כבל: "ללא קשר למתווה הגז, ברור שזה מונופול וחייבים פיקוח מחירים"
ח"כ שלי יחימוביץ' טוענת שיש לבטל את המתווה משום שהוא חוסם אספקת גז למשק, מאריך לחברות הגז את פיתוח לווייתן ומשחררן מהחובה להניח צינור שני מתמר לחוף
בכירי האופוזיציה תקפו אתמול את מתווה הגז הממשלתי ואת הדיל הפוליטי שבמסגרתו יפרוש דרעי ממשרד הכלכלה ויאפשר לנתניהו באופן הזה להעביר את מתווה הגז. בין היתר כונה דרעי "נכלולי" ושוב ושוב נאמר שמדובר ב"שוד הציבור" או ב"מעילה באמון הציבור".
בחודשים האחרונים פעלה האופוזיציה ובמיוחד ח"כ שלי יחימוביץ ואיתן כבל בלוחמנות נגד המתווה ובמידה רבה היו אחראים להתעקשות של דרעי שלא לחתום באופן תקדימי על הסעיף שמאפשר לעקוף את הממונה על ההגבלים. הלחצים שהפעילו היו אחראים במידה רבה לכישלון של נתניהו להכשיר את המתווה עד כה. יחד עם זאת, האופוזיציה לא הציגה בעצמה אלטרנטיבה ריאלית למתווה הגז. כך למשל, מלשכתו של יו"ר המחנה הציוני יצחק הרצוג נמסר שכשהוא יהיה ראש ממשלה הוא יציג מתווה גז הגון לכולם. תוכנית סדורה שמבוססת על מחקרים ומספרים עוד אין, אבל הרצוג מזכיר שיש צורך בפיקוח מחירים, בחידוד השקיפות וביצירת תוכנית לאומית רחבה יותר.
יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל מהמחנה הציוני דווקא טוען שיש לו תוכנית סדורה. כבל שוחח אתמול עם "כלכליסט" ואמר ש"ללא קשר למתווה הגז, דבר אחד ברור לכל הצדדים — אם זה מונופול, ואין ספק שזה מונופול, אז חייבים פיקוח מחירים".
עוד הוסיף כבל שמבלי להיכנס לתוכניות פיתוח עתידיות, כבר עכשיו ברור שיש צורך בצינור הולכה נוסף שיחבר את מאגר תמר אל החוף. אף שהדבר לא יגדיל את הקיבולת (לשם כך יש לקדוח עוד שלוש בארות גז חדשות — ל"ג), הוא כן יכול לפתור את בעיית היתירות, כלומר את התלות שיש כיום בצינור הבודד שנמתח לאורך 30 ק"מ, מאסדת הקידוח ועד למתקן הקליטה באשקלון.
בעניין המחיר כבל זהיר יותר ואומר שגם את הנוכחי (כ־5 דולר ליחידת אנרגיה בממוצע כיום, כ־4.7 דולר החל מחודש מרץ) אפשר היה להוריד.
התנגדויות יש בשפע, תוכניות חלופיות פחות
ח"כ שלי יחימוביץ' מהמחנה הציוני, שמלווה את הנושא כבר שנים, טוענת שיש לבטל את המתווה משום שהוא חוסם אספקת גז למשק, מאריך לחברות הגז את פיתוח מאגר לווייתן לחמש שנים, משחרר אותן מהחובה להניח צינור שני מתמר לחוף ומאפשר להן לייצא מתמר באופן מיידי ומבלי שלווייתן יפותח — מה שכעת אסור להן.
התוכנית שלה היא לתבוע מהחברות עמידה בתנאי ההסכם הקיים (כלומר פיתוח לווייתן עד מרץ 2018, משך זמן קצר יותר מזה שנדרש לפיתוח תמר, תחת ההנחה שטרם הוזמן ציוד), ולסיים את הנחת הצינור השני מתמר לחוף.
עוד מציעה יחימוביץ' שאם החברות לא יעמדו בהסכם יש לבצע את הפיתוח במימון המדינה (כ־25–30 מיליארד שקל) ולקזז מהחברות את הסכום בהמשך, או לממש את הסנקציות האפשריות כעת, עד כדי שלילת החזקה. בעתיד, היא מסכמת, יש לאכוף הפרדת בעלויות או לכפות מכר בנפרד כמו שנעשה באירלנד, ולהנהיג פיקוח מחירים עד שתיווצר תחרות מלאה.
בדיקה עם ח"כ תמר זנדברג ממרצ, מתנגדת חריפה נוספת של מתווה הגז, מעלה שכמו יחימוביץ' גם היא סבורה שיש לעצור את המתווה, והתוכנית שהיא מציעה דומה.
נציגי יוניון פנוסה הספרדית ביקרו בישראל
חברות הגז ממשיכות במקביל לקדם את חוזי היצוא שלהן למצרים. ל"כלכליסט" נודע שבכירי חברת יוניון פנוסה הספרדית, שלה מתקן הנזלה במצרים, ביקרו לאחרונה בישראל כדי לסגור את קצוות חוזה הגז ביניהן. מדובר בגיבוש סופי של מזכר ההבנות שנחתם במאי 2014, שבמסגרתו החברה הספרדית תרכוש כחמישית מנפח מאגר תמר בהיקף משוער של עד 20 מיליארד דולר למשך 15 שנה.
הצדדים ניהלו משא ומתן שהמשיך לסבב פגישות נוסף. הנושאים שעומדים על הפרק הם מחיר הגז ליצוא, מועדי היצוא והסכמת ממשלת מצרים למהלך. על פי המסתמן, מחיר הגז בחוזה עשוי להיחתך עד לרמה שתנוע סביב 5.5 דולר ליחידת אנרגיה (ללא הובלה).
כבר עכשיו ברור שהספרדים מוכנים לשאת על עצמם כמחצית מעלות הקמת צינור ההולכה ממאגר תמר למצרים, שם שוכן מתקן יצוא הגז הנוזלי המושבת שלהם.
במקביל ממשלת מצרים אמורה לתת אישור לרכש הגז (ממשלת מצרים שותפה באחזקות של מתקן יצוא הגז), אך האישור יינתן רק לאחר שהספרדים ימשכו עתירות שהוגשו נגד ממשלת מצרים בטענה שהבטיחה להם גז ואינה עומדת בהבטחתה משום שכרגע לא זורם גז מבארות מקומיות.