חקר ביצועים: השבוע של מנדלבליט, אובר ויוטרייד
המירוץ לבחירת יועמ"ש שוב מתברר כמשחק מכור, פרשת יוטרייד מזכירה למשקיעים שכדאי להיזהר מפיתויים ובקליפורניה כבר מבינים שעמק הסיליקון נמצא בתוך בועה
מתיחות בין שר האוצר לנגידה
לראש הממשלה נתניהו יש יכולת מרשימה לנטרל מתחרים פוליטיים. נגיד, שרי אוצר פעלתנים. יש לו גם פתיחות, עקרונית לפחות, לשמיעת טיעונים כלכליים מצד גופי מקצוע. נניח, בנק ישראל. והוא אדם שמרן מטבעו. קחו את שלושת אלה ותקבלו את פיאסקו מע"מ אפס של יאיר לפיד, שהתנפץ אל מול התנגדות הנגידה פלוג. וכעת קבלו את העימות החדש שהולך ומתבשל בין שר האוצר משה כחלון לפלוג סביב הרפורמה בשוק האשראי. פלוג הכניסה השבוע למצגת רשמית של בנק ישראל אקדח טעון בדמות המילים: "בנק ישראל יתנגד בתוקף לצעדים שעלולים לזרוע את זרעי המשבר הבא". כחלון, שועל פוליטי ותיק, כבר אמור להבין איך תיגמר המערכה השלישית.
אורי פסובסקי
מועמד יחיד ליועמ"ש
אם בג"ץ לא יטרפד, מזכיר הממשלה אביחי מנדלבליט יהיה היועץ המשפטי לממשלה. זאת לאחר שוועדת האיתור בחרה בו כמועמד הראוי היחיד. מקרב משפטנים ערכיים וראויים כהילה גרסטל, ישי בר, אבי ליכט איל ינון ואחרים, לא הצליחה ועדת האיתור להציע לממשלה מועמד או שניים נוסף על מנדלבליט. למה? כי המשחק מכור. כי אין פה יותר מפארסה מגוחכת, ועדה שתפקידה היחיד הוא לטהר את בחירת היועץ מתככי הפוליטיקאים, אבל הצליחה לזהם את ההליך עד שהחזרת הסמכות לידי הממשלה מתחילה להישמע מפתה. ממילא כל ועדות האיתור בחרו תמיד את מועמדיו של ראש הממשלה. אז אם אפילו מצג של בחירה נקייה אי אפשר לקבל, למה להעמיד פנים?
משה גורלי
רקטת חלל רב־פעמית
כולם מדברים על "מלחמת הכוכבים" החדש. אבל שלא כמו בסרטים הקודמים, הפעם החלל האמיתי חם לא פחות מהקולנועי. השבוע חברת SpaceX של אלון מאסק שיגרה טיל לחלל, לגובה 200 ק"מ, והנחיתה אותו בחזרה. פריצת הדרך הזאת עתידה להוזיל פלאים שיגור של אסטרונאוטים ומטענים לחלל. בנובמבר רשמה חברת Blue Origin של מייסד אמזון ג'ף בזוס הישג דומה, גם אם מעט פחות מרשים טכנית. ואפילו נאס"א החבוטה והמקוצצת קיבלה השבוע תוספת תקציב אסטרונומית, תרתי משמע, של 1.3 מיליארד דולר. בסרט הזה יש הכל: חלליות, אקשן, אגו, המון כסף וחלומות על כיבושים עתידיים. אז מי צריך את דארת' ויידר?
דור צח
חשד להונאת לקוחות ביוטרייד
לפני שבוע קיבלתי טלפון ממספר לא מזוהה. עניתי. על הקו היה נציג נלהב של חברת מסחר בשוק ההון. "תשמע", אמר בהתלהבות, "אצלנו אפשר להרוויח הרבה ולא צריך ידע מושלם בבורסה. בוא נתאם לך נציג שירות". הסתקרנתי. מה זה 'להרוויח הרבה', שאלתי. "פי שלושה!" הבטיח הנלהב, והסביר ש"מניות ומט"ח זה לא רק למבינים". תודה, אולי בפעם אחרת, אמרתי. חברות המסחר משווקות עצמן במרץ, ובהצלחה רבה אם להתרשם מהקמפיינים שצצים בכל חודש. המקרה של חברת יוטרייד, חברת מסחר בניהולו של אביב טלמור שלקוחותיה יצטרכו לעבוד קשה כדי לראות שוב את כספם, וגם המקרה של קרן קלע של אמיר ברמלי, מזכירים למה צריך להיזהר מפיתויים כגון הבטחות לתשואה חלומית ולאלגוריתם שיעשיר אתכם – ובכלל, להישמר מזרים נלהבים שמתקשרים ממספר לא מוכר.
גולן פרידנפלד
שיא בהשקעות ההייטק ב־2015
בקליפורניה מתחילים להביט ימינה, שמאלה ולמעלה, ולהבין שעמק הסיליקון נמצא בתוך בועה. בועה שעומדת להתפוצץ. השקעות ההון סיכון התקרבו ב־2014 ל־50 מיליארד דולר ולפי הערכות יגרדו השנה את ה־70 מיליארד. השפע הזה הביא כמה סטארטאפים, ובהם Uber, להערכות שווי מופרכות של 50 מיליארד דולר ויותר. כעת החברות האלה, שנהפכו בן לילה לאימפריות גאוותניות, מתחילות להגיר אגלי זיעה ראשונים ולחוות ירידת שווי. לפי הרוח שנושבת מחדרי הישיבות של קרנות ההון סיכון הגדולות בעולם, רבים שגייסו ב־2015 השקעות לפי שווי של מיליארדי דולרים, יקבלו ב־2016 הרבה פחות, ויצטרכו לתת הרבה יותר.
מאיר אורבך
שיימינג בחסות המשטר
בתחילת השנה השיקה ממשלת סין קמפיין לחינוך אזרחי המדינה להתנהגות נאותה בחו"ל. קדמו לכך פרסומים על תייר סיני שהשחית מקדש במצרים, נוסעת סינית ששפכה מים על דיילת תאילנדית, וסיני שניסה להתגנב למחלקה הראשונה ביונייטד איירליינס. במסגרת הקמפיין מתפרסמים באתר משרד התיירות שמותיהם של סינים שתועדו כשהם מביישים את מדינתם בחו"ל. השבוע רשימת הקלון גדלה ל־16 שמות - מתוך כ־98 מיליון סינים שמטיילים בעולם מדי שנה בשנה. האם הכלכלה השנייה בגודלה בעולם בוחנת את השיימינג כאמצעי משטור? ואם הניסוי יצליח, איזו מדינה, מן הסתם מאלה שסובלות מזכויות פרט מידלדלות, תהיה הבאה להצטרף?
תמר טוניק
שר פנים ישן־חדש
כנראה אפילו אריה דרעי, הרב־שועל הפוליטי, לא היה יכול לדמיין שהסיבוב, שהתחיל בהתנגדותו למתווה הגז אגב קשיי הסתגלות לכיסא שר הכלכלה, יסתיים בחזרתו למשרד הפנים. בתפקידו הישן־חדש הוא צפוי לקבל סמכויות מקוצצות, ללא מנהל התכנון ועם דרישה לקבל החלטה בוערת אחת: ההכרעה על גורל פתיחת עסקים בשבת. אלא שבניגוד לחשש שקופץ לראש כמו באינסטינקט, ההיסטוריה מלמדת שאף שדרעי הוא יהודי חרדי, הוא גם אחד הפוליטיקאים היותר פרגמטיים. המשך הסטטוס קוו, למרות הכל, אינו תסריט דמיוני.
נעמה סיקולר
יו"ר חדש לכלכלית ירושלים
יליד 63, תואר ראשון בכלכלה וניהול, תואר שני במנהל עסקים, לשעבר מנכ"ל של חברה ציבורית שהגיעה לפירוק, ייעץ בעסקת רכישה גדולה שאחריתה חדלות פירעון של מקבל העצות, והתמחה בעסקאות פיננסיות סיבוביות. נגיד שנתקלתם בקורות החיים האלה בעודכם מחפשים יו"ר לחברה שלכם. האם בעל הרזומה היה בחירתכם הראשונה? לאליעזר פישמן צריכות להיות סיבות טובות אחרות כדי למנות דווקא את יוסי ארד ליו"ר כלכלית ירושלים. הרזומה של ארד, שכולל את קריסת חברת טאו שאותה ניהל, ליווי מקצועי שנתן לאלוף התספורות אילן בן דב ועסקאות ניירות ערך סיבוביות, הוא לא ממש הרקע שאמור להרגיע את בעלי המניות של חברה ציבורית. בטח לא של חברה במצבה המאתגר של כלכלית ירושלים.
אלי שמעוני