הממשלה דחתה ליום רביעי את ההצבעה על תוכנית החומש למגזר הערבי
שרים דרשו לדעת מדוע לא נכללו בתוכנית שהיקפה 15 מיליארד שקל גם ערים מעורבות; התוכנית כוללת סיוע ממשלתי בתחומי חינוך, תעסוקה, דיור, תחבורה ציבורית, תשתיות ועוד
בניגוד לצפוי הממשלה לא הצביעה הבוקר על אישור תוכנית החומש למגזר הערבי וסוכם כי ההצבעה בנושא תתקיים בישיבת ממשלה מיוחדת שתתכנס ביום רביעי הקרוב.
- למה הערבים לא רלוונטים לתמ"א 38?
- רשות המסים תקל על בעלי קרקעות ביישובים הערביים
- הנציבות חזרה לפרסם דו"חות: המדינה כשלה בשילוב ערבים במגזר הציבורי
במהלך הישיבה הציגו ראש הממשלה בנימין נתניהו והשרה גילה גמליאל את התוכנית שמשקיעה 15 מיליארד שקלים בחמש שנים במגזר הערבי. ואולם מספר שריםף בהם שר הקליטה זאב אלקין, שרת התרבות מירי רגב ושר המדע אופיר אקוניס, החלו לשאול שאלות בנוגע לתוכנית ודרשו לדעת מדוע לא נכללו בה גם ערים מעורבות, בהן מתגוררים ערבים לצד יהודים, רשויות מקומיות שגם בהן ראשי הרשויות היו מעוניינים בזריקות עידוד תקציביות.
לאור התמשכות הישיבה ואי ההסכמות אמר נתניהו: "חיכינו מ-48׳ נחכה עוד כמה ימים" וההחלטה בעניין כאמור עברה לישיבה מיוחדת שתתכנס השבוע.
סיוע של 15 מיליארד שקל בחמש שנים
התוכנית שהוצגה לממשה כוללת מתן סיוע ממשלתי בשורה של נושאים ובהם חינוך, תעסוקה, דיור, רשויות מקומיות, תחבורה ציבורית, תשתיות ועוד. את התוכנית מגישים ראש הממשלה יחד עם השרה לשיוויון חברתי גילה גמליאל ושר האוצר משה כחלון.
התוכנית היא המשכה של עבודה ארוכה שנעשתה במשרד האוצר לבחינת חלוקת התקציבים במגזר הערבי שהעלתה באופן ברור כי חלוקת המשאבים למגזר הערבי אינה שוויונית. התוכנית כוללת את כל יישובים הערביים בישראל.
תחום החינוך: שבו נמצא כי במגזר הערבי שיעור הזכאים לבגרות עומד על 23% בלבד, תקודם תוכנית לשיפור ההוראה במגזר, תוכנית מיוחד לטיפוח זהות, שפה ומנהיגות תקודם באמצעות צוות מיוחד שיוקם לעניין, צוות חינוכי מיוחד יוקם לצורך קידום יעדים להעלאת אחוז הניגשם לבחינות במתמטיקה 5-4 יחידות. תקודם תוכנית מערכתית לחינוך הבלתי פורמלי ביישובי המגזר ובהם תורחב פעילות מתנ״סים, תנועות נוער ופעילות מנהיגות. יקודמו הרשאות לבניית כיתות לימוד נוספות ועוד.
תחום התשתיות: יוספו עשרות קווי תחבורה ציבורית ליישובים במגזר, זאת בשל תוספת תקציבית שייתן לעניין משרד התחבורה, צוות מיוחד יפעל ל״השוואה מלאה״ כפי שנכתב ברמת שירותי התחבורה שניתנים במגזר הערבי לאלו הניתנים בכלל הארץ, תוספת תקציבית לפיתוח כבישים עירוניים מרכזיים ביישובים הערביים, הנגשת מידע בשפה הערבית בתחום התחבורה ועוד.
תעשייה ומסחר: 42.5% מכלל התקציב של משרד הכלכלה המפונה לפיתוח ושיווק אזורי תעשיה יוסטו לאזורי תעשייה באזורי מיעוטים שיעניקו הכנסות לרשויות מקומיות ערביות. 50% מתקציבי מסלול תעסוקה לאוכלוסיות ששיעור השתתפותן נמוך הניתנות על ידי מרכז ההשקעות במשרד, יוסטו לטובת המגזר הערבי ובעדיפות לנשים ובדואים. 20% מתקציב מעו״ף המסייע לעסקים קטנים יופנה לסיוע לעסקים מהמגזר הערבי. 10% מתקציב מנהל סחר חוץ יופנה לסיוע לעסקים ערביים.
תעסוקה: תוגדל ההקצאה השנתית לתקצוב בינוי מעונות יום ביישובים הערביים, וכן לתקצוב הרחבת היצע המשפחתונים במגזר. הגדלת תקצוב פעילויות מרכזי ההכוון התעסוקתי ביישובי המגזר. קמפיין לשיווק תוכנית מענק הכנסה (מס הכנסה שלילי) תושק בקרוב במגזר הערבי בכדי להגדיל את המודעות לו.
ביטחון פנים: תורחב פעילות המשטרה ביישובים הערביים וסוכם על הגדלת מספר השוטרים ביישובים וכן הרחבת התוכנית למניעת אלימות ופשיעה של המשרד לביטחון פנים במגזר הערבי.
תרבות: משרד התחברות והספורט הודיע כי יבצע בחינת מערכתית מחודשת של חלוקת התקציבים למוסדות תרבות ערבית.
דיור: הקמה נוספת של מבני ציבור ביישובים, 30% מכספי הקרן לשמירה על שטחים פתוחים יוקצו לרשויות המקומיות הערביות, המשך סבסוד פיתוח תשתיות בבנייה רוויה בקרקעות מדינה במגזר הערבי, משרד הבינוי והשיכון יסבסד עלויות פיתוח ביישובים שיכרתו הסכמים אסטרטגיים עם רשות מקרקעי ישראל לבנייה רוויה צפופה. ייעשו תכנונים מתאריים בכל ישובי התוכנית שבהם יותר מ-5,000 תושבים.
התוכנית הרבה מציעה שינויים גם בתחום ההשכלה הגבוהה שם היא מבקשת להנגיש את ההשכלה הגבוהה ליותר אזרחים ערביים ולהגדיל את מספרם בקרב תלמידי תואר ראשון, וכן מוצעים שינויים ופתרונות גם בתחומי הספורט, התיירות - נצרת תפותח כיעד תיירות מרכזי, מים וביוב, שירותים קהילתיים, בריאות - איחדו בתי חולים בנצרת, והתנהלות מול הרשויות המקומיות.
לצד כל זאת, יש לציין גם את תוכנית הדיור שכבר אושרה בקבינט הדיור ובכנסת בעניין הכשרה בדיעבד של בנייה בלתי חוקית ביישובי המגזר, הסדרה של רישום בעלויות על הקרקע והענקת סמכויות לוועדת התכנון המקומיות ברשויות.
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל אמר היום: "זהו צעד חשוב והיסטורי בדרך לצמצום פערים ולקידום השוויון החברתי בישראל. יש כאן בשורה דרמטית, לראשונה ממשלת ישראל משנה את מנגנוני ההקצאה במשרדי הממשלה באופן כזה שאזרחי ישראל הערבים יקבלו את חלקם היחסי בתקציב המדינה. זו תכנית רחבה ומאוזנת המספקת מענה מיידי לרשויות המקומיות לשיפור חיי התושבים ובמקביל תורמת משמעותית לתשתיות חינוך, תחבורה, תעסוקה ודיור אשר יהוו כר נרחב לצמיחה כלכלית ולצמצום פערים אמיתי".