מדד ינואר ירד ב-0.5%; מחירי הדירות צפויים לרשום עלייה של 8% ב-2015
הירידות העיקריות היו בסעיפי ההלבשה וההנעלה - 5.7%, והתחבורה והתקשורת - 0.7%; ירידות אלה קוזזו ע"י עליות במחירי פירות טריים שעלו ב-1% ובארנונה למגורים שעלתה ב-1.2%
מדד ינואר ירד ב-0.5%, בדומה לציפיות בשוק ההון שעמדו על ירידה של 0.6% - כך על פי בסך הכל ב-12 חודשים המדד ירד ב-0.6%. עוד עולה כי מחירי הדירות צפויים לרשום עלייה של 8% ב-2015.
ירידות עיקריות היו בסעיפי הלבשה והנעלה, שם המדד ירד ב-5.7%, תחבורה ותקשורת ב-0.7% ודיור ב-0.5%. עליות עיקריות היו במחירי פירות טריים - ב-1%, ובארנונה למגורים, ב-1.2%.
הלמ"ס פרסמה גם נתונים על מחירי הדירות, שכשלעצמם לא נכללים במדד, ולפיהן ממוצע שווי דירה שנמכרה בחודש דצמבר לעומת נובמבר עלה ב-0.7%, אך בלמ"ס מדגישים שהנתון עוד לא סופי כי יש עסקאות שבוצעו בדצמבר ועוד לא דווחו. בהסתכלות שנתית על 2015 כולה אפשר לראות שמחירי הדירות עלו בלא פחות מ-8%. כמו כן, נתוני הלמ"ס מראים כי המחיר הממוצע של דירה שנמכרה ברבעון הרביעי של השנה האחרונה עמד על 1.39 מיליון שקל.
ב-12 החודשים האחרונים (ינואר 2015-ינואר 2016), ירד כאמור המדד ב-0.6%, המדד ללא דיור ירד ב-1.6% והמדד ללא ירקות ופירות ירד ב-0.9%. לעומתם, המדד ללא אנרגיה עלה ב-0.1%.
על פי נתוני המגמה לתקופה של אוקטובר 2015-ינואר 2016, קצב הירידה השנתי של מדד המחירים לצרכן הגיע ל-0.6%, של המדד ללא דיור ל-1.8% ושל המדד ללא ירקות ופירות וללא דיור ל-2.1%.
תגובות
יניב פגוט, קבוצת איילון: "עוד מדד שלילי במיוחד המבטא את תמונת המחירים במשק. לאחר שנתיים של אינפלציה שלילית, אנו בדרך הבטוחה לעוד שנה של החמצת יעד האינפלציה זאת כאשר מדד המחירים לחודש פברואר צפוי לרדת אף הוא ב-0.5%. בהינתן הצמיחה המקומית האפסית בתוצר לנפש, עוצמת השקל, סביבת האינפלציה וציפיות האינפלציה לא מפתיע שהערכות כי בנק ישראל בדרך להרחבה כמותית או ריבית שלילית צוברות תאוצה".
אילן ארצי, מנהל ההשקעות הראשי של הלמן-אלדובי: "מדד ינואר תואם לתחזיות המוקדמות והוא הושפע כלפי מטה בעיקר מהמשך ירידת מחיר הנפט, ירידה עונתית במחירי ההלבשה והנעלה וירידות מחירים נוספות בשל צעדי הממשלה להפחתת יוקר המחיה. אנו ממשיכים להאמין כי בנק ישראל לא צפוי להוריד את הריבית בתקופה הקרובה זאת לאור מחירי הנדל"ן הגבוהים, שוק עבודה טוב והחשש ליציבות הבנקים".