הייצוגית של רו"ח עופר מנירב התקבלה, יקבל 2 מיליון שקל מרשות המסים
ביהמ"ש קבע שהמדינה תשיב את כל הכספים שגבתה שלא כדין במשך 7 שנים בשל השימוש במערכת שירות עיבודים ממוכנים הכפופה לרשות המסים
רו"ח עופר מנירב יקבל מרשות המסים גמול של 2 מיליון שקל לאחר שהתביעה הייצוגית שהגיש התקבלה. בא כוחו יהנה משכר טרחה של לא פחות מ-6.7 מיליון שקל, כך קבע השבוע בית המשפט המחוזי בתל אביב.
החלטת השופטת יהודית שיצר ניתנה כפסק דין משלים לאחר שבאוגוסט האחרון היא קבעה כי על המדינה להשיב את כל הכספים שגבתה שלא כדין ממייצגים בשנים 2012-2005 בשל השימוש במערכת שע"מ (מערכת שירות עיבודים ממוכנים הכפופה לרשות המסים). במסגרת הפסיקה באותה תביעה ייצוגית נקבע כי שווי ההחזר מרשות המסים יעמוד על כ-53 מיליון שקל.
לאחר שניתן פסק הדין, טען מנירב כי על סכום הגמול שיקבל להיות גבוה ומשמעותי זאת מאחר והתביעה מתנהלת עוד משנת 2007 ובסופו של דבר הייתה הגורם לכך שהמדינה חדלה מהגבייה שלא כדין. עוד לשיטתו, יש לשקלל לצורך קביעת הגמול ושכר הטרחה לבא כוחו את העובדה שהתועלת לקבוצה גבוהה ומתבטאת גם בסכום ההשבה הגבוה וגם בתולת העתידית הרבה שצמחה למייצגים.
השופטת יהודית שיצר צילום: אתר בתי המשפט
מנגד, טענה המדינה כי יש לקחת בחשבון שהיא, משיקוליה, החליטה לחדול מהגבייה והייתה כבר במגמה של הפחתת התשלומים שגבתה בגין מערכת שע"מ. לשיטתה, מידת החשיבות הציבורית של התובענה נמוכה, מאחר שהיא מתייחסת לציבור מצומצם וחזק של המייצגים אשר מודעים לזכויותיהם.
לפי פסק הדין, חיזוק מוסד התובענה הייצוגית חשוב על מנת לעודד תובעים פוטנציאליים נוספים להגיש בעתיד תובענות ייצוגיות ולסייע בכך בחשיפת ותיקון כשלום בהתנהלות של רשויות השלטון. פן נוסף הוא בתרומה להגברת הבדיקה המוקדמת של הרשויות בטרם הטלת חיובים על הציבור. רשויות מנהליות, כך צוין, אמורות להוות מודל לחיקוי למגזר הפרטי ולציבור בכללו ובכך יש גם כדי לחזק נורמות התנהגות בכלל ואת מעמדו של עקרון שלטון החוק.
לדברי השופטת שיצר, שכר הטרחה שנפסק בתובענות ייצוגיות אינו מהווה רק שכר עבור הטרחה אלא נועד להוות גם תמריץ לעורך הדין לפעול להשאת טובת הקבוצה תוך שהוא פועל אף להשאת שכרו שלו.