בלעדי לכלכליסט
האוניברסיטה העברית: "האוצר פרסם נתוני שכר שגויים שמכפישים את שמנו"
במכתב לממונה על השכר דורשים ממנו ראשי המוסד התנצלות. זאת משום שהוא פרסם בדו"ח החריגות כי ראש מחלקת פסיכולוגיה קיבל תוספת של 41%, מבלי לציין שהיא ניתנה משום שהוא מונה לרקטור
בצעד חריג שלחו ראשי האוניברסיטה העברית מכתב חריף לממונה על השכר באוצר קובי אמסלם, ובו הם דורשים ממשרד האוצר התנצלות פומבית על מה שהם מכנים כ"הכפשת שמה של האוניברסיטה ופגיעה בשמה הטוב", כך נודע ל"כלכליסט".
המכתב נשלח בעקבות דו"ח מיוחד בנוגע לחריגות שכר לכאורה בגופים הציבוריים ב־2013 שפרסם האוצר בתחילת החודש, שבו "מככב" רקטור האוניברסיטה פרופ' אשר כהן ומוזכרים בכירים אחרים במוסד.
ראשי האוניברסיטה טוענים כי במשרד אוצר התעלמו מההסברים שניתנו להם על ידי האוניברסיטה בנוגע לתוספות השכר ובחרו תחת זאת "לפרסם בעיתונות מצב מעוות של המציאות". באוצר טוענים בתגובה כי מדובר ב"האשמות שווא חסרות בסיס".
על פי הנתונים שפרסם האוצר, ב־2013 קיבל פרופ' כהן תוספת שכר של 41% כאשר כיהן כראש המחלקה לפסיכולוגיה, ושכרו הגיע לסכום של 61 אלף שקל ברוטו בחודש.
ואולם, בירור עם האוניברסיטה במועד שבו פורסם הדו"ח העלה שכהן מונה לתפקיד הרקטור בסוף '2012 ומכאן שהשכר שקיבל לא נגע לתפקידו הקודם כראש מחלקה אלא לתפקידו הנוכחי כרקטור.
עם זאת, באוצר טוענים כי גם שכרו הנוכחי של כהן כרקטור גבוה מזה שמותר על פי הוראות הממונה על השכר במשרד.
ככלל, האוניברסיטה הופיעה לא מעט בדו"ח, ויחד עם חברת החשמל היא מובילה את מספר חריגות השכר לכאורה בגופים ציבוריים, עם 15 חריגות.
למעשה, על פי הדו"ח התגלתה חריגת שכר לכאורה אפילו אצל חשב האוניברסיטה, עם גידול של 7% בשכרו שעומד על 32 אלף שקל.
באוניברסיטה מסבירים את החריגות בכך שמדובר בתוספות מחקר ותוספות אחרות שמקובלות בהסכמים הקיבוציים או בהעלאת שכר למי שעלה בתפקיד.
אולם בכל מקרה, מדובר בצעד יוצא דופן ביחסים בין גוף מבוקר לגוף המבקר והאשמות כבדות כלפי הבסיס של דיווחי האוצר כגורם אמין שלנגד עיניו עומד האינטרס הציבורי בלבד.
גם אם רק חלק מהאשמות של האוניברסיטה כלפי האוצר נכונות, עדיין הדבר עשוי להוות בעיה לאוצר כאשר יבוא לפרסם את הדו"ח בשנה הבאה - במיוחד אם עד אז לא יימצאו חריגות שכר בפועל במסגרת הבדיקות שתבצע יחידת האכיפה באגף הממונה על השכר.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "אנו מתפלאים על האוניברסיטה העברית, שבמקום לתקן את הליקויים שהתגלו, מאשימה האשמות שווא חסרות בסיס. ביקורת של אגף השכר מצאה כי שולמו כספים שלא כדין. אנו מצפים כי בכירי האוניברסיטה יפעלו על פי החוק".