בדומה לצפי: המדד ירד ב-0.3%; סעיף הירקות הטריים ירד ב-7.8%
ירידות בולטות נרשמו בחודש פברואר גם בסעיפי ההלבשה וההנעלה - 3.9% והתחבורה והתקשורת - 1%. הפירות הטריים התייקרו ב-9.1%. ב-12 החודשים האחרונים נחלש המדד ב-0.2%
מדד פברואר ירד ב-0.3%, כך לפי נתוני הלמ"ס המתפרסמים היום (ג'). הירידה היא בדומה לציפיות בשוק ההון, ומשמעותה היא שב-12 החודשים האחרונים המדד ירד ב-0.2%.
ירידות בולטות נרשמו בסעיפי הירקות הטריים - 7.8%, בסעיף ההלבשה וההנעלה שירד ב-3.9% ובתחבורה והתקשורת שירד ב-1%, בין השאר בשל הורדת המע"מ שנכנסה לתוקף בחודש שעבר. הפירות הטריים התייקרו ב-9.1%.
בתחום הדיור מודדת הלמ"ס גם את השינויים במחירי הדירות, אך הם אינם נכנסים לתוך חישוב המדד. על פי השוואת העסקאות שבוצעו בחודשים דצמבר 2015-ינואר 2016, לעומת העסקאות שבוצעו בחודשים נובמבר 2015-דצמבר 2015, נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-0.6%.
מדד פברואר הוא לרוב מדד נמוך יחסית, כך שמבחינת המגמה עצמה לא מדובר בשינוי דרמטי לעומת הציפיות של בנק ישראל וחזאי שוק ההון. אולם עדיין הצפי בשוק ההון הוא לאינפלציה של 0.3% עד סוף השנה, כלומר אינפלציה שרחוקה מאוד מהיעד התחתון שנקבע לבנק ישראל, שעומד על אינפלציה שנתית של 1%-3% בשנה. אך אפילו התחזית הזו עשויה להתברר כאופטימית אם מחירי הנפט בעולם – ובעקבותיהם גם מחירי הדלק לצרכן הישראלי בתחנות - לא יעלו. כבר בחודש הנוכחי מחיר הדלק ירד בתחנה ירד ב-3.3% (19 אגורות לליטר בנזין), ויחד עם השפעות עקיפות על מחירי הייצור ומכאן גם על המחירים לצרכן, יהיה קשה מאוד לאינפלציה להרים ראש.
לכאורה, תחזית אינפלציה כזו אמורה לגרום לכאב ראש לא קטן לוועדה המוניטארית של בנק ישראל, בראשות הנגידה קרנית פלוג. הוועדה אמורה לקבל עוד שבועיים החלטה על הריבית לחודש אפריל שכבר שנה עומדת על 0.1%, כאשר האינסטינקט הראשוני לאי עמידה ביעד האינפלציה הוא להוריד את הריבית. אבל אין מי שחושב שזהו תסריט סביר להודעת הריבית הקרובה, לא רק משום ששיעור האבטלה עדיין נמוך מאוד - 5.1% נכון לינואר, ולא רק משום ההשלכות השליליות של ריבית 0% על התמריץ של הבנקים לחלק אשראי מסוכן - אלא לא מעט גם משום שמדובר במהלך שמשמעותו מלחמה מול שר האוצר משה כחלון, בשל הדרישה של האחרון מהבנק להעלות את הריבית כדי להקטין את התמריץ של משקיעים לקנות דירות ובכך גם להביא לעליית מחיריהן.
"בנק ישראל לא צפוי להוריד את הריבית בקרוב"
אילן ארצי, מנהל ההשקעות הראשי של הלמן-אלדובי מסר בתגובה לנתונים כי "למרות המדד הנמוך ולמרות הורדת הריבית באירופה השבוע אנו ממשיכים להאמין כי בנק ישראל לא צפוי להוריד את הריבית בתקופה הקרובה לאור החשש מהאצת עליית מחירי הנדל"ן ולאור העבודה שאין בעיית אשראי במשק - לא לחברות ולא ללקוחות הפרטיים. צריך לזכור שברקע עדיין צפויות עוד העלאות ריבית בארה"ב. להערכתנו בנק ישראל יוריד את הריבית, או ינקוט בצעדים מוניטאריים נוספים, רק במידה ונראה תיסוף משמעותי בשער השקל או במידה שהמשק יכנס להאטה חמורה. שני תרחישים אלו כרגע רחוקים מהמציאות הכלכלית הקיימת ובנק ישראל מבין כנראה שהנזק מהורדת ריבית נוספת עלול להיות גדול מהתועלת".
ליאוניד גולדין, סמנכ"ל ומנהל חדר המסחר בפריים ברוקר, מסר כי "מדד המחירים השלילי נבע בעיקר מאירועים חד פעמיים אך מצביע על כך כי לבנק ישראל אין היום תחמושת שתוכל להתניע את הפעילות הכלכלית אשר תקועה במקום. אמנם, המדדים הבאים צפויים להיות חיוביים – אך הדבר נובע בעיקר מגורמים עונתיים. בנק ישראל חייב לחשוב מחוץ לקופסה ולהחזיר את עליית המחירים לשוק - עד כה זה פשוט לא קורה והבנק נכשל בכך".