תחנת הכוח של משה טרי ומוטי פרידמן תרכוש גז מתמר ולווייתן
התחנה בבאר טוביה צפויה לחתום על הסכם עם חברות הגז בימים הקרובים ותתחיל לפעול ב־2018. פיצול הרכישה לשני מאגרים נובע מפער בין מועד הפעלת התחנה לבין תחילת הפקת הגז מלווייתן הצפויה ל־2020
תחנת הכוח של חברת IPM, שמוקמת בימים אלו באזור באר טוביה, צפויה להגיע בשבועות הקרובים להסכם מסחרי לרכישת גז טבעי. ל"כלכליסט" נודע שבעלי תחנת הכוח – מוטי פרידמן, משה טרי וטימור בן יהודה – נוטים לפצל את רכישת הגז שהם צריכים עבור הפעלת התחנה כך שהחוזה הראשי יהיה מול מאגר לוויתן ואילו החוזה המשני מול מאגר תמר.
הסיבה לפיצול נובעת מחוסר סנכרון בין לוח הזמנים להפעלת התחנה לבין תחילת הפקת הגז ממאגר לוויתן: בעוד תחנת הכוח אמורה לפעול כבר בקיץ 2018, מאגר לווייתן לא צפוי להיות מסחרי לפני 2020, מה שלא משאיר ברירה אלא לרכוש גז לכמה שנים עד שלווייתן יהפוך למסחרי.
לפיכך, הסכם הגז המסתמן הוא רכישה מלאה לאורך 15 עד 17 שנה ממאגר לוויתן ובהיקף של 0.7–1 BCM לכל שנה ובהיקף שעשוי לנוע בין 2–2.5 מיליארד דולר (לכל תקופת האספקה). במידה וההסכם ייחתם בתחילת מרץ, מחיר הבסיס שלו צפוי להיות זה שהוסכם עליו במסגרת מתווה הגז הממשלתי והוא כ־4.7 דולר ליחידת אנרגיה, מחיר שזול בקרוב ל־20% מהמחיר אותה משלמת חברת החשמל לשותפות תמר.
עד תחילת האספקה ממאגר לוויתן תחנת הכוח של IPM תקבל גז בשנתיים־שלוש שנות ההפעלה הראשונות ממאגר תמר וזאת על בסיס משתנה (INTERUPTABLEׂ) כלומר רק במקרה בה ישנה יכולת העברת גז בפועל ולקוחות אחרים לא צורכים את כל הגז שביקשו. לאחר שלווייתן יחובר לחוף החוזה יעבור אליו ותנאי התשלום צפוים להיות דומים בשני החוזים.
מ־IPM לא נמסרה תגובה לידיעה.
פרשת פואד עכבה את הפעלת התחנה: נניקשווילי ויתר, משרד האנרגיה צפוי לתת היתר
תחנת הכוח שמקימה IPM באזור באר טוביה תייצר על פי התכנון כ־430 מגה וואט, שהם כ־3% מכושר הייצור במשק. עלות ההקמה הכוללת של התחנה מגיעה לכשני מיליארד שקל.
התחנה הייתה אמורה לקום לפני כמה שנים אולם בעליה המקוריים, קבוצת שיכון ובינוי, מכרה את הזכויות לקבוצת טריפל אמ, בבעלות מקורית של מוטי פרידמן, משה טרי ואברהם נניקשווילי. במהלך השנתיים האחרונות נניקשווילי היה מעורב בחקירות שונות על מעורבותו לכאורה בפרשות מנופים פיננסים ובמתן שוחד לכאורה לשר לשעבר פואד בן אליעזר. בספטמבר האחרון דווח בכלכליסט שמשק האנרגיה קיבל ובוחן בקשה להעביר את הבעלות מננקשווילי לטימור בן יהודה ולו בשל העובדה שעבירה שיש עמה קלון פוסלת מאדם להחזיק בתשתית לאומית. בשל החשש מעיכוב בבניית התחנה, עברו הזכויות כאמור מננקשווילי לבן יהודה וכעת ממתינות לחתימה סופית של משרד האנרגיה.
ביולי 2013 דווח שחברת סימנס תספק את טורבינת הגז לתחנת הכוח, ואף תבנה את התחנה בעלות של כ־400 מיליון דולר לאורך תקופה של כ־28 חודשים. 80% מעלות הקמת התחנה תמומן על ידי דויטשה בנק.
85% מכושר הייצור של התחנה יימכרו לרשת החשמל הארצית, ובכך תתפקד למעשה כתחנת משנה כמעט מלאה של חברת החשמל.