כנגד הוראות המתווה, נקבעה בחוסר סמכות ודינה בטלות. זאת מן הטעם, כי היא נקבעה בניגוד לכלל הבסיסי במשפט המינהלי בדבר איסור על כבילת שיקול הדעת של הרשות. הוסבר, כי כאשר מוקנית לרשות סמכות בחוק, הסמכות מקימה בצידה חובה – חובת הפעלת שיקול הדעת".
השופטים החליטו ברוב דעות (המשנה לנשיאה אליקים רובינשטיין והשופטים ג'ובראן, חיות ופוגלמן נגד דעתו החולקת של השופט סולברג), כי "פסקת היציבות למתווה הגז, שנקבעה בהחלטת הממשלה אינה יכולה לעמוד". שופטי בג"ץ נתנו למדינה 12 חודשים לתקן את פסקת היציבות.
בתוך כך, שטייניץ נפגש כבר היום עם מנכ"ל חברת דלק קידוחים יוסי אבו, ומנהל נובל אנרג'י בישראל ביני זומר, לישיבת עבודה ראשונה.
ממשרד האנרגיה אומרים שבישיבה "נדונו האלטרנטיבות השונות להקניית יציבות וביטחון, שיאפשרו את פיתוח לווייתן תוך כדי עמידה בתנאים שהציבו שופטי בג"צ. בין השאר נדונו האפשרויות לרשתות ביטחון לחברות האנרגיה או לערבויות מסוגים שונים לבנקים הבינלאומיים שיממנו את הפרוייקט, האפשרויות לעיגון היציבות בחקיקה מתאימה בכנסת, והאפשרויות למנגנוני פיצויים במקרה של שינויים רגולטוריים מהותיים".