$
מוסף 17.12.15
מוסף 17.12.15

הון אנושי: האצולה הירוקה

לערב אחד, לציון 25 שנה לעמותת אדם, טבע ודין, המיר ארי ליבסקר את בכירי המשק באבירי איכות הסביבה של ישראל. טור מפרגן

ארי ליבסקר 07:4217.12.15
בראשון בערב ציינו במוזיאון ארץ ישראל ברמת אביב 25 שנה לעמותת אדם טבע ודין, שהיא לדעתי העמותה החשובה ביותר הפועלת כיום בישראל. בזכותה הקימו את המשרד לאיכות הסביבה, שהיה קודם לא יותר מיחידה קטנה במשרד הפנים, ואפשר לזקוף לזכותה גם את חוק החופים, חוק אוויר נקי, שיקום נחל הקישון, מהפכת המיחזור, והבג"ץ שהגישה העמותה בנוגע ליצוא הגז מישראל. לכן כשהוזמנתי לאירוע ואמרו לי שיהיו נוכחים בו גם כמה אנשי עסקים בכירים שתורמים לעמותה, הרמתי גבה. קשה למצוא בכירים במשק שבאמת אכפת להם מאיכות הסביבה ומארגונים ירוקים, שבדרך כלל מוצאים עצמם במאבק עם בעלי מפעלים מזהמים. מנכ"ל העמותה עמית ברכה מיהר להרגיע ולהסביר לי: "רוב התרומות שלנו הן מעמותות בחו"ל ולא מבעלי הון ישראלים, שאותם אנחנו בודקים בשבע עיניים כדי לוודא שלא מדובר בתרומות של אינטרסנטים".

 

אז הפעם, במקום האצולה הפיננסית התמנגלתי עם אצולת הירוקים. מי לא היה שם? מייסד אדם טבע ודין פרופ' אלון טל המיתולוגי, מנכ"ל ארגון חיים וסביבה נאור ירושלמי, חבר הכנסת דב חנין ומרטין וייל, אחד התורמים הגדולים לאדם טבע ודין. "אני מנסה ללמד את הירוקים להיות רווחיים ולנסות לגייס יותר כסף, אבל לאנשים בתחום הזה אין את הדנ"א שיאפשר להם להיות כלכליים יותר", אמר לי ברכה. "הם קודם כל חושבים סביבה".

 

יוסי גרוס. מי ירצה עכשיו להיות דירקטור? יוסי גרוס. מי ירצה עכשיו להיות דירקטור?

 

עם כל האנשים הירוקים סביבי התפלאתי מאוד לראות באירוע את נחמה רונן, יו"ר תאגיד המיחזור אל"ה. התאגיד, שנשלט על ידי קוקה קולה ויצרניות משקה נוספות, זכה בעבר ב"גלובוס השחור", אות הקלון של ארגוני הסביבה. "המאבקים שניהלה נגדנו חברת קוקה קולה היו אכזריים ונבזיים", אמר לי ברכה.

 

שלא לייחוס אמרו לי כמה אנשים באירוע שהגעתה של נחמה רונן למסיבה היא בגדר "חוצפה ועזות מצח", אבל רונן, שהיתה בעבר מנכ"לית המשרד לאיכות הסביבה, אמרה: "בשנים האחרונות הצליח התאגיד לעמוד ביעדי המיחזור בזכות התיקון בחוק, שבו נקבע כי המזהם הוא המשלם. החברות החלו לפחד ולהקפיד יותר". באותו יום כיכב שמה של רונן בכותרות מכיוון שהתפטרה מדירקטוריון בנק הפועלים בשל חוק הריכוזיות. "אני הייתי נציגה ישירה בדירקטוריון של בעלי השליטה שרי אריסון, דבר לא פופולרי לומר היום. אבל העבודה שלי שם, בייחוד בשביל אריסון, היתה חשובה ובעלת משמעות בשבילי. תרמתי הרבה, ולצערי חוק הריכוזיות, המאוד בעייתי, מונע ממני להמשיך לעשות את מה שאני אוהבת".

 

אלון טל (מימין) ומרטין וייל. בסביבה טובה אלון טל (מימין) ומרטין וייל. בסביבה טובה

 

כשנפרדנו נזכרתי שהיא גם חברת דירקטוריון בתי זיקוק, אחת החברות היותר מזהמות בישראל, וזו שעמדה בראש הקמפיין המביך שביקש להציג את החברה כירוקה. לא שאלתי אותה לגבי זה כי כבר הייתי עסוק בשיחה עם עו"ד יוסי גרוס על חוק הריכוזיות. "נראה שכל מה שקשור להפרדה של דירקטורים הוא כישלון", אמר. "הוא גורם לכך שאנשים טובים לא מעוניינים להיות דירקטורים". הרגעתי אותו ואמרתי לו שאני תמיד מוכן להיות דירקטור באחד הבנקים בהתנדבות. תהיתי לאיזה אנשים טובים בדיוק הוא מתכוון, ונתתי את הדוגמה של חברי הדירקטוריון באי.די.בי, שאישרו את עסקת מכירת מעריב המפוקפקת. "על זה בדיוק אני מדבר", אמר גרוס, "בימים אלה הולך להיקבע פסק דין תקדימי שיטיל אחריות משפטית על הדירקטורים שאישרו את עסקת מעריב. אם אותם דירקטורים יואשמו, איש לא ירצה להיות דירקטור". שוב הצעתי את עצמי גם במקרה הזה, אבל הוא לא השתכנע.

 

עמיר פרץ ואופיר פינס־פז. תיזהר מליבסקר עמיר פרץ ואופיר פינס־פז. תיזהר מליבסקר

 

אחר כך פגשתי את ח"כ עמיר פרץ והח"כ לשעבר אופיר פינס־פז, ודיברתי איתם על טייקונים. פרץ אמר לפינס: "למה אתה לא הולך לעבוד אצלם? אתה הרי לא נבחן תחת זכוכית המגדלת הציבורית כמוני". פינס נפגע ואמר, אולי כי עמדתי לידו: "אתה מבין כמה אני לא פופולרי אצל בעלי ההון. איש מהם לא פנה אליי כשעזבתי את הכנסת. אבל אתה מודע לזה שכל מה שאנחנו אומרים עכשיו, ליבסקר יצטט אותנו".

ari.libsker@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x