חברת החשמל תמכור את עודפי הגז למפעלים במחיר העלות פלוס 12%
האוצר יקים צוות לבחינת החוזה מול שותפות תמר, לאור תחזית חברת החשמל כי בתוך שלוש שנים יצטברו ברשותה עודפי גז בכ־3 מיליארד שקל. משרד האנרגיה הגדיל את המכסה שיותר לחברה למכור
באוצר לא ממהרים לאמץ את הערכות החברה, בעיקר משום שרק לפני כחצי שנה היא הודיעה שתרכוש עוד גז מתמר. לדברי בכיר במשרד, "משהו לא מסתדר עם הנתונים. אם יש עודף אז הוא מינורי ממה שטוענים שם, ואם הוא קיים — למה הם קונים עוד גז? בכל מקרה נאפשר להם למכור עודפים. חברת החשמל לא תשלם על גז שהיא לא צריכה".
- הרווח הנקי של חברת החשמל ברבעון השלישי: יותר ממיליארד שקל
- מיזם הסיבים האופטיים: בחברת החשמל לא מרוצים ממינוי סמנכ"ל הכספים החדש
- דו"ח חברת החשמל על הסופה: מזג האוויר אשם, לא העובדים
החברה התחייבה לשלם ללא קשר לשימוש בפועל
הבעיה התעוררה בגלל סעיף בחוזה שבו התחייבה החברה לשלם לתמר על כמות מסוימת מהאספקה, גם אם לא צרכה אותה בפועל. בתשקיף שפרסמה היא מסבירה כי ההערכות לעודפים מתבססות, בין היתר, על "הערכות ביחס למחיר הממוצע של הפחם בתקופה הרלבנטית, מחיר הגז בהסכמי רכישת הגז של החברה ושל יצרני החשמל הפרטיים, ושינויים אשר עשויים לחול בהם, קצב צריכת הגז... וכן הרגולציה".
עד שיתבררו הנתונים, לפני כמה ימים חידש משרד האנרגיה צו מיוחד שמאפשר לחברת החשמל למכור את עודפי הגז שלה לשוק הפרטי. האישור נחתם על ידי רשות הגז, והוא יאפשר לחברה להתחרות בתמר מול לקוחות קטנים כמו מפעלי תעשיה.
הצו המקורי למכירת עודפי גז ניתן בימיו של שר האנרגיה הקודם סילבן שלום, ולפני כמה ימים נקבעה טבלת מכירות קבועה מראש: 300 מיליון מ"ק ל־2015, כ־800 מיליון מ"ק לכל שנה בשנים 2016–2019, ועוד 500 מיליון מ"ק ב־2020, השנה האחרונה של הצו. ב־2021 ייפתח החוזה לרכישה חדשה.
ברשות הגז מסבירים במסגרת הצו כי מנגנון מכירה זה יאפשר לחברת החשמל להיפטר מעודפי גז במחיר נמוך במיוחד, כאשר השינוי מהצו המקורי הוא בהכפלת התקורה של חברת החשמל: עד היום היה מותר לה למכור עודפים במחיר העלות שלה בתוספת 6%, ואילו לפי הצו החדש התוספת הוכפלה ותעמוד על 12%. המשמעות היא שהחברה תוכל למכור כבר ב־2016 גז ב־6.7–6.8 דולר ליחידת אנרגיה, עלות הנמוכה בכ־10%–15% מהמחיר הממוצע שמציעה תמר למפעלי תעשיה.
על פי ההערכות בענף, מכירה של 500 מיליון מ"ק תניב לחברה הכנסות של עד 90 מיליון דולר.
חוזה הגז הבעייתי מבטיח שמחיר החשמל יעלה
חוזה הגז בין שותפות תמר לחברת החשמל הוא הגדול מסוגו במשק — אספקה ב־20 מיליארד דולר ל־15 שנה. מחיר הבסיס של העסקה, שנחתמה ב־2012 מול מונופול קיים, היה גבוה יחסית ועמד על 5.04 דולר ליחידת אנרגיה. אם לא די בכך, לחוזה צורף מנגנון הצמדה קבועה למדד המחירים לצרכן + התייקרות אוטומטית של 1% בכל אחת משמונה השנים הראשונות של החוזה.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", טרם החתימה על החוזה הזמינו משרדי האוצר והאנרגיה ניתוח כלכלי מחברת הלוי־דוויק, שהצביע כי מחיר הגז גבוה מדי בעסקה, והמליץ על מחיר אופטימלי של 3–4 דולר ליחידת אנרגיה. למרות זאת רשות החשמל, הממונה על הגבלים והממשלה אישרו את החוזה הבעייתי, שמבטיח כי תעריף החשמל (שנשען על עלויות הגז) תמיד ישאף לעלות.