העליון דחה את ערעורו של ערן מזרחי שנידון ל-12 שנות מאסר בגין הונאת ענק
"מיידוף הישראלי" שהונה לקוחות בעשרות מיליוני שקלים טען שעונשו חמור מדי. השופטים: "חובתו של בית המשפט היא להעביר מסר חד וברור כי המחיר בגין מעשים אלו – גבוה"
מזרחי, יועץ השקעות מסביון, הורשע בשנת 2013 בהונאת ענק של לקוחותיו בעשרות מיליוני שקלים. הוא הורשע ב-84 עבירות של גניבה ביד מורשה, 101 עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, 56 עבירות של זיוף ושימוש במסמך מזויף ובעבירות על חוק איסור הלבנת הון. בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר עליו 12 שנות מאסר בפועל.
- קורבנות העוקץ של ערן מזרחי יקבלו רק 7.5% מהחוב
- קורבנותיו של ערן מזרחי תובעים 16 מיליון שקל מבנק הפועלים
- בית המשפט הכריז על ערן מזרחי כפושט רגל
על פי גזר הדין שניתן על ישי השופט צבי גורפינקל, קיבל מזרחי מ-84 נפגעים 47.6 מיליון שקל ובנוסף קיבל מ-17 לקוחות אחרים 10.2 מיליון שקל, כספים שאותם השיב להם בחזרה. לצד עונש המאסר הממושך, הטיל השופט גורפינקל קנס של 300 אלף שקל על מזרחי וקבע כי ישלם 258 אלף שקל פיצויים לכל אחד מקורבנותיו.
בערעור שהוגש לבית המשפט העליון טען מזרחי, המיוצג על ידי ד"ר גיל עשת, כי בית המשפט המחוזי טעה כשלא קבע גדרי ענישה ראויים למעשי העבירה והחמיר בעונשו. עוד נטען כי על בית המשפט היה להתחשב בנסיבות מקלות מצדו של מזרחי כמו העובדה כי החזיר כספים לחלק מקורבנותיו. בנוסף, טען מזרחי כי היה על בית המשפט לתת משקל להודאתו במעשים, לחרטה שהביע ולנטילת האחריות מצידו.
שופטי העליון הנשיאה מרים נאור, ניל הנדל ונעם סולברג, דחו את הערעור שהגיש מזרחי כשלשיטתם "הגם שהעונש חמור, הוא אינו מצדיק את התערבותנו". את פסק הדין כתב השופט סולברג ובו הוא מפרט כי יש לראות את הונאת ה"פונזי" שביצע מזרחי כאירוע אחד מתמשך.
"מעשיו של מזרחי", כותב השופט סולברג, "נעשו ביחס לנפגעים רבים, בזמנים שונים, במקומות מגוונים בפרק זמן ממושך של כ-5 שנים, ואולם על פי מבחן הקשר ההדוק אין בכך כדי להפוך את מעשיו לאירועים נפרדים רבים. זוהי הונאת 'פונזי' וכך יש לראותה".
עוד מוסיף סולברג כי לו היה בית המשפט דן בכל אירוע בנפרד, הדבר היה מחייב את בית המשפט לקבוע למעלה מ-80 מתחמי ענישה נפרדים לכל אחד מן הנפגעים "וקשה להלום תוצאה כזאת, הדורשת מטבע הדברים זמן שיפוטי ומשאבים רבים".
"במעשיו הרעים", נכתב בפסק הדין, "פגע המערער פגיעה קשה בערכים חברתיים בסיסיים עליהם מושתת קיומה של חברה תקינה. המערער גנב, רימה, זייף והונה – הכל מתאוות ממון ולמען בצע כסף, תוך שהוא בוגד באמונם של משקיעיו – חלקם קרוביו ומכריו. אכן, המערער לא פגע בגופם של הנפגעים, אלא בממונם 'בלבד', ואולם בל נקל ראש בכך.. אין תקומה לחברה שבה הגזל, המרמה, הכחש והכזב קונים להם שביתה. חובתו של בית המשפט היא להעביר מסר חד וברור כי המחיר בגין מעשים אלו – גבוה. על אחת כמה וכמה נכונים הדברים בענייננו, שהיקף הפגיעה כמו גם תוצאותיהם הקשות של מעשי המערער מצדיקים ואף מחייבים עונש כבד".
שופטי העליון מדגישים כי מזרחי הגה, תכנן וביצע הונאה בהיקף אדיר, כאשר הוא מבין היטב את משמעות מעשיו. "בניגוד לטענתו", כך נכתב, "בידיו של המערער היה לחדול בכל שלב ממעשיו, להתוודות, ובכך למנוע נזק נוסף מהנפגעים, אלא שלמרבה הצער לא כך עשה, ותחת זאת המשיך לנהל חיי פאר ועושר על חשבון הנפגעים".
אחד מפרקי פסק הדין מוקדש לקורבנותיו של מזרחי. לפי שופטי העליון, רבים מהם נותרו חסרי כל לאחר שהוא "גנב" מהם את כל חסכונותיהם והכל בשביל "בצע כסף". "בשעה שלקח", כך נכתב, " את הכסף מהנפגעים, ידע היטב כי אין בכוונתו להשקיע כספים אלו כלל, וכי כספים אלו נועדו לשם סיפוק מאווייו החומריים, שלו ושל בני משפחתו. אף על-פי כן, לקח ולא חמל. הנה כי כן, הסיבות שהביאו את המערער לבצע את העבירות אינן שאיפות עסקיות לגיטימיות כשלעצמן, אף לא מטרות אחרות שהיה בהן כדי 'לקדש' את האמצעים. שאיפתו היחידה של המערער הייתה לאפשר לו ולבני משפחתו ליהנות מרמת חיים גבוהה, הנגועה בפזרנות ובזבזנות, והכל על חשבונם של משקיעים תמימים שנתנו בו אמון".
יחד עם זאת, לאור פגם פרוצדוראלי נוספו לעונשו של מזרחי 9 חודשי מאסר בשל איחור בתשלום הקנס. לכן, המליץ השופט סולברג כי זמן המאסר הזה ייחשב לו כחלק מהעונש שנגזר עליו ותינתן לו שהות נוספת של כחצי שנה לתשלום הקנס. אם לא ייעשה כן, יופעל המאסר.
במקביל להליכים הפליליים מתנהלים נגד מזרחי הליכי פשיטת רגל, במסגרתם כפי שפורסם בעבר ב"כלכליסט" כי הנאמן, עו"ד איתן ארז, ישיב לנושים, קורבנותיו של מזרחי רק 7.5% מהחוב – 4.2 מיליון שקל בלבד, במקום היקף התביעות שעומד על 107.5 מיליון שקל.