כחלון: אנסה להתחמק מתקציב דו־שנתי ואקל על חברות הייטק
שר האוצר הודה היום שתקציב דו־שנתי הוא רעיון רע שתכליתו היא פוליטית בלבד. בגזרת ההבטחות הוא רוצה לחלק סוכריות לחברות הטכנולוגיה, אבל לא ממהר לתת אור ירוק לשירותי אובר X
רשות המסים תבחן הקלות מס לחברות הייטק, כך אמר אתמול שר האוצר משה כחלון. זאת לאור נתונים מדאיגים שפרסם בתחילת השבוע הכלכלן הראשי, יואל נווה, שלפיהם מעמדה של ישראל כמובילת חדשנות גלובאלית נפגע, וכי ההייטק כבר לא משמש כמנוע הצמיחה של המשק כפי שהיה בשנים האחרונות.
ההקלות שנבחנות כעת מתייחסות בעיקר לחברות ההייטק הקטנות, והן בשני מישורים. הראשון הוא בתחום המיזוגים והרכישות. כחלון אמר בתדרוך לעיתונאים כי בפגישה שערך עם 30 ראשי חברות הייטק, "הם דיברו על רגולציה בתחום רשם החברות, משרד המשפטים, בהיבט המיסוי הם דיברו על מיזוגים ורכישות. הקושי שעלה מהפגישה הוא כי מכיוון שקשה לגייס עובדים, הדרך המהירה ביותר לגייס עובדים היא לרכוש חברה קטנה וכאן מתעוררים קשיי רגולציה המכבידה בעת מיזוג ומיסוי שחל על שתי החברות המתמזגות".
למעשה למרות שבעת מיזוג אף צד אינו "לוקח כסף הביתה" שני הצדדים ממוסים. בפגישה עם מנהלי החברות נכח גם מנהל רשות המסים, משה אשר, שנדרש על ידי כחלון לבחון כיצד ניתן להקל על חברות ההייטק בתהליכים אלו.
המישור השני שבו נבחנות כעת הקלות המס הוא דרך החוק לעידוד השקעות הון. כיום החוק קובע שרק חברות המייצרות מעל 90% בארץ זכאיות לשיעורי המס של 9% או 16%, במרכז או בפריפריה בהתאמה (בהינתן כי הן המייצאות מעל 25% מהשירותים או המוצרים שלהן). כחלון הודיע אתמול כי הנחה את משרדו להקל בתנאי הסף לקבלת הטבות המס.
בתדרוך התייחס כחלון לשורת נושאים נוספים. בנוגע לעודפי הגבייה שפורסמו בשבוע שעבר הוא אמר כי "1.2 מיליארד שקל מעודף הגבייה מקורם בהגדלת מס הרכישה על
דירות להשקעה בקיץ האחרון". בהתייחסו להמלצות הוועדה להגברת התחרות בבנקים, שנמצאות כרגע במחלוקת בין משרד האוצר לבנק ישראל, הביע כחלון אופטימיות וציין כי "ההערכה שלי היא שבתחילת מרץ זה יגיע להליך חקיקה בממשלה". כאשר נשאל על התקציב הדו שנתי עבור 2017–2018, שאליו דוחף ראש הממשלה בנימין נתניהו, הוא השיב: "זה לא סוד, אני מחויב לתקציב דו־שנתי בהסכמים הקואליציוניים, יש לנו עניינים ללבן עם ראש הממשלה, נעדכן בהמשך".
הוא התייחס גם למחסור בעובדים הזרים לנוכח כשלונה של הממשלה להביא עובדים ממדינות שונות. כחלון אמר כי "השבוע יציגו לי את נושא החברות מחו"ל, ביום ראשון הקרוב או אחריו נביא עוד 33 אלף פלסטינים, מקצועיים ולא מקצועיים מיו"ש, בנוסף ל־43 אלף שיש פה. נגיע למעל 70 אלף עובדים פלסטינים לבנייה".
גם נושא כניסת אובר לשוק המוניות זכה להתייחסותו. הנושא עורר מתיחות והחלפת עקיצות בין שר התחבורה ישראל כץ שמגן על נהגי המוניות, ובעלי המספרים ששווי הנכס שבידיהם עלול להפגע, לבין רה"מ. כחלון נמנע מלקחת צד מובהק בעימות ואמר: "אני תומך גדול של תחרות. עבור רפורמות כאלה צריך להקים ועדה ציבורית עם שימועים".