קפיטליזם 3.0
תיקון עולם: חוסכים במים בלי להפסיק להתקלח
מראש מקלחת משוכלל ועד מערכת טיהור מי הרחצה ‑ שני פטנטים אמריקאים שיחסכו 70%־90% בצריכת מים
הבעיה עם המקלחות היא כמובן צריכת כמויות אדירות של מים. הנתונים במדינת קליפורניה למשל, שמזכירה את האקלים הישראלי ואת הרגלי ההתקלחות של הישראלים, עומדים על כ־80 אלף ליטר מים למקלחות בשנה עבור משק בית בן ארבע נפשות. לכמות המים הזו צריך גם להוסיף את האנרגיה לחימום, שכן גם ביום קיץ לוהט אנחנו מתקלחים במים מחוממים, ובחורף דרישות האנרגיה אף מזנקות.
על רקע זאת לא מעט חברות מנסות את כוחן בצמצום כמות המים הנשפכת במקלחת הביתית שלנו. בשבוע שעבר למשל קיבל קמפיין גיוס ההמונים של נביה (Nebia) האמריקאית חשיפה עולמית, בין היתר הודות לכך שעל המשקיעים בו נמנים מנכ"ל אפל טים קוק והקרן של יו"ר גוגל אריק שמידט. נביה עושה שימוש בטכנולוגיה של ראש מקלחת שמפזר את המים למיליוני טיפות קטנטנות. על ידי שימוש בלחץ אוויר גבוה, הטיפות מתפזרות לשטח גדול פי 10 מאשר במקלחת רגילה, ומביאות לחיסכון של 70% במים ובאנרגיה, שהם 397 דולר למשק הבית הקליפורני הממוצע מדי שנה.
אבל נוביה לא לבד. מערכת מרשימה אף יותר היא זו של אורביטל סיסטמס. מיזם "מקלחת העתיד" שלה מספק מענה לבזבוז המשווע של מים ואנרגיה יחדיו. המערכת החדשה אוספת בזמן אמת את המים הקולחים, מעבירה אותם דרך מסנני טיהור ומזרימה אותם בחזרה אל ראש המקלחת תוך כדי שמירה על החום שלהם. היעילות והחיסכון של המערכת הזו הם עצומים. היא מאפשרת חיסכון אנרגטי של 80% וחיסכון של 90% בצריכת מים. זה לא עוד ראש חסכן אלא מערכת חכמה שמסוגלת לחסוך למשקי בית אלפי שקלים בשנה, ומאיימת לשנות את פני הסקטור שכמעט ולא השתנה מאז המצאת המקלחת.
החישובים של אורביטל סיסטמס מראים כי מדובר בחיסכון של כ־1,100 דולר עבור משק הבית הממוצע באמריקה. המחיר של המערכת הוא בהתאם, כ־4,000 דולר לעומת כ־400 לראש המקלחת של נביה. אבל בהתחשב בעובדה שבתוך ארבע שנים היא מחזירה את ההשקעה, ואפילו מאפשרת להטיל שתן במקלחת ולקבל בתמורה מים נקיים, היא כנראה השקעה משתלמת.