הון אנושי: כתומים זה לזה
פרטנר נפרדה השבוע מאורנג' הצרפתית, והמסובים בהשקת המותג החדש הסכימו שלא קל להיות ישראלי, וגם לא קל להרוויח בימים טרופים אלה
אחר כך פגשתי את יוסי לובטון, מנכ"ל באומן בר ריבנאי, שאירח את מוריס לוי, מנכ"ל חברת פובליסיס העולמית, שמחזיקה בבעלות על החברה שהוא מנהל. "לוי הוא האיש שאחראי על כל המשא ומתן עם חברת אורנג' הצרפתית, ויותר נכון להגיד שהוא אחראי לכך שהגירושים יהיו ברוח טובה ועל מי מנוחות", הסביר לי לובטון. בהתייחסו לטענות שאורנג' ביקשה להתנתק מפרטנר במסגרת החרם על ישראל אמר לובטון: "לאחרונה גם מפעיל סלולר שוויצרי התנתק מהמותג אורנג', ואתה לא יכול לומר ששוויץ היא מדינה שנויה במחלוקת". לפרסומאים יש דרך משלהם לצבוע את העולם בוורוד. ולוי הוסיף: "חרם על ישראל אסור מבחינה חוקית באירופה, וכל חברה שתעשה זאת תיקנס. מה שכן, יש חרם על מוצרים מההתנחלויות, וצריך להבין את ההבדל המהותי בין מדינת ישראל להתנחלויות. אלה שני דברים שונים".
אחר כך התפנה לוי לשוחח עם לקוחה מרוצה נוספת שלו, עופרה שטראוס, והשניים קבעו להיפגש אצלו לדרינק. לי אמרה שטראוס: "אני קודם כל ישראלית, ואני לא מתביישת בזה. אנחנו עובדים בארצות הברית ולא באירופה, ובארצות הברית החרם פחות מורגש, אבל זה לא פשוט להיות היום ישראלית, אני מרגישה את המתיחות". אחר כך התפנתה להביע צער על רשת מגה: "זה אחד מהדברים היותר עצובים שקרו. עבדנו איתם שנים, ואני לא יודעת אם מי שמחליף אותם יהיה לקוח ברמה שלהם".
מאיר שמיר, בעלי מבטח שמיר שמכירת תנובה הכניסה לה יותר ממיליארד שקל, התייחס גם הוא לקריסת מגה. "שרגא בירן הציע לי לקנות את מגה לפני שהחברה נכנסה לכינוס נכסים, וכידוע לך אני נזיל מאוד. אבל בניגוד לזהבית כהן, איני מחויב להשקיע את הכסף שלי מיד כי יש לי משקיעים שרוצים תשואה, ואף שמדובר בהשקעה טובה, סירבתי. לא רציתי שהעובדים יעמדו עם שלטים מול הבית שלי ויפגינו כי לא קיבלו משכורות. אני רוצה לישון במצפון נקי. וחוץ מזה, המדיניות שלי היא להמתין. בעוד שנה נעמוד לפני הידרדרות וקריסה כלכלית, ואז אוכל לקנות פה חברות במחיר מציאה".
שאלתי אותו למה הוא חושב שאנחנו הולכים לקראת הידרדרות כלכלית, והבאתי לדוגמה את אורנג'. "אתה יודע מה, לא חשבתי על זה, אבל אפשר לקשר גם את מה שקרה עם אורנג' להידרדרות הכללית שאליה אנחנו הולכים".
ואז הגיע תורו של חיים סבן, בעלי פרטנר, לנסות לשדר אופטימיות. "תראה, אני מאמין שאנחנו הולכים להרוויח פה, לא כמו שהרווחנו בבזק, אבל די הרבה", אמר. אמונה היא ענין חשוב, כי בינתיים, לפי חישוב שעשה "כלכליסט", סבן הפסיד על הנייר למעלה מ־600 מיליון שקל בהרפתקת פרטנר. אחיו אריה סבן, לא היסס להפנות אצבע מאשימה: "אני לא יודע מה הולך להיות אחרי המיתוג. אנחנו מקווים שזה יזניק את החברה. מה שאני יכול לומר לך שמי שתקע את הכניסה שלנו לשוק הטלוויזיה היא הרפורמה של כחלון".
ההשקה עצמה היתה ספקטקל של פירוטכניקה ומולטימדיה, והמוזיקה שנוגנה שידרה אופטימיות ושמחת חיים. מנכ"ל פרטנר ומנהלת השיווק סיפרו כי החברה עוברת מלהיות חברת סלולר לחברת תקשורת, שזה בינתיים בערך אותו דבר כי כאמור עוד אין לחברה טלוויזיה. מומחה למיתוג משוויץ טען שלמד את הישראלים והבין שהם רוצים שינוי וחדשנות, דבר שנשמע די מופרך לאור התוצאות בבחירות והחיים עצמם.