$
בארץ

בנק ישראל: 42% מהעובדים משתכרים יותר מ־25 אלף שקל

אחרי שבנק ישראל דרש מהבנקים לדווח על התפלגות השכר, הוא חשף את נתוניו שלו, לבקשת כלכליסט. בין היתר מתברר כי רבע מעובדיו נהנים משכר של יותר מ־33 אלף שקל בחודש. בבנק מציינים כי הוצאות השכר יפחתו כשעובדים ותיקים יפרשו

תומר ורון 06:5129.09.15

15 עובדים בכירים בבנק ישראל מקבלים שכר חודשי ברוטו הגבוה מ־58 אלף שקל, כך עולה מנתוני השכר לאוגוסט 2015 שהעביר בנק ישראל ל"כלכליסט". 

193 עובדים, כ־25% ממצבת כוח האדם בבנק ישראל, נהנים משכר ברוטו הגבוה מ־33 אלף שקל בחודש. עוד עולה מהנתונים כי 42% מהעובדים נהנים משכר ברוטו הגבוה מ־25 אלף שקל. מנגד, כ־20% מעובדי הבנק מרווחים שכר ברוטו של עד 8,500 שקל בחודש. הנתונים אינם כוללים עובדי קבלן שמועסקים בבנק.

 

 

שכר עובדי הבנק מאושר על ידי המועצה המינהלית של בנק ישראל והממונה על השכר במשרד האוצר, ולמעט שכרם של חברי ההנהלה הבכירה, הוא נקבע בהסכם קיבוצי. בבנק ישראל מציינים כי בשנים הקרובות, על רקע פרישת עובדים ותיקים וכניסת עובדי דור ב', צפויה ירידה מתמשכת בשיעור מקבלי השכר ברמות הגבוהות. לפי דו"ח המפקח על הבנקים לשנת 2014, השכר החודשי ברוטו הממוצע בבנקים עומד על 19.5 אלף שקל.

 

כך משכנעים את העובדים לעבור להר חוצבים

 

עובדי בנק ישראל עלו לאחרונה לכותרות לאחר שנודע כי העובדים הקבועים בבנק יקבלו 15 אלף שקל כל אחד עבור המעבר הזמני מבניין הבנק שבגבעת רם לבניין חלופי בקריית ההייטק הר חוצבים בירושלים לרגל שיפוצים במבנה הקבע. המשכן בהר חוצבים צפוי לשמש את בנק ישראל שלוש שנים, והמענק יינתן בשלוש פעימות שנתיות של 5,000 שקל כל אחת. מאבטחי הבנק יזכו להטבה נמוכה יותר בגובה 2,500 שקל, ואילו הסטודנטים המועסקים בבנק ישראל יזכו למענק של 1,500 שקל.

 

בנק ישראל החל לשלם שכירות על המבנה בהר חוצבים כמה חודשים לפני שעבר לשם בפועל. אחת הסיבות לכך שהמעבר התעכב היא המשא ומתן שהבנק קיים עם ועד העובדים על גובה הפיצוי בשל המעבר. עלות המעבר לדיור החלופי בהר חוצבים והחזרה למבנה הקבע מול הכנסת עומדת על 85 מיליון שקל. עלות שיפוץ מבנה הקבע עומדת על 180 מיליון שקל.

 

מנכ"ל בנק ישראל חזי כאלו מנכ"ל בנק ישראל חזי כאלו צילום: גיא אסיאג

 

מענק המעבר היה חלק מהסכם כולל בין הבנק לבין עובדיו. כמו כן סוכם על הכנסת שעון נוכחות מלא בבנק ועל הענקת אפשרות ניוד עובדים מתפקיד לתפקיד בתוך הבנק. מיד לאחר החתימה על ההסכם אמר המנכ"ל חזי כאלו: "ההסכם יחולל מהפכה בדפוסי הניהול וההתנהלות בבנק, יגביר את יכולת הגיוס, הניוד והקידום של עובדים, באופן שיאפשר מיצוי טוב יותר של משאבי הבנק ושל יכולות הניהול. בצד זאת הונהגה חובה להפעלת שעון נוכחות מלא. העובדים התחייבו לשמירת שקט תעשייתי, כמקובל. במהלך המשא ומתן כל הצדדים ויתרו על נושאים מסוימים, ומאידך כל צד זכה להישגים בתחומים שהיו חשובים עבורו".

 

שיאן השכר בבנק ישראל: המפקח על הבנקים

 

בבנק ישראל ואגף הפיקוח על הבנקים שמו בשנתיים האחרונות דגש מיוחד על תהליך ההתייעלות במערכת הבנקאית. הפיקוח על הבנקים אף החל לפרסם בשנים האחרונות את התפלגות עלות השכר בבנקים השונים, שמהן עולה כי כ־2,000 עובדים במערכת הבנקאית נהנים מעלות שכר חודשית הגבוהה מ־50 אלף שקל.

 

עלות שכר, בשונה משכר ברוטו, משקפת את עלויות המעסיק הכוללות תנאים סוציאליים ותנאים נלווים. עוד עולה מהתפלגות עלות השכר במערכת הבנקאית לשנת 2014 כי 60% מעובדי המערכת הבנקאית נהנים מעלות שכר חודשית של כ־20 אלף חודש.

 

על פי דו"ח הממונה על השכר במשרד האוצר לשנת 2013, שיאן השכר בבנק ישראל היה המפקח על הבנקים, שנהנה אז משכר חודשי של 64 אלף שקל. מנגד, מנכ"לי הבנקים הגדולים זוכים לשכר חודשי ברוטו של כ־180 אלף שקל.

 

סעיף ההוצאות העיקרי של הבנקים: משכורות לעובדים

 

בשנים האחרונות הבנקים מפרסמים תוכניות התייעלות כדי להתאים את מבנה ההוצאות שלהם לריבית האפסית, שפוגעת ביכולת שלהם לייצר הכנסות, ולדרישות רגולטוריות ולרפורמות המתוכננות שצפויות להגביר את התחרות במערכת. סעיף ההוצאות העיקרי של הבנקים הוא המשכורות, ולכן הבנקים מנסים לצמצם סעיף זה על ידי הוצאת עובדיהם לפרישה מוקדמת. אלא שבינתיים נראה כי המשרות שצומצמו היו בעיקר בדרג השכר הנמוך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x