$
בארץ

"כל דולר שהמדינה משקיעה בחברת חממה שלנו מניב 10 דולר בהשקעות פרטיות"

פיונה דרמון, שותפה בקרן הון סיכון JVP, אומרת שהסוד להצלחה הוא בחירה נכונה של שותפים לדרך, כמו ענקית הקמעונאות עליבאבא הסינית

קרן הון סיכון JVP, אחת הקרנות הגדולות והפעילות ביותר בישראל, השלימה ב־2015 את גיוס קרן 7 בהיקף של 160 מיליון דולר עם משקיעה יוקרתית כמו עליבאבא על הסיפון.

 

The Leaders 3 - פרויקט הסטודנטים של כלכליסט והמכללה למינהל

 

בנוסף היא גייסה בשנה זו קרן צמיחה בהיקף של 80 מיליון דולר, וביצעה כמה עסקאות, ששתיים מהן מרשימות במיוחד: חברת סייבר־ארק, שהונפקה בהצלחה בנאסד"ק בסוף 2014 לפי שווי של 480 מיליון דולר, ביצעה השנה עוד שתי הנפקות בהן גייסה 485 מיליון דולר. ההנפקות אפשרו למשקיעים בה, לרבות JVP, למכור מניות ברווח גדול. כמו כן חברת הפורטפוליו CyActive נרכשה אשתקד על ידי פייפאל תמורת 60–80?? מיליון דולר, אחרי פחות משנתיים של פעילות. בחברה זו השקיעו קרן JVP והמדען הראשי לא הרבה יותר ממיליון דולר.

 

חלק מהחברות JVP מגדלת משלב מוקדם באחת משתי החממות שהיא מפעילה בירושלים ובבאר שבע. חיים קופנס, שותף ו־CTO ??, ממחיש את דרך פעולתה של הקרן: "את XtremIO למשל מכרנו ל־EMC (ב־2012 תמורת 450 מיליון דולר), כשהיו בה פחות מ־30 עובדים ומוצר אלפא עם התקנה אחת שצריך ולשמור עליה שלא תיפול.

 

"היום המוצר הזה הוא מנוע הצמיחה העיקרי של EMC, אחראי למכירות של יותר ממיליארד דולר בשנה, וכל הפיתוח והניהול של המוצר הזה נעשים מהארץ. 400 עובדים, שיושבים על משכורות גבוהות אני מניח, ומקבלים תמריצים מ־EMC להישאר, וכל נותני השירותים מסביב - אוכל, שירותי משרד, חברות ליסינג וכדומה - זו התמורה להשקעה של המדינה. היא נתנה לחברה הזו בתחילת הדרך כמה מיליוני דולרים ספורים, ואין שום פרופורציה בין ההשקעה למה שהמדינה מקבלת חזרה ממנה".

 

מה היחס בין השקעת המדינה לבין התמורה שהיא מקבלת?

"אחד הפרמטרים המעניינים הוא באמת כמה השקעות פרטיות נכנסות ביחס לכספי המדינה. בחברות שלנו היחס הוא 1 ל־10, כלומר כל דולר שהמדינה משקיעה בחברת חממה מניב 10 דולר בהשקעות פרטיות, שמסתכמות בעשרות ומאות מיליוני דולרים. כמעט כל הכסף הזה, בטח בשלבים הראשונים, נשאר בארץ. רק גביית המסים יותר גבוהה מהשקעת המדינה".

 

פיונה דרמון, שותפה ו־COO בקרן, מוסיפה: "אנחנו יוצרים חברות לפי תמות שמעניינות אותנו, מה שמאפשר לנו לבחור יש מאין חברות מעניינות ומרתקות, שאחר כך אנחנו מכניסים לתוכן את השותפים שלנו".

 

"רק קצה הקרחון"

 

בשותפים הכוונה לחברות השקעה גדולות מהעולם ולענקיות התעשייה כמו EMC, שכבר השקיעה בכמה חברות בישראל ונחשבת לאחת הפעילות ביותר בארץ. ההישג הגדול של JVP ב־2015?? היה להוסיף לרשימת המשקיעים והשותפים שלה את עליבאבא, ענקית הקמעונאות הדיגיטלית הסינית שנסחרת בניו יורק לפי שווי של 164 מיליארד דולר. מ־2015 היא גם משקיעה בקרן 7 של JVP, שכבר היתה סגורה ונפתחה לכבודה בהסכמת המשקיעים האחרים.

 

מימין: חיים קופנס, הסטודנט אלון סלע ופיונה דרמון. "בוחרים חברות שמעניינות אותנו" מימין: חיים קופנס, הסטודנט אלון סלע ופיונה דרמון. "בוחרים חברות שמעניינות אותנו" צילום: בשמת איבי

 

"יש הרבה התלהבות סביב החברה הזו", אומרת דרמון, "אבל אנשים רואים את קצה הקרחון, שזה עלי אקספרס. כשפותחים את התשקיף רואים שיש להם כמה פלטפורמות מסחר כמו טאובאו (Taobao), שהיא מערכת מסחר עצומה בסין, או Alipay, שהוא אחד הבנקים הגדולים ביותר בעולם.

 

"הם עובדים בסדרי גודל שקשה לתפוס. ב'יום הרווקים' בנובמבר הם עשו 3.4 מיליארד דולר ב־33 הדקות הראשונות של המסחר. היו להם 120 אלף טרנזקציות בשנייה. עכשיו תביאי למערכת הזו סטארט־אפ - והם מתלהבים מכל דבר, מהקטן ביותר ועד הגדול ביותר - וזה לכל החיים. זה ערך מוסף שאנחנו מאוד נהנים ממנו".

 

איך נוצר איתם הקשר?

"קובי רוזנגרטן, שותף־מנהל בקרן, שתה קפה עם מנהל ההשקעות שלהם בסין, וצריך להבין שכבר שנתיים הממשלה שם דוחפת ליזמות ולחדשנות. הם ממש סימנו תחומים מסוימים כמו ביג דאטה, אינטרנט ואגריטק, ואנחנו נהנים מזה בגלל אהדה כמעט לא נתפסת שיש שם לישראל.

 

"הם באים לפה, כמעט כל יום יש לנו משלחת - מהעליבאבות והשיאומים (יצרנית הטלפונים שיאומי), מממשלות מקומיות שמבקשות שנבוא לפתוח משרדים, ומצעירים שהוריהם עשו כסף ורוצים להשקיע אותו בחוץ.

 

"עם עליבאבא יש לנו קשר לא נורמלי. היה לי העונג לעבוד על העסקה, בצד השני ישבו רק נשים והיה מדהים, עם התכתבויות יום ולילה וצחוקים. הם באים לארץ פעם ברבעון במשלחת. הם היו כאן בדצמבר, ועשינו להם שבוע מדהים: כל יום הם ראו 10–9 חברות לפי תמות שהם שלחו לנו מראש. בסין הכל אישי. ברגע שאתה חבר שלי, אני סומך עליך ואתה סומך עליי, אז אתה האיש שלי. והחיבור הזה איתם מאוד משמעותי".

 

מצפים למכירה השנה מה היעדים שלכם ל־2016?

קופנס: "אני מניח שלעשות ארבע השקעות חדשות בחממה בבאר שבע, ארבע השקעות חדשות בירושלים, השקעה או שתיים ברמת הקרן ועוד לפחות עסקה אחת של לייטר סטייג'. זה מה שאנחנו עושים כבר כמה שנים טובות, ואני מניח שנראה לפחות עסקה אחת של מכירת חברה".

 

הקרן ייסדה שיתוף פעולה עם בית הספר למדעי המחשב של המכללה למינהל, שבו לומדים גם חיילי ממר"ם. דרמון וקופנס התלהבו ממיזמי הגמר שלהם, וכעת הם מתכננים ללוות את הסטודנטים בפרויקטים ואולי להשקיע בהם.

 

הסטודנט אלון סלע: מה אפשר ללמוד מתוכניות יזמות ואקסלרטורים?

קופנס: "יזמות אי אפשר ללמד. או שאתה יזם או שלא. אבל יזם טוב צריך סט כלים, ותוכניות יזמות צריכות ללמד את הכלים האלה. אקסלרטורים נותנים הזדמנות להתנסות בהייטק בלי באמת להיות בעולם הזה, כדי להבין אם זה מתאים לך".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x