הון אנושי: החשודים הרגילים
שוב הוענקו פרסי סופרברנדס למנכ"לים מצטיינים. כמה חבל שפרצופים חדשים לא מצליחים להתברג לחבורה שמנהלת את המשק כבר שנים
ארגון "סופרברנדס" העולמי העניק בראשון בערב את אות המנהיג השיווקי לארבעה מנכ"לים מקומיים: רמי לוי, גבי ואתי רוטר מקסטרו ועזרא כהן ממחלבות גד. מקבלי האות הקדימו להגיע לאוניברסיטת תל אביב, עוד לפני שלב המינגלינג, בשביל התמונה הקבוצתית. רמי לוי, שהתרגש מאוד, עבר עם מישהי על הנאום שלו, שהודפס באותיות גדולות. הדבר הפתיע אותי מאוד, ואמרתי לו: "מפתיע לראות אותך מתכונן למשהו. חשבתי שאתה מדבר מהלב, בספונטניות". לוי, שנראה כאילו תפסתי אותו בקלקלתו, אמר: "אני תמיד מדבר מהלב, אבל חשוב לי להתכונן כי אני מתרגש מאוד כשאני עולה על במה".
אט־אט החלו להגיע בעלי החברות והמנכ"לים שאני פוגש תמיד באירועים האלה. הפרצופים הקבועים. מדי פעם מתחלף מנכ"ל זה או אחר, אבל בשש השנים האחרונות אני פוגש את אותם האנשים, ולצערי לא זכיתי לראות יזם או בעל עסק קטן שהצליח לנפץ את תקרת הזכוכית ולחבור אל החבורה הסגורה הזאת, שעומדת מאחורי המוצרים על המדפים. שלום זיידלר, הבעלים של חברת ויסוצקי, השולטת בשוק התה, אמר: "אצלנו יש תחרות חופשית, אין לנו בעיות. יש לנו מתחרים כמו ליפטון וטווינינגס, ופעם בכמה זמן נכנס יזם חדש ומביא סוג חדש של תה. זה שלא כולם שורדים זה כבר עניין אחר. אם אתה באמת מחפש את המקום שבו אין תחרותיות, תסתכל על שוק הדבש. שם יש מגבלות על יבוא. נכנסתי לענף, אבל מתברר שהמתחרים שלי מקיבוץ יד מרדכי קנו את כל המכסות. ואז אתה שואל את עצמך מדוע יש יוקר מחיה".
מנכ"ל סוגת ז'יל גמון התייחס לרפורמת הקורנפלקס. "מדברים על קניית תוצרת הארץ ועידוד התעשייה בגלל החרם הבינלאומי אבל מצרים את צעדינו. אנחנו קצת יותר יקרים מאחרים, אבל עכשיו ההסתדרות העלתה את שכר המינימום והעובדים שלנו עוד דורשים תוספת שכר. על מי אתה חושב שנגלגל את העלויות? על הצרכן, ברור".
מנכ"ל ישראכרט היוצא, דב קוטלר, אמר לי: "תכתוב שדב קוטלר הגיע לאירוע מטעם המותג דב קוטלר, שאם תשאל אותי הוא אפילו סופרברנד". עם הקולגה שלו לשעבר, מנכ"ל ויזה כאל דורון ספיר, שוחחתי על הסדרה "מגש הכסף". "הילדים שלי צפו ופתאום התחילו להתעניין בכלכלה", אמר. "וכיצד הם הגיבו להסברים של ירון זליכה על כך שאין בכלל תחרות בענף כרטיסי האשראי?", שאלתי, וספיר נזעק: "זה לא נכון! יש תחרות ערה מאוד".
ספיר הפסיק את דבריו כשהבחין בקוטלר. "רגע, הנה קוטלר. סוף סוף אני יכול לדבר איתו בלי לחשוש מהממונה על ההגבלים". שאלתי את שניהם בקריצה איך זה מרגיש להיפגש אחרי כל כך הרבה שנים, וקוטלר אמר: "נראה לך שלא נפגשנו? אני מכיר את דורון כל כך הרבה שנים. הוא אחד החברים הכי טובים שלי. נראה לך שהממונה יגיד לי, לקוטלר, עם מי להיפגש?"
לצד רפורמת הקורנפלקס, מה שבאמת העסיק את הנוכחים היה עתידה של רשת מגה. ראובן שליסל, הבעלים של חברת היבוא ליימן שליסל, הסביר לי שהם עדיין מוכרים סחורה למגה כי "יש לנו ביטוח. אם הם לא ישלמו לנו, נקבל החזר מהביטוח. אבל מה שהכי מדאיג הוא מה יקרה אחרי שמגה תיעלם והכוח יעבור לשופרסל. אז באמת תתחיל לראות עלייה במחירים". אותו דבר הסביר לי גם מנכ"ל בן אנד ג'ריס אבי זינגר, שאמר: "כיום יש איזון בין מגה לשופרסל. החטא הקדמון היה בכך שהממונה על ההגבלים אישר לשופרסל לקנות את קלאב מרקט. זה גרם לעליית המחירים, אבל אז הגיע רמי לוי ואיזן אותם. יש לי חשש שאם רמי לוי יקנה את מגה, האיזון יופר".
רגע לפני שלוי עלה לבמה לשאת את נאומו ה"ספונטני" אמרתי לו ששוחחתי עם כמה אנשים שאמרו לי לא לציטוט שהממונה עומד לאשר לו את העסקה לקניית מגה. לוי אמר: "בעיקרון אני רוצה, וגם יש לי את הכסף. וכל מי שאומר שאני אעלה מחירים טועה. אני אשאיר את המחירים נמוכים כי זה ה'אני מאמין' שלי".