$
בארץ

מתווה הגז אושר? בג"ץ החזיר את תכנון החיבור לחוף למוסדות התכנון

בעקבות עתירת תושבי אזורי עמק חפק ויקנעם, שתי נקודות החיבור של הצינור למערכת ההולכה הארצית, קבעו השופטים כי התוכנית אינה מושלמת, וכי היא תוחזר לאלתר למועצה הארצית לתכנון ובנייה לתקופה של לפחות 18 חודש להשלמתה. ההוראה אינה כוללת את תוכנית הפיתוח הימית של מאגר לווייתן

ליאור גוטמן 17:5222.12.15
החלטה דרמטית ניתן היום (ג') אחה"צ ע"י בג"ץ בשאלות היכן ואיך לחבר את מאגרי הגז לחופי ישראל. בהחלטה קבעו השופטים עוזי פוגלמן, דפנה ברק-ארז וענת ברון כי תוכנית החיבור של מאגרי הגז לחוף (תמ"א 37 ח') אינה מושלמת, וכי היא תוחזר לאלתר למועצה הארצית לתכנון ובנייה לתקופה של לפחות 18 חודש במהלך יושלמו התוכניות.

 

ההוראה להחזיר את תוכניות הפיתוח למועצה הארצית לתכנון ובנייה אינה כוללת את תוכנית הפיתוח הימית של מאגר לווייתן, והיא מתייחסת לפיתוחים עתידיים ומאגרים חדשים.

 

יצוין כי לפי מתווה בגז שעליו חתם ראש הממשלה בנימין נתניהו בשבוע שעבר, חברות הגז אמורות למכור את מאגרי כריש ותנין לצד ג' - בתוך 14 חודשים. ואולם עקב פסיקת בג"ץ, במועד המכירה כלל לא בטוח שהקונה יוכל לדעת היכן יחובר המאגר לחוף - דבר שעשוי לתקוע כל הליך מכירה עתידי.

 

התוכנית לחיבור מאגרי הגז לחוף יצאה לדרכה לפני 3 שנים ועד היום לא עלה בידי המדינה לסיימה. וכך נוצר מצב מגוחך שמצד אחד הממשלה מאשרת את מתווה הגז הממשלתי עם תוכניות הפיתוח העתידיות שלו, ומצד שני היא נכשלת פעם אחר פעם בניסיונות לאשר את החיבור של הגז לחוף ולמערכת ההולכה הארצית.

 

התוכנית האחרונה דיברה על שתי נקודות חיבור - עמק חפק ואזור יקנעם - אולם תושבי המקום עתרו לבג"ץ בניסיון למנוע את רוע הגזרה ותחת הטענה שהתוכניות אינן מושלמות. את העתירה הגישו המועצות האזוריות עמק חפר, חוף כרמל, מגידו, זכרון יעקב, אגודה שיתופית רמות מנשה ועמותת כרמל מנשה כמו גם עיריות חדרה ויקנעם.

 

בנימין נתניהו חותם על מתווה הגז בנימין נתניהו חותם על מתווה הגז צילום: Kobi Gideon / GPO

 

מההחלטה עולה שהשופטים אינם פוסלים את התוכנית כולה, אולם הם מוצאים בה שתי נקודות חולשה מהותיות. "מצאנו כי תמ"א 37/ח צלחה את מרבית המשוכות המשפטיות שביקשו העותרים להציב בדרכה למעט בשני עניינים: הצורך באישור המועצה הארצית לתמהיל הפיתוח ואי עיגונה של החלטת המועצה הארצית ליתן עדיפות לטיפול מרבי בים בהוראות התכנית. להשקפתנו, שני פגמים אלה אינם צולחים את הביקורת השיפוטית", קבעו שופטי בג"ץ, והעניקו כאמור 18 חודש לתיקון כלל הפגמים במוסדות התכנון.

 

השורה התחתונה - התוכנית לחיבור מאגרי הגז לחוף קיבלה הארכה בלוחות הזמנים עד אמצע 2017, זאת בהנחה שלא

יתגלו בעיות נוספות. עוד פסקו השופטים החזר הוצאות משפט של 60 אלף שקל.

 

"יש לתת עדיפות לטיפול בגז בים"

 

רני אידן, ראש מועצת עמק חפר, ברך על ההחלטה: "כבר שלוש שנים שאנחנו צועקים שהטיפול בגז צריך להיעשות בים. מוסדות התכנון ומשרד התשתיות מסיבות השמורות איתם, סירבו להקשיב לנו ואילצו אותנו לפנות לבג"ץ. אני שמח שבג"ץ קיבל היום באופן נחרץ את עמדתנו כי יש לתת עדיפות לטיפול בגז בים ולא לפגוע בבריאות התושבים ובאיכות הסביבה. אני שמח שבית המשפט פסק לטובתנו, חבל שהיינו צריכים להיאבק על המובן מאילו שלוש שנים. אם היו מקשיבים לנו ומוכנים לדבר איתנו, התכניות האלה כבר מזמן היו ברות ביצוע. כמו כן אני שמח שבג"צ הורה למדינה להחזיר למועצה חלק מהוצאותיה מה שנותן משנה תוקף להחלטתו."

 

עו"ד גליה בן שהם ממשרד ענת בירן המייצגת את המועצה האזורית עמק חפר, הוסיפה כי "בית המשפט קיבל את עמדתנו בשני העניינים העקרוניים ביותר. ניתן היה לחסוך ולמנוע הליך משפטי ארוך זה אם היו מקשיבים לטענותינו לפני כשנתיים".

 

ממשרד האנרגיה נמסר: "החלטת בג"ץ משלימה למעשה את האפשרות לחבר את תגליות הגז הטבעי ממימי ישראל בכניסה נוספת בצפון המדינה למערכת ההולכה הארצית, ובכך להגדיל את אמינות אספקת הגז הטבעי למשק ולהגדיל את מספר הנהנים מהשימוש בו. פסק הדין מאפשר את קידום פיתוח תגלית לווייתן ובכך משלים הלכה למעשה את תהליך מימוש מתווה הגז הטבעי.

 

"שני נושאים התבקשו לחזור לדיון במועצה הארצית - אישור תוכנית פיתוח של תגליות עתידיות וכן הוראה מחייבת למתן עדיפות לטיפול בגז הטבעי בים. משרד האנרגיה יפעל לקדמם ולאשרם בהקדם. יש להדגיש כי תוכנית פיתוח לוויתן, אינה מחויבת בהסדר זה וניתן להמשיך לקדמה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x